promocja produktowa
Zestaw specjalny - 4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis!
sprawdź zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na tajską mrożoną herbatę
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Orientalny bigos zapiekany w żytnim chlebie

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Bigos robię raz w roku. Wtedy, kiedy robi się zimno i mam ochotę na coś rozgrzewającego i aromatycznego. Choć może się wydawać pospolitą potrawą, pokażę Wam jak stworzyć z niego iście królewskie danie, którym bez wstydu będziecie chcieli poczęstować gości zza granicy. Uważam, że nie ma lepszego sposobu na duszenie wieprzowiny, jak w kiszonej kapuście. Mięso wtedy przyjemnie kruszeje i rozpływa się w ustach.
Problem z bigosem jest taki, że jak każde danie jednogarnkowe nie jest zbyt fotogeniczne. Wy nie musicie się tym kłopotać, ale długo zastanawiałem się, czy ugotować na bloga bigos. Długo myślałem jak elegancko podać bigos, by smakował i wyglądał wyjątkowo. Wpadłem na genialny pomysł, iż bigos trzeba schować. Tak właśnie powstał pomysł zapiekania bigosu w cieście chlebowym. Jak się okazało, jest to strzał w 10. Danie poza swoimi aromatami otrzymuje wszystkie te aromaty, które kojarzymy z piekarnią. Mąka i drożdże.
Dlaczego nazwałem mój bigos orientalnym? Wszystko przez odpowiednie doprawienie: cynamon, anyż, kumin, imbir, liście limonki... Możliwości jest wiele. Zachęcam do eksperymentów.

Składniki

Bigos

  • Kapusta kiszona: 2 kg
  • Mięso wieprzowe: 1 kg
  • Kiełbasa jałowcowa: 1 pętko
  • Włoszczyzna: do gotowania mięsa
  • Cebula: 1 duża
  • Jabłka: 2-3 średnie
  • Suszone grzyby: 3 garście
  • Śliwkowa marmolada: 4-5 łyżek
  • Pomidory: 2 średnie
  • Wino czerwone: 1 szklanka
  • Kminek: 2-3 łyżeczki
  • Ziele angielskie: 1 łyżeczka
  • Liście laurowe: 4-5
  • Owoce jałowca: łyżeczka
  • Cynamon, anyż, kumin, imbir - zachęcam do eksperymentów z tymi przyprawami
  • Sól, pieprz

Ciasto

  • Mąka żytnia typu 2000: 1 szklanka
  • Mąka pszenna: 2 szklanki
  • Masło: 4 łyżki
  • Mleko: 3/4 szklanki
  • Drożdże: 1/4 dużej kostki
  • Sól, cukier

Wykonanie

  1. Kapustę zagotuj w wodzie i po kilku minutach odcedź. Kiedy kapusta wystygnie, posiekaj, by zmniejszyć długość cząstek. Grzyby zalej gorącą wodą.
  2. Zagotuj 2 litry wody z włoszczyzną i mięsem wieprzowym. Możesz pomieszać kilka rodzajów mięsa. Nie powinno być zbyt tłuste. Dopraw do smaku i gotuj ok. 1 godzinę. Bulion możesz później wykorzystać do podlewania bigosu, by się nie przypalił. Kiedy mięso trochę przestygnie, pokrój je w kostkę ok. 2-3 cm.
  3. Pokrój kiełbasę w plasterki lub kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Postaraj się wytopić tłuszcz z kiełbasy i ją przyrumienić. Na smażącą się kiełbasę wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do czasu zrumienienia cebuli. Dodaj do kapusty.
  4. Kapustę przełóż do największego garnka jaki masz. Ja swój gotowałem w takim 7-litrowym. Oczywiście proporcje możesz zmieniać, jeśli masz mniejsze naczynie. Dodaj 2 szklanki wody lub bulionu i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj pokrojone mięso, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i kminek. Gotuj przez 30 minut mieszając od czasu do czasu.
  5. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Jabłko pokrój w kostkę razem ze skórką. Dodaj odsączone grzyby. Dodaj do bigosu i zagotuj. Gotuj ok. 30 minut. Podlewaj wodą z grzybów lub bulionem w razie potrzeby.
  6. Po godzinie-półtorej można przystąpić do finalnego doprawiania bigosu. Na dobry początek potraktuj go solą i pieprzem. Dobrze przemieszaj kilka razy i spróbuj. Dolej wino, przemieszaj i ponownie spróbuj za kilka minut. Dodaj marmolady śliwkowej lub suszonych śliwek. Możesz dodać kory cynamonu, gwiazdkę anyżu, łyżeczkę lub kilka kuminu lub inne "egzotyczne" przyprawy. O dziwo świetnie się sprawdzają z bigosem, a Twoi goście będą długo wspominali ten smak. Zacznij jednak ostrożnie. Jeśli jednak stwierdzisz, że o to chodziło, to dodaj więcej przypraw.
    7. Ciasto do zapiekania z podanych składników przygotować podobnie tego przepisu na pizze. Faszeruj okrągłe placki i formuj duże pierogi. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab