Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Ketchup jabłkowy

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
słoiczek
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup jabłkowy jest składową jednego z kilku podawanych tam hot dogów, a dokładniej duńskiego doga. Mam nadzieję, że będziecie mieli okazję kiedyś spróbować na żywo, bo jestem bardzo zadowolony z tej realizacji.

Dlaczego jabłkowy? Jabłka mają wręcz idealną konsystencję na ketchup. Praktycznie wystarczy zrobić mus, doprawić i zmiksować. Warto próbować różnych jabłek jako bazy do naszego sosu. Najlepsze będą twarde, kwaśne, “winne” jabłka zmieszane z bardziej miękkimi i słodkimi. Ja użyłem kilku odmian jabłek z zaprzyjaźnionego eko sadu na Podlasiu – Sad Zaścianki. Podane przeze mnie ilości przypraw będzie trzeba dostosować do smaku użytych jabłek. Profil smakowy tego ketchupu jest raczej zbalansowany jeśli chodzi o słoność, słodycz i kwaśność. Taki ketchup będzie idealny do dań typu streetfood, wszelakich kanapek, ale także do dań z grilla.

Na zdjęciach są zrobione przeze mnie hot dogi w bułkach z mojego przepisu na bułki do burgerów. Trzeba jedynie inaczej uformować (zwinąć ciasto w rulon, a nie kulkę).
Dziękuję za pomoc w zdjęciach moim koleżankom Edie i Paulinie.


Składniki

Ketchup jabłkowy:

  • jabłka ugotowane na parze 1000 g
  • czosnek 4 ząbki 20 g
  • szalotka 100 g
  • olej rzepakowy 100 g
  • ocet jabłkowy 5% 100 ml
  • sok z cytryny 50 ml
  • tabasco 15 g
  • czarny pieprz drobno zmielony 5-7 g
  • skrobia ziemniaczana 30 g + 40 ml wody
  • sól morska 35 g
  • cukier 35 g
  • kurkuma ½ łyżeczki - 2 g









Wykonanie

  1. Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Ugotować na parze do miękkości. Gotowanie na parze pozwala zachować smak i aromat. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do momentu nabrania lekkiego koloru, lecz nie doprowadzać do karmelizacji. Dodać pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
  2. Do kielicha blendera przenieść jabłka, zawartość patelni oraz wszystkie pozostałe składniki poza solą. Zblendować na gładką masę, po czym przenieść do garnka z grubym dnem i gotować 10-15 minut. doprawić ¾ ilości soli i skontrolować smak. Jeśli nie jest za słone, dodać resztę soli.
  3. Na koniec rozpuścić skrobię ziemniaczaną w wodzie i zagęścić ketchup. Sos powinien mieć konsystencję ketchupu pomidorowego. Należy pamiętać, że schłodzony jeszcze delikatnie zgęstnieje. Jeśli potrzeba, dodać więcej mąki ziemniaczanej. Na koniec skontrolować smak, czy nie trzeba dodać soli, cukru lub octu. Przelać do słoików i zapsateryzować.

 


Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup jabłkowy jest składową jednego z kilku podawanych tam hot dogów, a dokładniej duńskiego doga. Mam nadzieję, że będziecie mieli okazję kiedyś spróbować na żywo, bo jestem bardzo zadowolony z tej realizacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab