powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Sałatka gruzińska

Czas
przygotowania
10 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Tę prostą sałatkę zamawialiśmy w Gruzji do niemal każdego posiłku. Smaczna, soczysta i chrupiąca, świetnie sprawdzała się jako przystawka do cięższych dań. Od powrotu z Gruzji minęło trochę czasu, ale nie zapomnieliśmy o tamtejszym jedzeniu i co jakiś czas przygotowujemy sobie niektóre ze smakołyków.
Produkty potrzebne do zrobienia sałatki znajdziecie właściwie wszędzie, ale najlepsze składniki są oczywiście w lecie. Jej wygląd i ilość składników zależą tylko i wyłącznie od ciebie. Można układać warstwami lub zmieszać wszystko razem i przełożyć tak na talerz. Niezwykle ważne są 3 szczegóły, które sprawiają, że jest wyjątkowa. Ogórki gruntowe, takie lekko gorzkawe. Ogromne ilości natki pietruszki i zielonej kolendry oraz fakultatywna papryczka chilli dla odważnych ;-).
Co ciekawe w Gruzji nie używa się oliwy. Jeśli już musisz, możesz polać nią sałatkę.

Składniki

Sałatka gruzińska

  • Pomidory (malinówki, paprykowe – co kto lubi)
  • Ogórki gruntowe
  • Cebula biała
  • Kolendra
  • Pietruszka
  • Chilli
  • Pieprz i sól

Wykonanie

Wszystko pokroić i połączyć. Zjeść i powtórzyć 🙂

One comment on “Sałatka gruzińska”

  1. sekretem tej sałatki jest nie dobór składników, ale ich jakość. trudno w pl dostać tak nasłonecznione pomidory i tak aromatyczną kolendrę. niestety.. trzeba się najeść w Gruzji na zapas 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab