promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Superchrupiące frytki z kawiorem i majonezem truflowym

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jeśli kliknęliście na ten przepis to są dwie możliwości. Albo uznaliście, że to świetny pomysł i chcecie spróbować, albo uznaliście, że postradałem rozum, czego wyraz chcielibyście dać w komentarzach. Zapraszam :)

SPRAWDŹ: Jak smażyć frytki? Test 10 odmian ziemniaków na frytki i 7 metod smażenia

Na koncepcje jedzenia kawioru frytkami wpadłem jakiś czas temu, kiedy odwiedził mnie kolega Tomasz Gens, który co ciekawe produkuje w Polsce kawior z jesiotrów (Enoir Caviar). Miałem okazję już próbować tego produktu i uważam, że jest to wyjątkowe i bardzo delikatne doznanie. Musicie sami spróbować. Edit: Niestety, ale ta marka już nie istnieje.
Chciałem jednak zjeść swoją puszkę kawioru w bardziej dekadencki sposób, dlatego usmażyłem superchrupiące frytki i ukręciłem dodatkowo majonez na dobrej oliwie truflowej, jakby samego kawioru było za mało. Podobne frytki jadłem nawet na Hali Gwardii w Dogidog. Uwielbiam frytki, choć nie jadam ich zbyt często, ale ten pomysł skradł moje serce.
Moje frytki są superchrupiące, ponieważ  przygotowuję je 3 fazowo. Najpierw obgotowuję, zamrażam, później smażę chwilę w 130 stopniach, odsączam, studzę i rumienię chwilę w oleju nagrzanym do 180 stopni. Efekt jest piorunujący. Warto trochę dłużej przygotować ziemniaki, żeby to były TE FRYTKI!

Składniki

Frytki

  • pół kilograma ziemniaków na frytki (z większą zawartością skrobi (B i C), ja użyłem o dziwo odmiany Vineta (typ A) ale też wyszły świetne. Popróbujcie z różnymi odmianami)
  • puszka dobrego kawioru
  • szklanka łoju wołowego lub smalcu wieprzowego
  • litr oleju rzepakowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • pół szklanki oliwy truflowej
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki drobnego cukru
  • parmezan i pietruszka na topping

Wykonanie

  1. Ziemniaki opłucz i wyszoruj. Nie trzeba obierać jeśli nie chcesz. Pokrój w słupki 8-10 mm grubości. Ziemniaki przełóż do miski i przepłucz 3-4 razy zimną wodą. Ten proces pozwoli pozbyć się nadmiaru skrobi z powierzchni, która przypali frytki. Ziemniaki trzymaj w wodzie do momentu gotowania.
  2. Nastaw garnek z wodą i ugotuj frytki przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Rozdziel frytki, żeby się nie sklejały. Po wystygnięciu przełóż do zamrażalnika na minimum godzinę.
  3. W garnku roztop tłuszcz zwierzęcy i olej rzepakowy i podgrzej do 130 stopni (wykorzystaj do tego termometr kuchenny). Usmaż frytki przez 5 minut (od momentu puszczania bąbelków). Odsącz na ręcznikach papierowych i wystudź.
  4. Na tym etapie można frytki jeszcze raz zamrozić i później wykorzystywać. Następnie rozgrzej tłuszcz do 180 stopni i usmaż frytki przez ok. 3 minuty do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skorupki. Odsącz frytki na ręcznikach papierowych i dopraw solą morską.
  5. Majonez zrób następująco. Do wysokiej miski dodaj 1 żółtko, ocet, sól i cukier. Miksuj przez minutę i zacznij powoli dolewać oliwy ciągle miksując, aż do uzyskania gęstego majonezu. Taki majonez możesz przechowywać w lodówce przez tydzień.
  6. Frytki podawaj najlepiej na gazecie posypane startym parmezanem, pietruszką i czarnym kawiorem. Kawior można też wyjadać z puszki

SPRAWDŹ TEŻ: Jak smażyć frytki? Test 10 odmian ziemniaków na frytki i 7 metod smażenia

Jeśli kliknęliście na ten przepis to są dwie możliwości. Albo uznaliście, że to świetny pomysł i chcecie spróbować, albo uznaliście, że postradałem rozum, czego wyraz chcielibyście dać w komentarzach. Zapraszam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab