informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Superchrupiące frytki z kawiorem i majonezem truflowym

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jeśli kliknęliście na ten przepis to są dwie możliwości. Albo uznaliście, że to świetny pomysł i chcecie spróbować, albo uznaliście, że postradałem rozum, czego wyraz chcielibyście dać w komentarzach. Zapraszam :)

SPRAWDŹ: Jak smażyć frytki? Test 10 odmian ziemniaków na frytki i 7 metod smażenia

Na koncepcje jedzenia kawioru frytkami wpadłem jakiś czas temu, kiedy odwiedził mnie kolega Tomasz Gens, który co ciekawe produkuje w Polsce kawior z jesiotrów (Enoir Caviar). Miałem okazję już próbować tego produktu i uważam, że jest to wyjątkowe i bardzo delikatne doznanie. Musicie sami spróbować. Edit: Niestety, ale ta marka już nie istnieje.
Chciałem jednak zjeść swoją puszkę kawioru w bardziej dekadencki sposób, dlatego usmażyłem superchrupiące frytki i ukręciłem dodatkowo majonez na dobrej oliwie truflowej, jakby samego kawioru było za mało. Podobne frytki jadłem nawet na Hali Gwardii w Dogidog. Uwielbiam frytki, choć nie jadam ich zbyt często, ale ten pomysł skradł moje serce.
Moje frytki są superchrupiące, ponieważ  przygotowuję je 3 fazowo. Najpierw obgotowuję, zamrażam, później smażę chwilę w 130 stopniach, odsączam, studzę i rumienię chwilę w oleju nagrzanym do 180 stopni. Efekt jest piorunujący. Warto trochę dłużej przygotować ziemniaki, żeby to były TE FRYTKI!

Składniki

Frytki

  • pół kilograma ziemniaków na frytki (z większą zawartością skrobi (B i C), ja użyłem o dziwo odmiany Vineta (typ A) ale też wyszły świetne. Popróbujcie z różnymi odmianami)
  • puszka dobrego kawioru
  • szklanka łoju wołowego lub smalcu wieprzowego
  • litr oleju rzepakowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • pół szklanki oliwy truflowej
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki drobnego cukru
  • parmezan i pietruszka na topping

Wykonanie

  1. Ziemniaki opłucz i wyszoruj. Nie trzeba obierać jeśli nie chcesz. Pokrój w słupki 8-10 mm grubości. Ziemniaki przełóż do miski i przepłucz 3-4 razy zimną wodą. Ten proces pozwoli pozbyć się nadmiaru skrobi z powierzchni, która przypali frytki. Ziemniaki trzymaj w wodzie do momentu gotowania.
  2. Nastaw garnek z wodą i ugotuj frytki przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Rozdziel frytki, żeby się nie sklejały. Po wystygnięciu przełóż do zamrażalnika na minimum godzinę.
  3. W garnku roztop tłuszcz zwierzęcy i olej rzepakowy i podgrzej do 130 stopni (wykorzystaj do tego termometr kuchenny). Usmaż frytki przez 5 minut (od momentu puszczania bąbelków). Odsącz na ręcznikach papierowych i wystudź.
  4. Na tym etapie można frytki jeszcze raz zamrozić i później wykorzystywać. Następnie rozgrzej tłuszcz do 180 stopni i usmaż frytki przez ok. 3 minuty do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skorupki. Odsącz frytki na ręcznikach papierowych i dopraw solą morską.
  5. Majonez zrób następująco. Do wysokiej miski dodaj 1 żółtko, ocet, sól i cukier. Miksuj przez minutę i zacznij powoli dolewać oliwy ciągle miksując, aż do uzyskania gęstego majonezu. Taki majonez możesz przechowywać w lodówce przez tydzień.
  6. Frytki podawaj najlepiej na gazecie posypane startym parmezanem, pietruszką i czarnym kawiorem. Kawior można też wyjadać z puszki

SPRAWDŹ TEŻ: Jak smażyć frytki? Test 10 odmian ziemniaków na frytki i 7 metod smażenia

Jeśli kliknęliście na ten przepis to są dwie możliwości. Albo uznaliście, że to świetny pomysł i chcecie spróbować, albo uznaliście, że postradałem rozum, czego wyraz chcielibyście dać w komentarzach. Zapraszam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab