powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Sałatka z łososiem marynowanym w kawie i whisky

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam niespodzianki! Wiem, że w kuchni trzeba planować, ale ja gotuję głównie dla tej przyjemności - spontanicznej twórczości. Zawsze powtarzam znajomym, żeby mnie zaskoczyli przynosząc tzw. blackbox. Nigdy nie wiem jakie produkty w nim znajdę. Najbardziej lubię produkty, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Właśnie dlatego chętnie przyjąłem tajemniczą skrzynkę od Witka Iwańskiego i whisky The Glenlivet.
W skrzynce poza 15-letnim trunkiem typu single malt urzekły mnie dwa produkty. Były to: świeżo wyfiletowany łosoś oraz dwa espresso. Na początku pomyślałem, że sympatyczni kurierzy zostawili je tam przez przypadek. Okazało się jednak, że to część misternego planu. Kiedy doczytałem przygotowany dla mnie przepis, jasno wynikało, że z kolacji nici. Miałem za zadanie stworzyć łososia marynowanego w kawie i whisky. Czas oczekiwania to 3 dni.
Nie powiem, ale zaprosiłem kilku głodnych przyjaciół, którzy liczyli pewnie na inną zgoła zawartość tajemniczej skrzyni. Steków z woła jednak nie było, więc awaryjnie powstała pasta alla puttanesca. Skłamałbym, jeśli powiem, że nie musiałem oszczędzić ostatnich 100ml The Glenlivet do przepisu. Degustacja zabrnęła za daleko. Kiedy się obudziłem, okazało się, że w lodówce czeka na mnie już łosoś skąpany w kawowej marynacie z dodatkiem whisky, soli morskiej, musztardy, cukru, rozmarynu, bazylii i pieprzu. Zapach, jaki uderzył w moje nozdrza jest jedyny w swoim rodzaju. Musicie jednak sami przekonać się jak to pachnie i smakuje. Nie bójcie się kawy!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Filet z łososia połóż skórą do dołu w dużym naczyniu wyłożonym pergaminem. Pozbądź się ości pęsetą lub kombinerkami. Whisky wymieszaj z kawą i musztardą. Taka pastą nasmaruj rybę. Po wierzchu posyp cukrem, solą i pieprzem. Połóż porwane liście bazylii oraz rozmarynu.
2. Przechowuj w lodówce przez jeden dzień, następnie odwróć rybę skórą do góry tak, aby leżała na ziołach i przechowuj w lodówce kolejne 2 dni.
3. Po tym czasie łosoś jest gotowy. Połóż go na desce skórą do dołu i długim oraz ostrym nożem krój cienkie plasterki pozostawiając skórę nie naruszoną.
4. Zagotuj wodę z dodatkiem soli, cukru oraz soku z cytryny dla smaku i zachowania koloru jarmużu. Jarmuż oddziel od twardych łodyg i porwij na mniejsze części. Blanszuj we wrzątku ok. 10-20 sekund, po czym przełóż liście od lodowatej wody. Jarmuż odcedź.
5. Ugotuj jajka na półtwardo (ok. 6 minut od umieszczenia jajka we wrzącej wodzie). Ze składników na sos (musztarda, sok z cytryny, woda, oliwa i cukier) utrzyj sos do sałatki.
6. Na talerzu umieść warstwę jarmużu, łososia oraz jajka. Skrop wszystko dressingiem. Smacznego!

2 comments on “Sałatka z łososiem marynowanym w kawie i whisky”

  1. w kawie i whisky?? co za rewelacja ! wow, ciekawi mnie bardzo to połączenie smaków, ja z kolei często dodaję dressing jogurtowy develey - bardzo delikatny w smaku i praktycznie pasuje do wszystkiego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab