Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Sycylia: Makaron z owocami morza i koprem włoskim

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Przepis ten piszę jeszcze w samolocie, w drodze z Trapani do Warszawy. Powoli odtwarzam w głowie wszystko to, czego doświadczyłem i spróbowałem, żebyście mogli sami przenieść się choć na chwilę na słoneczną Sycylię. Relację z podróży opiszę w osobnym poście, bo na to zasługuje.
Jadąc na tę wyspę miałem 3 cele. Odpocząć psychicznie, oderwać się choć na chwilę, a wszystko to dzięki pomniejszym celom takim jak jedzeniowa rozpusta i wdrapanie się na Etnę. Z wejścia na największy, czynny wulkan Europy nic nie wyszło, więc pozostało mi plażowanie, pływanie w lazurowej wodzie i objadanie się. Jak się okazało, tego ostatniego nie było tak wiele. Dosyć wybrednie i starannie wybierałem miejsca, w których jadaliśmy. Jednym z nich była Trattoria Poseidone, nieopodal portu w Trapani, której szef słynie z morskich specjałów. Lokal polecił mi na FB kolega, który był tam już dwukrotnie. Ja zamówiłem miks grillowanych owoców morza (zdjęcie z Instagrama poniżej). Julita z owocami morza dostała z kolei makaron. Jako, że nie należy ona do fanek tego typu żyjątek, spora część jej talerza przypadła mi w udziale.

Powiem szczerze, że jej danie było lepsze. Długo będę wspominał ten sos. Rybny, pomidorowy z łagodnością śmietany. Nie miałem tego w planach, ale postanowiłem zrobić podobne danie po przeprowadzce do innego miasteczka – Cefalù. Okazało się, ze trafiliśmy na dzień targowy. Nie trzeba było dwa razy mi powtarzać, ubrałem więc japonki i pobiegłem (błądząc srodze po drodze) na targ.

Na miejscu urzekło mnie bogactwo wyboru. Nawet w zwykłym rybnym kupisz miecznika, mule czy ośmiornice. Powaliły mnie jednak ceny. Za mały kawałek miecznika i kilka (ogromnych wprawdzie) krewetek, zapłaciłem ok. 20 euro. Sos postanowiłem wzbogacić odkrytym na nowo koprem włoskim. Dzień wcześniej jadłem świetne rigatoni z jagnięciną i koprem włoskim w La Brace (knajpa pretendowała do gwiazdki Michelin). Następnego dnia schodząc z góry La Rocca w Cefalù przypadkiem natknąłem się na dziko rosnący koper włoski i mnie olśniło. Roślina ta idealnie nadaje się do podkreślenia smaku mojego dania. Narwałem więc kilka badyli i ugotowałem danie, na które przepis znajdziecie poniżej. Magiczny jest w nim bulion, który zrobiłem z ości ryby i pancerzy krewetek z dodatkiem kopru właśnie. Spróbujcie sami. Możecie użyć normalnych nasion tej przyprawy.

 


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Zacznij od wykrojenia mięsa za miecznika i obrania krewetek z pancerzy. Mięso ryby pokrój na ok. 1 cm kostkę. Krewetki natnij na grzbiecie i wyciągnij ich przewód pokarmowy.
  2. W rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i nasiona kopru. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj resztę ryby i krewetek. Obsmaż chwilę i zalej szklanką białego wina. Bulion będzie gotowy, kiedy zredukuje się o połowę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekana cebulę. Następnie dodaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy i przesmaż minutę. Pomidorki pokrój na mniejsze części i dodaj do reszty. Po kilku minutach dodaj rybę i krewetki. Wlej bulion i duś kilka minut.
  4. Sos wykończ kremówką lub mascarpone oraz parmezanem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec posyp drobno posiekaną pietruszką.

Makaron w owocami morza-1
Makaron w owocami morza-5
 



Koniecznie spróbuj

4 comments on “Sycylia: Makaron z owocami morza i koprem włoskim”

    1. Sorry. Już od prawie 2 lat konsekwentnie POpełniam ten błąd. @julita (moja edytorka) jak mogłaś do tego dopuścić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab