informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Ketchup jabłkowy

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
słoiczek
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup jabłkowy jest składową jednego z kilku podawanych tam hot dogów, a dokładniej duńskiego doga. Mam nadzieję, że będziecie mieli okazję kiedyś spróbować na żywo, bo jestem bardzo zadowolony z tej realizacji.

Dlaczego jabłkowy? Jabłka mają wręcz idealną konsystencję na ketchup. Praktycznie wystarczy zrobić mus, doprawić i zmiksować. Warto próbować różnych jabłek jako bazy do naszego sosu. Najlepsze będą twarde, kwaśne, "winne" jabłka zmieszane z bardziej miękkimi i słodkimi. Ja użyłem kilku odmian jabłek z zaprzyjaźnionego eko sadu na Podlasiu - Sad Zaścianki. Podane przeze mnie ilości przypraw będzie trzeba dostosować do smaku użytych jabłek. Profil smakowy tego ketchupu jest raczej zbalansowany jeśli chodzi o słoność, słodycz i kwaśność. Taki ketchup będzie idealny do dań typu streetfood, wszelakich kanapek, ale także do dań z grilla.

Na zdjęciach są zrobione przeze mnie hot dogi w bułkach z mojego przepisu na bułki do burgerów. Trzeba jedynie inaczej uformować (zwinąć ciasto w rulon, a nie kulkę).
Dziękuję za pomoc w zdjęciach moim koleżankom Edie i Paulinie.

Składniki

Ketchup jabłkowy:

  • jabłka ugotowane na parze 1000 g
  • czosnek 4 ząbki 20 g
  • szalotka 100 g
  • olej rzepakowy 100 g
  • ocet jabłkowy 5% 100 ml
  • sok z cytryny 50 ml
  • tabasco 15 g
  • czarny pieprz drobno zmielony 5-7 g
  • skrobia ziemniaczana 30 g + 40 ml wody
  • sól morska 35 g
  • cukier 35 g
  • kurkuma ½ łyżeczki - 2 g

Wykonanie

  1. Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Ugotować na parze do miękkości. Gotowanie na parze pozwala zachować smak i aromat. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do momentu nabrania lekkiego koloru, lecz nie doprowadzać do karmelizacji. Dodać pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
  2. Do kielicha blendera przenieść jabłka, zawartość patelni oraz wszystkie pozostałe składniki poza solą. Zblendować na gładką masę, po czym przenieść do garnka z grubym dnem i gotować 10-15 minut. doprawić ¾ ilości soli i skontrolować smak. Jeśli nie jest za słone, dodać resztę soli.
  3. Na koniec rozpuścić skrobię ziemniaczaną w wodzie i zagęścić ketchup. Sos powinien mieć konsystencję ketchupu pomidorowego. Należy pamiętać, że schłodzony jeszcze delikatnie zgęstnieje. Jeśli potrzeba, dodać więcej mąki ziemniaczanej. Na koniec skontrolować smak, czy nie trzeba dodać soli, cukru lub octu. Przelać do słoików i zapsateryzować.

 

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup jabłkowy jest składową jednego z kilku podawanych tam hot dogów, a dokładniej duńskiego doga. Mam nadzieję, że będziecie mieli okazję kiedyś spróbować na żywo, bo jestem bardzo zadowolony z tej realizacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab