SPRAWDŹ: Jak smażyć frytki? Test 10 odmian ziemniaków na frytki i 7 metod smażenia
Na koncepcje jedzenia kawioru frytkami wpadłem jakiś czas temu, kiedy odwiedził mnie kolega Tomasz Gens, który co ciekawe produkuje w Polsce kawior z jesiotrów (Enoir Caviar). Miałem okazję już próbować tego produktu i uważam, że jest to wyjątkowe i bardzo delikatne doznanie. Musicie sami spróbować. Edit: Niestety, ale ta marka już nie istnieje.
Chciałem jednak zjeść swoją puszkę kawioru w bardziej dekadencki sposób, dlatego usmażyłem superchrupiące frytki i ukręciłem dodatkowo majonez na dobrej oliwie truflowej, jakby samego kawioru było za mało. Podobne frytki jadłem nawet na Hali Gwardii w Dogidog. Uwielbiam frytki, choć nie jadam ich zbyt często, ale ten pomysł skradł moje serce.
Moje frytki są superchrupiące, ponieważ przygotowuję je 3 fazowo. Najpierw obgotowuję, zamrażam, później smażę chwilę w 130 stopniach, odsączam, studzę i rumienię chwilę w oleju nagrzanym do 180 stopni. Efekt jest piorunujący. Warto trochę dłużej przygotować ziemniaki, żeby to były TE FRYTKI!
SPRAWDŹ TEŻ: Jak smażyć frytki? Test 10 odmian ziemniaków na frytki i 7 metod smażenia