informacja
Nowy przepis: Jak smażyć frytki? Zobacz test odmian ziemniaków i technik smażenia
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

Orientalny bigos zapiekany w żytnim chlebie

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Bigos robię raz w roku. Wtedy, kiedy robi się zimno i mam ochotę na coś rozgrzewającego i aromatycznego. Choć może się wydawać pospolitą potrawą, pokażę Wam jak stworzyć z niego iście królewskie danie, którym bez wstydu będziecie chcieli poczęstować gości zza granicy. Uważam, że nie ma lepszego sposobu na duszenie wieprzowiny, jak w kiszonej kapuście. Mięso wtedy przyjemnie kruszeje i rozpływa się w ustach.
Problem z bigosem jest taki, że jak każde danie jednogarnkowe nie jest zbyt fotogeniczne. Wy nie musicie się tym kłopotać, ale długo zastanawiałem się, czy ugotować na bloga bigos. Długo myślałem jak elegancko podać bigos, by smakował i wyglądał wyjątkowo. Wpadłem na genialny pomysł, iż bigos trzeba schować. Tak właśnie powstał pomysł zapiekania bigosu w cieście chlebowym. Jak się okazało, jest to strzał w 10. Danie poza swoimi aromatami otrzymuje wszystkie te aromaty, które kojarzymy z piekarnią. Mąka i drożdże.
Dlaczego nazwałem mój bigos orientalnym? Wszystko przez odpowiednie doprawienie: cynamon, anyż, kumin, imbir, liście limonki... Możliwości jest wiele. Zachęcam do eksperymentów.

Składniki

Bigos

  • Kapusta kiszona: 2 kg
  • Mięso wieprzowe: 1 kg
  • Kiełbasa jałowcowa: 1 pętko
  • Włoszczyzna: do gotowania mięsa
  • Cebula: 1 duża
  • Jabłka: 2-3 średnie
  • Suszone grzyby: 3 garście
  • Śliwkowa marmolada: 4-5 łyżek
  • Pomidory: 2 średnie
  • Wino czerwone: 1 szklanka
  • Kminek: 2-3 łyżeczki
  • Ziele angielskie: 1 łyżeczka
  • Liście laurowe: 4-5
  • Owoce jałowca: łyżeczka
  • Cynamon, anyż, kumin, imbir - zachęcam do eksperymentów z tymi przyprawami
  • Sól, pieprz

Ciasto

  • Mąka żytnia typu 2000: 1 szklanka
  • Mąka pszenna: 2 szklanki
  • Masło: 4 łyżki
  • Mleko: 3/4 szklanki
  • Drożdże: 1/4 dużej kostki
  • Sól, cukier

Wykonanie

  1. Kapustę zagotuj w wodzie i po kilku minutach odcedź. Kiedy kapusta wystygnie, posiekaj, by zmniejszyć długość cząstek. Grzyby zalej gorącą wodą.
  2. Zagotuj 2 litry wody z włoszczyzną i mięsem wieprzowym. Możesz pomieszać kilka rodzajów mięsa. Nie powinno być zbyt tłuste. Dopraw do smaku i gotuj ok. 1 godzinę. Bulion możesz później wykorzystać do podlewania bigosu, by się nie przypalił. Kiedy mięso trochę przestygnie, pokrój je w kostkę ok. 2-3 cm.
  3. Pokrój kiełbasę w plasterki lub kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Postaraj się wytopić tłuszcz z kiełbasy i ją przyrumienić. Na smażącą się kiełbasę wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do czasu zrumienienia cebuli. Dodaj do kapusty.
  4. Kapustę przełóż do największego garnka jaki masz. Ja swój gotowałem w takim 7-litrowym. Oczywiście proporcje możesz zmieniać, jeśli masz mniejsze naczynie. Dodaj 2 szklanki wody lub bulionu i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj pokrojone mięso, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i kminek. Gotuj przez 30 minut mieszając od czasu do czasu.
  5. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Jabłko pokrój w kostkę razem ze skórką. Dodaj odsączone grzyby. Dodaj do bigosu i zagotuj. Gotuj ok. 30 minut. Podlewaj wodą z grzybów lub bulionem w razie potrzeby.
  6. Po godzinie-półtorej można przystąpić do finalnego doprawiania bigosu. Na dobry początek potraktuj go solą i pieprzem. Dobrze przemieszaj kilka razy i spróbuj. Dolej wino, przemieszaj i ponownie spróbuj za kilka minut. Dodaj marmolady śliwkowej lub suszonych śliwek. Możesz dodać kory cynamonu, gwiazdkę anyżu, łyżeczkę lub kilka kuminu lub inne "egzotyczne" przyprawy. O dziwo świetnie się sprawdzają z bigosem, a Twoi goście będą długo wspominali ten smak. Zacznij jednak ostrożnie. Jeśli jednak stwierdzisz, że o to chodziło, to dodaj więcej przypraw.
    7. Ciasto do zapiekania z podanych składników przygotować podobnie tego przepisu na pizze. Faszeruj okrągłe placki i formuj duże pierogi. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab