powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Sałatka z łososiem marynowanym w kawie i whisky

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam niespodzianki! Wiem, że w kuchni trzeba planować, ale ja gotuję głównie dla tej przyjemności - spontanicznej twórczości. Zawsze powtarzam znajomym, żeby mnie zaskoczyli przynosząc tzw. blackbox. Nigdy nie wiem jakie produkty w nim znajdę. Najbardziej lubię produkty, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie. Właśnie dlatego chętnie przyjąłem tajemniczą skrzynkę od Witka Iwańskiego i whisky The Glenlivet.
W skrzynce poza 15-letnim trunkiem typu single malt urzekły mnie dwa produkty. Były to: świeżo wyfiletowany łosoś oraz dwa espresso. Na początku pomyślałem, że sympatyczni kurierzy zostawili je tam przez przypadek. Okazało się jednak, że to część misternego planu. Kiedy doczytałem przygotowany dla mnie przepis, jasno wynikało, że z kolacji nici. Miałem za zadanie stworzyć łososia marynowanego w kawie i whisky. Czas oczekiwania to 3 dni.
Nie powiem, ale zaprosiłem kilku głodnych przyjaciół, którzy liczyli pewnie na inną zgoła zawartość tajemniczej skrzyni. Steków z woła jednak nie było, więc awaryjnie powstała pasta alla puttanesca. Skłamałbym, jeśli powiem, że nie musiałem oszczędzić ostatnich 100ml The Glenlivet do przepisu. Degustacja zabrnęła za daleko. Kiedy się obudziłem, okazało się, że w lodówce czeka na mnie już łosoś skąpany w kawowej marynacie z dodatkiem whisky, soli morskiej, musztardy, cukru, rozmarynu, bazylii i pieprzu. Zapach, jaki uderzył w moje nozdrza jest jedyny w swoim rodzaju. Musicie jednak sami przekonać się jak to pachnie i smakuje. Nie bójcie się kawy!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Filet z łososia połóż skórą do dołu w dużym naczyniu wyłożonym pergaminem. Pozbądź się ości pęsetą lub kombinerkami. Whisky wymieszaj z kawą i musztardą. Taka pastą nasmaruj rybę. Po wierzchu posyp cukrem, solą i pieprzem. Połóż porwane liście bazylii oraz rozmarynu.
2. Przechowuj w lodówce przez jeden dzień, następnie odwróć rybę skórą do góry tak, aby leżała na ziołach i przechowuj w lodówce kolejne 2 dni.
3. Po tym czasie łosoś jest gotowy. Połóż go na desce skórą do dołu i długim oraz ostrym nożem krój cienkie plasterki pozostawiając skórę nie naruszoną.
4. Zagotuj wodę z dodatkiem soli, cukru oraz soku z cytryny dla smaku i zachowania koloru jarmużu. Jarmuż oddziel od twardych łodyg i porwij na mniejsze części. Blanszuj we wrzątku ok. 10-20 sekund, po czym przełóż liście od lodowatej wody. Jarmuż odcedź.
5. Ugotuj jajka na półtwardo (ok. 6 minut od umieszczenia jajka we wrzącej wodzie). Ze składników na sos (musztarda, sok z cytryny, woda, oliwa i cukier) utrzyj sos do sałatki.
6. Na talerzu umieść warstwę jarmużu, łososia oraz jajka. Skrop wszystko dressingiem. Smacznego!

2 comments on “Sałatka z łososiem marynowanym w kawie i whisky”

  1. w kawie i whisky?? co za rewelacja ! wow, ciekawi mnie bardzo to połączenie smaków, ja z kolei często dodaję dressing jogurtowy develey - bardzo delikatny w smaku i praktycznie pasuje do wszystkiego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab