Wykonanie:
0. Pokrój cebulę w piórka (cebula na pół i półplastry wzdłuż) i wymieszaj z łyżką oliwy. Jabłka ze skórą pokrój w drobną kostkę.
1. W tym samym czasie odpal piekarnik (góra dół z termoobiegiem) na 200 stopni. Zagotuj wodę na polentę i rozgrzej patelnię do smażenia jabłek. Kaszankę pokrój w grube plastry i umieść na papierze do pieczenia razem z cebulą. Piecz ok. 15-20 minut, żeby kaszanka i cebula były chrupiące. Z cebuli powinien powstać taki chrust.
2. Do wody wsyp polentę i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy zacznie gęstnieć dodaj parmezanu i 2-3 łyżki masła. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj tak 5-10 minut. Kontroluj gęstość przez dolanie odrobiny wody lub polenty. Powinieneś uzyskać konsystencję gęstej śmietany lub musu.
3. Jabłka posyp cynamonem i cukrem i podsmaż na 2-3 łyżkach masła na złoto. Delikatnie przewracaj, żeby nie roznieść.
4. Danie podaj w głębokim talerzu, na dnie wlej cienką warstwę polenty, na niej ułóż kaszankę, jabłka, chrust z cebuli, rzodkiewkę i szczypiorek. Świetne jako śniadanie i szybki obiad.