powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Superchrupiące frytki z kawiorem i majonezem truflowym

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jeśli kliknęliście na ten przepis to są dwie możliwości. Albo uznaliście, że to świetny pomysł i chcecie spróbować, albo uznaliście, że postradałem rozum, czego wyraz chcielibyście dać w komentarzach. Zapraszam :)

SPRAWDŹ: Jak smażyć frytki? Test 10 odmian ziemniaków na frytki i 7 metod smażenia

Na koncepcje jedzenia kawioru frytkami wpadłem jakiś czas temu, kiedy odwiedził mnie kolega Tomasz Gens, który co ciekawe produkuje w Polsce kawior z jesiotrów (Enoir Caviar). Miałem okazję już próbować tego produktu i uważam, że jest to wyjątkowe i bardzo delikatne doznanie. Musicie sami spróbować. Edit: Niestety, ale ta marka już nie istnieje.
Chciałem jednak zjeść swoją puszkę kawioru w bardziej dekadencki sposób, dlatego usmażyłem superchrupiące frytki i ukręciłem dodatkowo majonez na dobrej oliwie truflowej, jakby samego kawioru było za mało. Podobne frytki jadłem nawet na Hali Gwardii w Dogidog. Uwielbiam frytki, choć nie jadam ich zbyt często, ale ten pomysł skradł moje serce.
Moje frytki są superchrupiące, ponieważ  przygotowuję je 3 fazowo. Najpierw obgotowuję, zamrażam, później smażę chwilę w 130 stopniach, odsączam, studzę i rumienię chwilę w oleju nagrzanym do 180 stopni. Efekt jest piorunujący. Warto trochę dłużej przygotować ziemniaki, żeby to były TE FRYTKI!

Składniki

Frytki

  • pół kilograma ziemniaków na frytki (z większą zawartością skrobi (B i C), ja użyłem o dziwo odmiany Vineta (typ A) ale też wyszły świetne. Popróbujcie z różnymi odmianami)
  • puszka dobrego kawioru
  • szklanka łoju wołowego lub smalcu wieprzowego
  • litr oleju rzepakowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • pół szklanki oliwy truflowej
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki drobnego cukru
  • parmezan i pietruszka na topping

Wykonanie

  1. Ziemniaki opłucz i wyszoruj. Nie trzeba obierać jeśli nie chcesz. Pokrój w słupki 8-10 mm grubości. Ziemniaki przełóż do miski i przepłucz 3-4 razy zimną wodą. Ten proces pozwoli pozbyć się nadmiaru skrobi z powierzchni, która przypali frytki. Ziemniaki trzymaj w wodzie do momentu gotowania.
  2. Nastaw garnek z wodą i ugotuj frytki przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Rozdziel frytki, żeby się nie sklejały. Po wystygnięciu przełóż do zamrażalnika na minimum godzinę.
  3. W garnku roztop tłuszcz zwierzęcy i olej rzepakowy i podgrzej do 130 stopni (wykorzystaj do tego termometr kuchenny). Usmaż frytki przez 5 minut (od momentu puszczania bąbelków). Odsącz na ręcznikach papierowych i wystudź.
  4. Na tym etapie można frytki jeszcze raz zamrozić i później wykorzystywać. Następnie rozgrzej tłuszcz do 180 stopni i usmaż frytki przez ok. 3 minuty do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skorupki. Odsącz frytki na ręcznikach papierowych i dopraw solą morską.
  5. Majonez zrób następująco. Do wysokiej miski dodaj 1 żółtko, ocet, sól i cukier. Miksuj przez minutę i zacznij powoli dolewać oliwy ciągle miksując, aż do uzyskania gęstego majonezu. Taki majonez możesz przechowywać w lodówce przez tydzień.
  6. Frytki podawaj najlepiej na gazecie posypane startym parmezanem, pietruszką i czarnym kawiorem. Kawior można też wyjadać z puszki

SPRAWDŹ TEŻ: Jak smażyć frytki? Test 10 odmian ziemniaków na frytki i 7 metod smażenia

Jeśli kliknęliście na ten przepis to są dwie możliwości. Albo uznaliście, że to świetny pomysł i chcecie spróbować, albo uznaliście, że postradałem rozum, czego wyraz chcielibyście dać w komentarzach. Zapraszam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab