promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Orientalny bigos zapiekany w żytnim chlebie

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Bigos robię raz w roku. Wtedy, kiedy robi się zimno i mam ochotę na coś rozgrzewającego i aromatycznego. Choć może się wydawać pospolitą potrawą, pokażę Wam jak stworzyć z niego iście królewskie danie, którym bez wstydu będziecie chcieli poczęstować gości zza granicy. Uważam, że nie ma lepszego sposobu na duszenie wieprzowiny, jak w kiszonej kapuście. Mięso wtedy przyjemnie kruszeje i rozpływa się w ustach.
Problem z bigosem jest taki, że jak każde danie jednogarnkowe nie jest zbyt fotogeniczne. Wy nie musicie się tym kłopotać, ale długo zastanawiałem się, czy ugotować na bloga bigos. Długo myślałem jak elegancko podać bigos, by smakował i wyglądał wyjątkowo. Wpadłem na genialny pomysł, iż bigos trzeba schować. Tak właśnie powstał pomysł zapiekania bigosu w cieście chlebowym. Jak się okazało, jest to strzał w 10. Danie poza swoimi aromatami otrzymuje wszystkie te aromaty, które kojarzymy z piekarnią. Mąka i drożdże.
Dlaczego nazwałem mój bigos orientalnym? Wszystko przez odpowiednie doprawienie: cynamon, anyż, kumin, imbir, liście limonki… Możliwości jest wiele. Zachęcam do eksperymentów.


Składniki

Bigos

  • Kapusta kiszona: 2 kg
  • Mięso wieprzowe: 1 kg
  • Kiełbasa jałowcowa: 1 pętko
  • Włoszczyzna: do gotowania mięsa
  • Cebula: 1 duża
  • Jabłka: 2-3 średnie
  • Suszone grzyby: 3 garście
  • Śliwkowa marmolada: 4-5 łyżek
  • Pomidory: 2 średnie
  • Wino czerwone: 1 szklanka
  • Kminek: 2-3 łyżeczki
  • Ziele angielskie: 1 łyżeczka
  • Liście laurowe: 4-5
  • Owoce jałowca: łyżeczka
  • Cynamon, anyż, kumin, imbir - zachęcam do eksperymentów z tymi przyprawami
  • Sól, pieprz

Ciasto

  • Mąka żytnia typu 2000: 1 szklanka
  • Mąka pszenna: 2 szklanki
  • Masło: 4 łyżki
  • Mleko: 3/4 szklanki
  • Drożdże: 1/4 dużej kostki
  • Sól, cukier







Wykonanie

  1. Kapustę zagotuj w wodzie i po kilku minutach odcedź. Kiedy kapusta wystygnie, posiekaj, by zmniejszyć długość cząstek. Grzyby zalej gorącą wodą.
  2. Zagotuj 2 litry wody z włoszczyzną i mięsem wieprzowym. Możesz pomieszać kilka rodzajów mięsa. Nie powinno być zbyt tłuste. Dopraw do smaku i gotuj ok. 1 godzinę. Bulion możesz później wykorzystać do podlewania bigosu, by się nie przypalił. Kiedy mięso trochę przestygnie, pokrój je w kostkę ok. 2-3 cm.
  3. Pokrój kiełbasę w plasterki lub kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Postaraj się wytopić tłuszcz z kiełbasy i ją przyrumienić. Na smażącą się kiełbasę wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do czasu zrumienienia cebuli. Dodaj do kapusty.
  4. Kapustę przełóż do największego garnka jaki masz. Ja swój gotowałem w takim 7-litrowym. Oczywiście proporcje możesz zmieniać, jeśli masz mniejsze naczynie. Dodaj 2 szklanki wody lub bulionu i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj pokrojone mięso, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i kminek. Gotuj przez 30 minut mieszając od czasu do czasu.
  5. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Jabłko pokrój w kostkę razem ze skórką. Dodaj odsączone grzyby. Dodaj do bigosu i zagotuj. Gotuj ok. 30 minut. Podlewaj wodą z grzybów lub bulionem w razie potrzeby.
  6. Po godzinie-półtorej można przystąpić do finalnego doprawiania bigosu. Na dobry początek potraktuj go solą i pieprzem. Dobrze przemieszaj kilka razy i spróbuj. Dolej wino, przemieszaj i ponownie spróbuj za kilka minut. Dodaj marmolady śliwkowej lub suszonych śliwek. Możesz dodać kory cynamonu, gwiazdkę anyżu, łyżeczkę lub kilka kuminu lub inne “egzotyczne” przyprawy. O dziwo świetnie się sprawdzają z bigosem, a Twoi goście będą długo wspominali ten smak. Zacznij jednak ostrożnie. Jeśli jednak stwierdzisz, że o to chodziło, to dodaj więcej przypraw.
    7. Ciasto do zapiekania z podanych składników przygotować podobnie tego przepisu na pizze. Faszeruj okrągłe placki i formuj duże pierogi. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab