promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Sycylia: Makaron z owocami morza i koprem włoskim

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis ten piszę jeszcze w samolocie, w drodze z Trapani do Warszawy. Powoli odtwarzam w głowie wszystko to, czego doświadczyłem i spróbowałem, żebyście mogli sami przenieść się choć na chwilę na słoneczną Sycylię. Relację z podróży opiszę w osobnym poście, bo na to zasługuje.
Jadąc na tę wyspę miałem 3 cele. Odpocząć psychicznie, oderwać się choć na chwilę, a wszystko to dzięki pomniejszym celom takim jak jedzeniowa rozpusta i wdrapanie się na Etnę. Z wejścia na największy, czynny wulkan Europy nic nie wyszło, więc pozostało mi plażowanie, pływanie w lazurowej wodzie i objadanie się. Jak się okazało, tego ostatniego nie było tak wiele. Dosyć wybrednie i starannie wybierałem miejsca, w których jadaliśmy. Jednym z nich była Trattoria Poseidone, nieopodal portu w Trapani, której szef słynie z morskich specjałów. Lokal polecił mi na FB kolega, który był tam już dwukrotnie. Ja zamówiłem miks grillowanych owoców morza (zdjęcie z Instagrama poniżej). Julita z owocami morza dostała z kolei makaron. Jako, że nie należy ona do fanek tego typu żyjątek, spora część jej talerza przypadła mi w udziale.

Powiem szczerze, że jej danie było lepsze. Długo będę wspominał ten sos. Rybny, pomidorowy z łagodnością śmietany. Nie miałem tego w planach, ale postanowiłem zrobić podobne danie po przeprowadzce do innego miasteczka - Cefalù. Okazało się, ze trafiliśmy na dzień targowy. Nie trzeba było dwa razy mi powtarzać, ubrałem więc japonki i pobiegłem (błądząc srodze po drodze) na targ.

Na miejscu urzekło mnie bogactwo wyboru. Nawet w zwykłym rybnym kupisz miecznika, mule czy ośmiornice. Powaliły mnie jednak ceny. Za mały kawałek miecznika i kilka (ogromnych wprawdzie) krewetek, zapłaciłem ok. 20 euro. Sos postanowiłem wzbogacić odkrytym na nowo koprem włoskim. Dzień wcześniej jadłem świetne rigatoni z jagnięciną i koprem włoskim w La Brace (knajpa pretendowała do gwiazdki Michelin). Następnego dnia schodząc z góry La Rocca w Cefalù przypadkiem natknąłem się na dziko rosnący koper włoski i mnie olśniło. Roślina ta idealnie nadaje się do podkreślenia smaku mojego dania. Narwałem więc kilka badyli i ugotowałem danie, na które przepis znajdziecie poniżej. Magiczny jest w nim bulion, który zrobiłem z ości ryby i pancerzy krewetek z dodatkiem kopru właśnie. Spróbujcie sami. Możecie użyć normalnych nasion tej przyprawy.

Składniki

Składniki

  • Makaron typu trine lub inny
  • Ok. 200 gramów miecznika, najlepiej z ościami lub całą doradę
  • Ok. 300 gramów pomidorków cherry
  • Szklanka białego, wytrawnego wina
  • Średnia, czerwona cebula lub szalotka
  • Łyżeczka kopru włoskiego
  • Łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki kremówki lub 2-3 łyżki serka mascarpone (często używam ostatnio tego drugiego)
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • Posiekana natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa i masło do smażenia

Wykonanie

  1. Zacznij od wykrojenia mięsa za miecznika i obrania krewetek z pancerzy. Mięso ryby pokrój na ok. 1 cm kostkę. Krewetki natnij na grzbiecie i wyciągnij ich przewód pokarmowy.
  2. W rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i nasiona kopru. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj resztę ryby i krewetek. Obsmaż chwilę i zalej szklanką białego wina. Bulion będzie gotowy, kiedy zredukuje się o połowę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekana cebulę. Następnie dodaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy i przesmaż minutę. Pomidorki pokrój na mniejsze części i dodaj do reszty. Po kilku minutach dodaj rybę i krewetki. Wlej bulion i duś kilka minut.
  4. Sos wykończ kremówką lub mascarpone oraz parmezanem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec posyp drobno posiekaną pietruszką.

Makaron w owocami morza-1
Makaron w owocami morza-5

4 comments on “Sycylia: Makaron z owocami morza i koprem włoskim”

    1. Sorry. Już od prawie 2 lat konsekwentnie POpełniam ten błąd. @julita (moja edytorka) jak mogłaś do tego dopuścić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab