informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Kaszanka z jabłkami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Zastanawiałem się czy ten przepis powstał dlatego, że tak lubię kremową polentę, czy może bardziej kaszankę? Jenak po spróbowaniu całości z podsmażanymi jabłkami i chrustem z cebuli mogę stwierdzić, że wszystko do siebie pasuje jak dobrze skrojony garnitur.
Moją miłość do kaszanki pewnie znacie. Robiłem na blogu już kaszankę z ziemniaczanym puree i gołąbki z kaszanką. Uwielbiam ten produkt, a miłość do niego zaszczepiła mi moja mama. Wracając do domu mogę z 75% procentowym prawdopodobieństwem stwierdzić, że zastanę tam kilka pętek dobrej, wiejskiej kaszanki. Lubię na surowo jak i grillowaną. W tym przepisie kaszankę pokroiłem w grube plastry i upiekłem, żeby i jelito nabrało chrupkości.
Polenta to kolejna moja miłość. Nie wiem dlaczego nie stała się u nas popularnym dodatkiem do dań. Jest dosyć prosta w przygotowaniu. Można przygotować z niej gęstą masę, ostudzić i podpiec lub grillować. Można też zrobić na kremowo w konsystencji gęstej śmietany, wtedy z powodzeniem może zastąpić puree ziemniaczane. Lubię ją też dlatego, że mogę ją doprawić w trakcie gotowania i gęstnienia. Do mojej dodałem sporo parmezanu, gałki muszkatołowej i masła. Smak jest pełen parmezanowego umami, przełamany przyjemną kukurydzą i gałką. Można na koniec doprawić jeszcze łyżką pasty miso. Danie może być z powodzeniem samodzielnym daniem głównym. Do tego ciekawe dodatki, takie jak tradycyjnie jabłka i cebula lub nietradycyjnie jak rzodkiewka i szczypiorek i gotowe. Spróbujcie sami doprawić polentę. Daje to dużo radości 😉

Składniki

Kaszanka

  • 1 dobra kaszanka (200-300 gramów)
  • 1 twarde jabłko
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki polenty (kasza kukurydziana)
  • kilka łyżek masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 50 gramów startego parmezanu
  • kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki szczypiorku
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie

0. Pokrój cebulę w piórka (cebula na pół i półplastry wzdłuż) i wymieszaj z łyżką oliwy. Jabłka ze skórą pokrój w drobną kostkę.
1. W tym samym czasie odpal piekarnik (góra dół z termoobiegiem) na 200 stopni. Zagotuj wodę na polentę i rozgrzej patelnię do smażenia jabłek. Kaszankę pokrój w grube plastry i umieść na papierze do pieczenia razem z cebulą. Piecz ok. 15-20 minut, żeby kaszanka i cebula były chrupiące. Z cebuli powinien powstać taki chrust.
2. Do wody wsyp polentę i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy zacznie gęstnieć dodaj parmezanu i 2-3 łyżki masła. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj tak 5-10 minut. Kontroluj gęstość przez dolanie odrobiny wody lub polenty. Powinieneś uzyskać konsystencję gęstej śmietany lub musu.
3. Jabłka posyp cynamonem i cukrem i podsmaż na 2-3 łyżkach masła na złoto. Delikatnie przewracaj, żeby nie roznieść.
4. Danie podaj w głębokim talerzu, na dnie wlej cienką warstwę polenty, na niej ułóż kaszankę, jabłka, chrust z cebuli, rzodkiewkę i szczypiorek. Świetne jako śniadanie i szybki obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab