informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Truskawki są owocem, które najlepiej smakują świeże, ale podatne są też dalszej obróbce. Żeby skoncentrować jej smak, możemy ją ususzyć. Nic prostszego. Wystarczy włączyć w piekarniku termoobieg i suszyć w ten sposób plastry truskawek, do uzyskania postaci chrupiącego chipsa. Co ciekawe, taką truskawkę możemy później zmielić w blenderze i używać jako smakową posypkę do deserów i dań mięsnych.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
Truskawkowy proszek:
Truskawki wymyj, odkrój szypułki i dokładnie wypłucz. Pokrój w plastry o grubości 3-5 mm. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem i susz truskawki na papierze silikonowym w temp max. 90 stopni. Kiedy będą chrupiące (od godziny do dwóch) wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie zblenduj i przesiej przez drobne sito dla uzyskania drobnego proszku.
Tiramisu:
1. Do miski przełóż serek mascarpone. Dodaj skórkę z cytryny, łyżkę alkoholu i laskę wanilii i rozmieszaj na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku dokładnie łącząc wszystkie składniki. Na koniec dopraw cukrem.
2. Biszkopty namocz w roztworze alkoholu i espresso. Przygotuj 4 miseczki. Kolejno układaj warstwę namoczonych biszkoptów i kremu z mascarpone. Posypując każdą warstwę pudrem z truskawek. Na koniec powinna zostać warstwa kremu przykryta pudrem. Podawać po schłodzeniu w towarzystwie świeżych truskawek i mięty.
Tiramisu z truskawkami-5

3 comments on “Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab