Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Truskawki są owocem, które najlepiej smakują świeże, ale podatne są też dalszej obróbce. Żeby skoncentrować jej smak, możemy ją ususzyć. Nic prostszego. Wystarczy włączyć w piekarniku termoobieg i suszyć w ten sposób plastry truskawek, do uzyskania postaci chrupiącego chipsa. Co ciekawe, taką truskawkę możemy później zmielić w blenderze i używać jako smakową posypkę do deserów i dań mięsnych.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
Truskawkowy proszek:
Truskawki wymyj, odkrój szypułki i dokładnie wypłucz. Pokrój w plastry o grubości 3-5 mm. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem i susz truskawki na papierze silikonowym w temp max. 90 stopni. Kiedy będą chrupiące (od godziny do dwóch) wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie zblenduj i przesiej przez drobne sito dla uzyskania drobnego proszku.
Tiramisu:
1. Do miski przełóż serek mascarpone. Dodaj skórkę z cytryny, łyżkę alkoholu i laskę wanilii i rozmieszaj na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku dokładnie łącząc wszystkie składniki. Na koniec dopraw cukrem.
2. Biszkopty namocz w roztworze alkoholu i espresso. Przygotuj 4 miseczki. Kolejno układaj warstwę namoczonych biszkoptów i kremu z mascarpone. Posypując każdą warstwę pudrem z truskawek. Na koniec powinna zostać warstwa kremu przykryta pudrem. Podawać po schłodzeniu w towarzystwie świeżych truskawek i mięty.
Tiramisu z truskawkami-5



Koniecznie spróbuj

3 comments on “Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab