Dlaczego jabłkowy? Jabłka mają wręcz idealną konsystencję na ketchup. Praktycznie wystarczy zrobić mus, doprawić i zmiksować. Warto próbować różnych jabłek jako bazy do naszego sosu. Najlepsze będą twarde, kwaśne, "winne" jabłka zmieszane z bardziej miękkimi i słodkimi. Ja użyłem kilku odmian jabłek z zaprzyjaźnionego eko sadu na Podlasiu - Sad Zaścianki. Podane przeze mnie ilości przypraw będzie trzeba dostosować do smaku użytych jabłek. Profil smakowy tego ketchupu jest raczej zbalansowany jeśli chodzi o słoność, słodycz i kwaśność. Taki ketchup będzie idealny do dań typu streetfood, wszelakich kanapek, ale także do dań z grilla.
Na zdjęciach są zrobione przeze mnie hot dogi w bułkach z mojego przepisu na bułki do burgerów. Trzeba jedynie inaczej uformować (zwinąć ciasto w rulon, a nie kulkę).
Dziękuję za pomoc w zdjęciach moim koleżankom Edie i Paulinie.