informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Sałatka z łososiem marynowanym w kawie i whisky

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam niespodzianki! Wiem, że w kuchni trzeba planować, ale ja gotuję głównie dla tej przyjemności - spontanicznej twórczości. Zawsze powtarzam znajomym, żeby mnie zaskoczyli przynosząc tzw. blackbox. Nigdy nie wiem jakie produkty w nim znajdę. Najbardziej lubię produkty, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Właśnie dlatego chętnie przyjąłem tajemniczą skrzynkę od Witka Iwańskiego i whisky The Glenlivet.
W skrzynce poza 15-letnim trunkiem typu single malt urzekły mnie dwa produkty. Były to: świeżo wyfiletowany łosoś oraz dwa espresso. Na początku pomyślałem, że sympatyczni kurierzy zostawili je tam przez przypadek. Okazało się jednak, że to część misternego planu. Kiedy doczytałem przygotowany dla mnie przepis, jasno wynikało, że z kolacji nici. Miałem za zadanie stworzyć łososia marynowanego w kawie i whisky. Czas oczekiwania to 3 dni.
Nie powiem, ale zaprosiłem kilku głodnych przyjaciół, którzy liczyli pewnie na inną zgoła zawartość tajemniczej skrzyni. Steków z woła jednak nie było, więc awaryjnie powstała pasta alla puttanesca. Skłamałbym, jeśli powiem, że nie musiałem oszczędzić ostatnich 100ml The Glenlivet do przepisu. Degustacja zabrnęła za daleko. Kiedy się obudziłem, okazało się, że w lodówce czeka na mnie już łosoś skąpany w kawowej marynacie z dodatkiem whisky, soli morskiej, musztardy, cukru, rozmarynu, bazylii i pieprzu. Zapach, jaki uderzył w moje nozdrza jest jedyny w swoim rodzaju. Musicie jednak sami przekonać się jak to pachnie i smakuje. Nie bójcie się kawy!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Filet z łososia połóż skórą do dołu w dużym naczyniu wyłożonym pergaminem. Pozbądź się ości pęsetą lub kombinerkami. Whisky wymieszaj z kawą i musztardą. Taka pastą nasmaruj rybę. Po wierzchu posyp cukrem, solą i pieprzem. Połóż porwane liście bazylii oraz rozmarynu.
2. Przechowuj w lodówce przez jeden dzień, następnie odwróć rybę skórą do góry tak, aby leżała na ziołach i przechowuj w lodówce kolejne 2 dni.
3. Po tym czasie łosoś jest gotowy. Połóż go na desce skórą do dołu i długim oraz ostrym nożem krój cienkie plasterki pozostawiając skórę nie naruszoną.
4. Zagotuj wodę z dodatkiem soli, cukru oraz soku z cytryny dla smaku i zachowania koloru jarmużu. Jarmuż oddziel od twardych łodyg i porwij na mniejsze części. Blanszuj we wrzątku ok. 10-20 sekund, po czym przełóż liście od lodowatej wody. Jarmuż odcedź.
5. Ugotuj jajka na półtwardo (ok. 6 minut od umieszczenia jajka we wrzącej wodzie). Ze składników na sos (musztarda, sok z cytryny, woda, oliwa i cukier) utrzyj sos do sałatki.
6. Na talerzu umieść warstwę jarmużu, łososia oraz jajka. Skrop wszystko dressingiem. Smacznego!

2 comments on “Sałatka z łososiem marynowanym w kawie i whisky”

  1. w kawie i whisky?? co za rewelacja ! wow, ciekawi mnie bardzo to połączenie smaków, ja z kolei często dodaję dressing jogurtowy develey - bardzo delikatny w smaku i praktycznie pasuje do wszystkiego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab