informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Orientalny bigos zapiekany w żytnim chlebie

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Bigos robię raz w roku. Wtedy, kiedy robi się zimno i mam ochotę na coś rozgrzewającego i aromatycznego. Choć może się wydawać pospolitą potrawą, pokażę Wam jak stworzyć z niego iście królewskie danie, którym bez wstydu będziecie chcieli poczęstować gości zza granicy. Uważam, że nie ma lepszego sposobu na duszenie wieprzowiny, jak w kiszonej kapuście. Mięso wtedy przyjemnie kruszeje i rozpływa się w ustach.
Problem z bigosem jest taki, że jak każde danie jednogarnkowe nie jest zbyt fotogeniczne. Wy nie musicie się tym kłopotać, ale długo zastanawiałem się, czy ugotować na bloga bigos. Długo myślałem jak elegancko podać bigos, by smakował i wyglądał wyjątkowo. Wpadłem na genialny pomysł, iż bigos trzeba schować. Tak właśnie powstał pomysł zapiekania bigosu w cieście chlebowym. Jak się okazało, jest to strzał w 10. Danie poza swoimi aromatami otrzymuje wszystkie te aromaty, które kojarzymy z piekarnią. Mąka i drożdże.
Dlaczego nazwałem mój bigos orientalnym? Wszystko przez odpowiednie doprawienie: cynamon, anyż, kumin, imbir, liście limonki... Możliwości jest wiele. Zachęcam do eksperymentów.

Składniki

Bigos

  • Kapusta kiszona: 2 kg
  • Mięso wieprzowe: 1 kg
  • Kiełbasa jałowcowa: 1 pętko
  • Włoszczyzna: do gotowania mięsa
  • Cebula: 1 duża
  • Jabłka: 2-3 średnie
  • Suszone grzyby: 3 garście
  • Śliwkowa marmolada: 4-5 łyżek
  • Pomidory: 2 średnie
  • Wino czerwone: 1 szklanka
  • Kminek: 2-3 łyżeczki
  • Ziele angielskie: 1 łyżeczka
  • Liście laurowe: 4-5
  • Owoce jałowca: łyżeczka
  • Cynamon, anyż, kumin, imbir - zachęcam do eksperymentów z tymi przyprawami
  • Sól, pieprz

Ciasto

  • Mąka żytnia typu 2000: 1 szklanka
  • Mąka pszenna: 2 szklanki
  • Masło: 4 łyżki
  • Mleko: 3/4 szklanki
  • Drożdże: 1/4 dużej kostki
  • Sól, cukier

Wykonanie

  1. Kapustę zagotuj w wodzie i po kilku minutach odcedź. Kiedy kapusta wystygnie, posiekaj, by zmniejszyć długość cząstek. Grzyby zalej gorącą wodą.
  2. Zagotuj 2 litry wody z włoszczyzną i mięsem wieprzowym. Możesz pomieszać kilka rodzajów mięsa. Nie powinno być zbyt tłuste. Dopraw do smaku i gotuj ok. 1 godzinę. Bulion możesz później wykorzystać do podlewania bigosu, by się nie przypalił. Kiedy mięso trochę przestygnie, pokrój je w kostkę ok. 2-3 cm.
  3. Pokrój kiełbasę w plasterki lub kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Postaraj się wytopić tłuszcz z kiełbasy i ją przyrumienić. Na smażącą się kiełbasę wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do czasu zrumienienia cebuli. Dodaj do kapusty.
  4. Kapustę przełóż do największego garnka jaki masz. Ja swój gotowałem w takim 7-litrowym. Oczywiście proporcje możesz zmieniać, jeśli masz mniejsze naczynie. Dodaj 2 szklanki wody lub bulionu i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj pokrojone mięso, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i kminek. Gotuj przez 30 minut mieszając od czasu do czasu.
  5. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Jabłko pokrój w kostkę razem ze skórką. Dodaj odsączone grzyby. Dodaj do bigosu i zagotuj. Gotuj ok. 30 minut. Podlewaj wodą z grzybów lub bulionem w razie potrzeby.
  6. Po godzinie-półtorej można przystąpić do finalnego doprawiania bigosu. Na dobry początek potraktuj go solą i pieprzem. Dobrze przemieszaj kilka razy i spróbuj. Dolej wino, przemieszaj i ponownie spróbuj za kilka minut. Dodaj marmolady śliwkowej lub suszonych śliwek. Możesz dodać kory cynamonu, gwiazdkę anyżu, łyżeczkę lub kilka kuminu lub inne "egzotyczne" przyprawy. O dziwo świetnie się sprawdzają z bigosem, a Twoi goście będą długo wspominali ten smak. Zacznij jednak ostrożnie. Jeśli jednak stwierdzisz, że o to chodziło, to dodaj więcej przypraw.
    7. Ciasto do zapiekania z podanych składników przygotować podobnie tego przepisu na pizze. Faszeruj okrągłe placki i formuj duże pierogi. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab