Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Kaszanka z lubczykiem na szałwiowym purée

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam warszawską Solec! kuchnio-kawiarnio-klubo-świetlicę. Gotują smacznie i bezpretensjonalnie, wyrafinowanie, ale z prostych składników. HA! To tak jak ja 🙂
Jakiś czas temu odwiedziłem ich razem z Ulą, kiedy pomagałem jej założyć bloga. Ula zamówiła kaszankę. Ale co to była za kaszanka! Ciepła i puszysta. Nie miałem pojęcia jak to zrobili, ale chciałem mieć te danie u siebie na blogu! Postanowiłem jednak, że moją potrawę nieco podkręcę. Skoro robię ją w domu, to nie muszę się spieszyć z wydaniem głodnym klientom.
Jak wiecie jestem ostatnio wielkim zielarzem, dzięki dealowi z Baziółka. Postanowiłem aromatyzować smażoną z cebulką kaszankę – siekanym lubczykiem. Lubczyk, dzięki swoim “rosołowym” aromatom idealnie pasuje do kaszanki. Purée z ziemniaków i fasoli mung przygotowałem z palonym masłem z dodatkiem szałwii. Idealne, boskie połączenie. Zapraszam po przepis i do wypróbowania.
 


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
0. Dzień wcześniej namocz fasolkę. Może być mung, ale nie musi.
1. Ugotuj fasolkę do miękkości dodając soli pod koniec. Ugotuj też ziemniaki. Odcedź. Połącz gorące kartofle z fasolką i przykryj pokrywką.
2. W małym rondelku rozgrzej 5 łyżek masła i dodaj posiekaną szałwię. Smaż, aż masło będzie złote.
3. Na patelni, na łyżce masła podsmaż pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Kiedy cebulka zacznie się złocić, dodaj i rozdrobnij kaszankę. Dodaj połowę posiekanego lubczyku. Posól i popieprz. Smaż kilka minut, by podgrzać kaszankę.
4. Palone masło wlej do garnka z purée i dokładnie ugnieć tłuczkiem.
5. Najlepiej za pomocą specjalnego ringu, nałóż warstwę purée, a na nim warstwę kaszanki. Posyp kaszankę posiekanym lubczykiem. Podawaj do dobrego, rzemieślniczego piwa lub innego zacnego napitku.
Kaszanka z pure ziemniaczanym 1



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab