Kaszanka z kremową polentą i smażonymi jabłkami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Zastanawiałem się czy ten przepis powstał dlatego, że tak lubię kremową polentę, czy może bardziej kaszankę? Jenak po spróbowaniu całości z podsmażanymi jabłkami i chrustem z cebuli mogę stwierdzić, że wszystko do siebie pasuje jak dobrze skrojony garnitur.
Moją miłość do kaszanki pewnie znacie. Robiłem na blogu już kaszankę z ziemniaczanym puree i gołąbki z kaszanką. Uwielbiam ten produkt, a miłość do niego zaszczepiła mi moja mama. Wracając do domu mogę z 75% procentowym prawdopodobieństwem stwierdzić, że zastanę tam kilka pętek dobrej, wiejskiej kaszanki. Lubię na surowo jak i grillowaną. W tym przepisie kaszankę pokroiłem w grube plastry i upiekłem, żeby i jelito nabrało chrupkości.
Polenta to kolejna moja miłość. Nie wiem dlaczego nie stała się u nas popularnym dodatkiem do dań. Jest dosyć prosta w przygotowaniu. Można przygotować z niej gęstą masę, ostudzić i podpiec lub grillować. Można też zrobić na kremowo w konsystencji gęstej śmietany, wtedy z powodzeniem może zastąpić puree ziemniaczane. Lubię ją też dlatego, że mogę ją doprawić w trakcie gotowania i gęstnienia. Do mojej dodałem sporo parmezanu, gałki muszkatołowej i masła. Smak jest pełen parmezanowego umami, przełamany przyjemną kukurydzą i gałką. Można na koniec doprawić jeszcze łyżką pasty miso. Danie może być z powodzeniem samodzielnym daniem głównym. Do tego ciekawe dodatki, takie jak tradycyjnie jabłka i cebula lub nietradycyjnie jak rzodkiewka i szczypiorek i gotowe. Spróbujcie sami doprawić polentę. Daje to dużo radości 😉

Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
0. Pokrój cebulę w piórka (cebula na pół i półplastry wzdłuż) i wymieszaj z łyżką oliwy. Jabłka ze skórą pokrój w drobną kostkę.
1. W tym samym czasie odpal piekarnik (góra dół z termoobiegiem) na 200 stopni. Zagotuj wodę na polentę i rozgrzej patelnię do smażenia jabłek. Kaszankę pokrój w grube plastry i umieść na papierze do pieczenia razem z cebulą. Piecz ok. 15-20 minut, żeby kaszanka i cebula były chrupiące. Z cebuli powinien powstać taki chrust.
2. Do wody wsyp polentę i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy zacznie gęstnieć dodaj parmezanu i 2-3 łyżki masła. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj tak 5-10 minut. Kontroluj gęstość przez dolanie odrobiny wody lub polenty. Powinieneś uzyskać konsystencję gęstej śmietany lub musu.
3. Jabłka posyp cynamonem i cukrem i podsmaż na 2-3 łyżkach masła na złoto. Delikatnie przewracaj, żeby nie roznieść.
4. Danie podaj w głębokim talerzu, na dnie wlej cienką warstwę polenty, na niej ułóż kaszankę, jabłka, chrust z cebuli, rzodkiewkę i szczypiorek. Świetne jako śniadanie i szybki obiad.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab