Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Kaszanka z kremową polentą i smażonymi jabłkami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Zastanawiałem się czy ten przepis powstał dlatego, że tak lubię kremową polentę, czy może bardziej kaszankę? Jenak po spróbowaniu całości z podsmażanymi jabłkami i chrustem z cebuli mogę stwierdzić, że wszystko do siebie pasuje jak dobrze skrojony garnitur.
Moją miłość do kaszanki pewnie znacie. Robiłem na blogu już kaszankę z ziemniaczanym puree i gołąbki z kaszanką. Uwielbiam ten produkt, a miłość do niego zaszczepiła mi moja mama. Wracając do domu mogę z 75% procentowym prawdopodobieństwem stwierdzić, że zastanę tam kilka pętek dobrej, wiejskiej kaszanki. Lubię na surowo jak i grillowaną. W tym przepisie kaszankę pokroiłem w grube plastry i upiekłem, żeby i jelito nabrało chrupkości.
Polenta to kolejna moja miłość. Nie wiem dlaczego nie stała się u nas popularnym dodatkiem do dań. Jest dosyć prosta w przygotowaniu. Można przygotować z niej gęstą masę, ostudzić i podpiec lub grillować. Można też zrobić na kremowo w konsystencji gęstej śmietany, wtedy z powodzeniem może zastąpić puree ziemniaczane. Lubię ją też dlatego, że mogę ją doprawić w trakcie gotowania i gęstnienia. Do mojej dodałem sporo parmezanu, gałki muszkatołowej i masła. Smak jest pełen parmezanowego umami, przełamany przyjemną kukurydzą i gałką. Można na koniec doprawić jeszcze łyżką pasty miso. Danie może być z powodzeniem samodzielnym daniem głównym. Do tego ciekawe dodatki, takie jak tradycyjnie jabłka i cebula lub nietradycyjnie jak rzodkiewka i szczypiorek i gotowe. Spróbujcie sami doprawić polentę. Daje to dużo radości 😉

Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
0. Pokrój cebulę w piórka (cebula na pół i półplastry wzdłuż) i wymieszaj z łyżką oliwy. Jabłka ze skórą pokrój w drobną kostkę.
1. W tym samym czasie odpal piekarnik (góra dół z termoobiegiem) na 200 stopni. Zagotuj wodę na polentę i rozgrzej patelnię do smażenia jabłek. Kaszankę pokrój w grube plastry i umieść na papierze do pieczenia razem z cebulą. Piecz ok. 15-20 minut, żeby kaszanka i cebula były chrupiące. Z cebuli powinien powstać taki chrust.
2. Do wody wsyp polentę i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy zacznie gęstnieć dodaj parmezanu i 2-3 łyżki masła. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj tak 5-10 minut. Kontroluj gęstość przez dolanie odrobiny wody lub polenty. Powinieneś uzyskać konsystencję gęstej śmietany lub musu.
3. Jabłka posyp cynamonem i cukrem i podsmaż na 2-3 łyżkach masła na złoto. Delikatnie przewracaj, żeby nie roznieść.
4. Danie podaj w głębokim talerzu, na dnie wlej cienką warstwę polenty, na niej ułóż kaszankę, jabłka, chrust z cebuli, rzodkiewkę i szczypiorek. Świetne jako śniadanie i szybki obiad.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab