informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Truskawki są owocem, które najlepiej smakują świeże, ale podatne są też dalszej obróbce. Żeby skoncentrować jej smak, możemy ją ususzyć. Nic prostszego. Wystarczy włączyć w piekarniku termoobieg i suszyć w ten sposób plastry truskawek, do uzyskania postaci chrupiącego chipsa. Co ciekawe, taką truskawkę możemy później zmielić w blenderze i używać jako smakową posypkę do deserów i dań mięsnych.

Składniki

Składniki

  • 500 gramów zwartych truskawek
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • kieliszek tequili lub whisky
  • kilkanaście biszkoptów do tiramisu
  • kieliszek espresso
  • kilka łyżek cukru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • świeża mięta
  • 1 laska wanilii

Wykonanie

Truskawkowy proszek:
Truskawki wymyj, odkrój szypułki i dokładnie wypłucz. Pokrój w plastry o grubości 3-5 mm. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem i susz truskawki na papierze silikonowym w temp max. 90 stopni. Kiedy będą chrupiące (od godziny do dwóch) wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie zblenduj i przesiej przez drobne sito dla uzyskania drobnego proszku.
Tiramisu:
1. Do miski przełóż serek mascarpone. Dodaj skórkę z cytryny, łyżkę alkoholu i laskę wanilii i rozmieszaj na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku dokładnie łącząc wszystkie składniki. Na koniec dopraw cukrem.
2. Biszkopty namocz w roztworze alkoholu i espresso. Przygotuj 4 miseczki. Kolejno układaj warstwę namoczonych biszkoptów i kremu z mascarpone. Posypując każdą warstwę pudrem z truskawek. Na koniec powinna zostać warstwa kremu przykryta pudrem. Podawać po schłodzeniu w towarzystwie świeżych truskawek i mięty.
Tiramisu z truskawkami-5

3 comments on “Tiramisu z pudrem z suszonych truskawek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab