Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Truskawki są owocem, które najlepiej smakują świeże, ale podatne są też dalszej obróbce. Żeby skoncentrować jej smak, możemy ją ususzyć. Nic prostszego. Wystarczy włączyć w piekarniku termoobieg i suszyć w ten sposób plastry truskawek, do uzyskania postaci chrupiącego chipsa. Co ciekawe, taką truskawkę możemy później zmielić w blenderze i używać jako smakową posypkę do deserów i dań mięsnych.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
Truskawkowy proszek:
Truskawki wymyj, odkrój szypułki i dokładnie wypłucz. Pokrój w plastry o grubości 3-5 mm. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem i susz truskawki na papierze silikonowym w temp max. 90 stopni. Kiedy będą chrupiące (od godziny do dwóch) wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie zblenduj i przesiej przez drobne sito dla uzyskania drobnego proszku.
Tiramisu:
1. Do miski przełóż serek mascarpone. Dodaj skórkę z cytryny, łyżkę alkoholu i laskę wanilii i rozmieszaj na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku dokładnie łącząc wszystkie składniki. Na koniec dopraw cukrem.
2. Biszkopty namocz w roztworze alkoholu i espresso. Przygotuj 4 miseczki. Kolejno układaj warstwę namoczonych biszkoptów i kremu z mascarpone. Posypując każdą warstwę pudrem z truskawek. Na koniec powinna zostać warstwa kremu przykryta pudrem. Podawać po schłodzeniu w towarzystwie świeżych truskawek i mięty.
Tiramisu z truskawkami-5



Koniecznie spróbuj

3 comments on “Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab