Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru
Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku drożdży od Macieja Majewskiego z warszawskiej Brasserie Moderne. Następnie podczas wizyty w Londynie u Jamiego w Fifteen zamówiłem sorbet z rabarbaru, który zachwycił mnie swoją intensywnością. Wiedziałem, że chcę mieć takie lody w repertuarze. Nic nie jest jednak takie proste. To, co chciałem osiągnąć to zamianę formy ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Pamiętam, że kochałem te momenty w dzieciństwie, kiedy takie ciasto wychodziło z pieca, a ja jadłem je jeszcze gorące. Teraz wyobraźcie sobie gładkie, kwaskowe lody z rabarbaru z drożdżową nutą, do tego chrupiąca maślana kruszonka i sos ze zredukowanego kompotu z rabarbaru. Co ciekawe, drożdże zaczynają pracować napowietrzając lody! W teorii brzmi świetnie, a praktyce? 🙂
Modelka: Eddie.
Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu. Wpisz kod “MS05”, żeby odebrać 5% rabatu na wszystko.
- Składniki
- Sprzęt
Składniki na jeden cykl maszynki do lodów:
- 1,5 kg rabarbaru
- szklanka brązowego cukru
- saszetka drożdży piekarskich
- kilka gałązek tymianku
- 100 gramów cukru
- 50 ml wódki
- 75 gramów stopionego masła
- 250 gramów mąki
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Rabarbar umyj i pokrój w mniejsze części. Podziel na połowę i umieść w dwóch garnkach. Do jednego dolej ok. 750 ml wody i ok. 6 łyżek brązowego cukru. Do drugiego garnka dolej 2 litry wody i tyle samo cukru oraz kilka gałązek tymianku. Pierwszy garnek to baza do lodów, a drugi to kompot. Rabarbar w pierwszym garnku gotuj do momentu, kiedy większość wody się wygotuje i rabarbar zacznie się powoli karmelizować. Odstaw na bok, żeby masa wystygła. Następnie przetrzyj przez sito i dodaj pół saszetki drożdży. Odstaw na godzinę w ciepłym miejscu, żeby drożdże zaczęły się namnażać. W drugim garnku ugotuj kompot, ale uważaj, żeby łodygi za bardzo się nie rozpadły, ponieważ będzie później trudno przefiltrować. Po ok. pół godzinie przecedź kompot. Odlej szklankę i zacznij redukować na kuchence w mniejszym garnku do uzyskania gęstego, ale nie skarmelizowanego, sosu.
- W międzyczasie upiecz kruszonkę. Roztopione masło połącz z mąką i 40 gramami cukru. Dosyp gałkę muszkatołową i wymieszaj dokładnie ręką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i rozkrusz na nim kruszonkę. Piecz przez 15-20 minut.
- Wyciągnij z zamrażalnika misę maszynki do lodów i przelej do niej masę rabarbarową. Ucieraj masę dodając 50 ml wódki przez 15-20 minut i przełóż do plastikowego pudełka na dwie godziny do zamrażalnika. Po tym czasie można podawać lody w towarzystwie kruszonki i sosu ze zredukowanego kompotu.






Komentarze