informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku drożdży od Macieja Majewskiego z warszawskiej Brasserie Moderne. Następnie podczas wizyty w Londynie u Jamiego w Fifteen zamówiłem sorbet z rabarbaru, który zachwycił mnie swoją intensywnością. Wiedziałem, że chcę mieć takie lody w repertuarze. Nic nie jest jednak takie proste. To, co chciałem osiągnąć to zamianę formy ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Pamiętam, że kochałem te momenty w dzieciństwie, kiedy takie ciasto wychodziło z pieca, a ja jadłem je jeszcze gorące. Teraz wyobraźcie sobie gładkie, kwaskowe lody z rabarbaru z drożdżową nutą, do tego chrupiąca maślana kruszonka i sos ze zredukowanego kompotu z rabarbaru. Co ciekawe, drożdże zaczynają pracować napowietrzając lody! W teorii brzmi świetnie, a praktyce? 🙂
Modelka: Eddie.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu.


Składniki

Lody rabarbarowe

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 0k. szklanka brązowego cukru
  • saszetka drożdży piekarskich
  • kilka gałązek tymianku
  • 100 gramów cukru
  • 50 ml wódki
  • 75 gramów stopionego masła
  • 250 gramów mąki
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej

Wykonanie

  1. Rabarbar umyj i pokrój w mniejsze części. Podziel na połowę i umieść w dwóch garnkach. Do jednego dolej ok. 750 ml wody i ok. 6 łyżek brązowego cukru. Do drugiego garnka dolej 2 litry wody i tyle samo cukru oraz kilka gałązek tymianku. Pierwszy garnek to baza do lodów, a drugi to kompot. Rabarbar w pierwszym garnku gotuj do momentu, kiedy większość wody się wygotuje i rabarbar zacznie się powoli karmelizować. Odstaw na bok, żeby masa wystygła. Następnie przetrzyj przez sito i dodaj pół saszetki drożdży. Odstaw na godzinę w ciepłym miejscu, żeby drożdże zaczęły się namnażać. W drugim garnku ugotuj kompot, ale uważaj, żeby łodygi za bardzo się nie rozpadły, ponieważ będzie później trudno przefiltrować. Po ok. pół godzinie przecedź kompot. Odlej szklankę i zacznij redukować na kuchence w mniejszym garnku do uzyskania gęstego, ale nie skarmelizowanego, sosu.
  2. W międzyczasie upiecz kruszonkę. Roztopione masło połącz z mąką i 40 gramami cukru. Dosyp gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie ręką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i rozkrusz na nim kruszonkę. Piecz przez 15-20 minut.
  3. Wyciągnij z zamrażalnika misę maszynki do lodów i przelej do niej masę rabarbarową. Ucieraj masę dodając 50 ml wódki przez 15-20 minut i przełóż do plastikowego pudełka na dwie godziny do zamrażalnika. Po tym czasie można podawać lody w towarzystwie kruszonki i sosu ze zredukowanego kompotu.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu.

One comment on “Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab