promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Kaszanka z kremową polentą i smażonymi jabłkami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Zastanawiałem się czy ten przepis powstał dlatego, że tak lubię kremową polentę, czy może bardziej kaszankę? Jenak po spróbowaniu całości z podsmażanymi jabłkami i chrustem z cebuli mogę stwierdzić, że wszystko do siebie pasuje jak dobrze skrojony garnitur.
Moją miłość do kaszanki pewnie znacie. Robiłem na blogu już kaszankę z ziemniaczanym puree i gołąbki z kaszanką. Uwielbiam ten produkt, a miłość do niego zaszczepiła mi moja mama. Wracając do domu mogę z 75% procentowym prawdopodobieństwem stwierdzić, że zastanę tam kilka pętek dobrej, wiejskiej kaszanki. Lubię na surowo jak i grillowaną. W tym przepisie kaszankę pokroiłem w grube plastry i upiekłem, żeby i jelito nabrało chrupkości.
Polenta to kolejna moja miłość. Nie wiem dlaczego nie stała się u nas popularnym dodatkiem do dań. Jest dosyć prosta w przygotowaniu. Można przygotować z niej gęstą masę, ostudzić i podpiec lub grillować. Można też zrobić na kremowo w konsystencji gęstej śmietany, wtedy z powodzeniem może zastąpić puree ziemniaczane. Lubię ją też dlatego, że mogę ją doprawić w trakcie gotowania i gęstnienia. Do mojej dodałem sporo parmezanu, gałki muszkatołowej i masła. Smak jest pełen parmezanowego umami, przełamany przyjemną kukurydzą i gałką. Można na koniec doprawić jeszcze łyżką pasty miso. Danie może być z powodzeniem samodzielnym daniem głównym. Do tego ciekawe dodatki, takie jak tradycyjnie jabłka i cebula lub nietradycyjnie jak rzodkiewka i szczypiorek i gotowe. Spróbujcie sami doprawić polentę. Daje to dużo radości 😉

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
0. Pokrój cebulę w piórka (cebula na pół i półplastry wzdłuż) i wymieszaj z łyżką oliwy. Jabłka ze skórą pokrój w drobną kostkę.
1. W tym samym czasie odpal piekarnik (góra dół z termoobiegiem) na 200 stopni. Zagotuj wodę na polentę i rozgrzej patelnię do smażenia jabłek. Kaszankę pokrój w grube plastry i umieść na papierze do pieczenia razem z cebulą. Piecz ok. 15-20 minut, żeby kaszanka i cebula były chrupiące. Z cebuli powinien powstać taki chrust.
2. Do wody wsyp polentę i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy zacznie gęstnieć dodaj parmezanu i 2-3 łyżki masła. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj tak 5-10 minut. Kontroluj gęstość przez dolanie odrobiny wody lub polenty. Powinieneś uzyskać konsystencję gęstej śmietany lub musu.
3. Jabłka posyp cynamonem i cukrem i podsmaż na 2-3 łyżkach masła na złoto. Delikatnie przewracaj, żeby nie roznieść.
4. Danie podaj w głębokim talerzu, na dnie wlej cienką warstwę polenty, na niej ułóż kaszankę, jabłka, chrust z cebuli, rzodkiewkę i szczypiorek. Świetne jako śniadanie i szybki obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab