powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Superchrupiące frytki z kawiorem i majonezem truflowym

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jeśli kliknęliście na ten przepis to są dwie możliwości. Albo uznaliście, że to świetny pomysł i chcecie spróbować, albo uznaliście, że postradałem rozum, czego wyraz chcielibyście dać w komentarzach. Zapraszam :)

SPRAWDŹ: Jak smażyć frytki? Test 10 odmian ziemniaków na frytki i 7 metod smażenia

Na koncepcje jedzenia kawioru frytkami wpadłem jakiś czas temu, kiedy odwiedził mnie kolega Tomasz Gens, który co ciekawe produkuje w Polsce kawior z jesiotrów (Enoir Caviar). Miałem okazję już próbować tego produktu i uważam, że jest to wyjątkowe i bardzo delikatne doznanie. Musicie sami spróbować. Edit: Niestety, ale ta marka już nie istnieje.
Chciałem jednak zjeść swoją puszkę kawioru w bardziej dekadencki sposób, dlatego usmażyłem superchrupiące frytki i ukręciłem dodatkowo majonez na dobrej oliwie truflowej, jakby samego kawioru było za mało. Podobne frytki jadłem nawet na Hali Gwardii w Dogidog. Uwielbiam frytki, choć nie jadam ich zbyt często, ale ten pomysł skradł moje serce.
Moje frytki są superchrupiące, ponieważ  przygotowuję je 3 fazowo. Najpierw obgotowuję, zamrażam, później smażę chwilę w 130 stopniach, odsączam, studzę i rumienię chwilę w oleju nagrzanym do 180 stopni. Efekt jest piorunujący. Warto trochę dłużej przygotować ziemniaki, żeby to były TE FRYTKI!

Składniki

Frytki

  • pół kilograma ziemniaków na frytki (z większą zawartością skrobi (B i C), ja użyłem o dziwo odmiany Vineta (typ A) ale też wyszły świetne. Popróbujcie z różnymi odmianami)
  • puszka dobrego kawioru
  • szklanka łoju wołowego lub smalcu wieprzowego
  • litr oleju rzepakowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • pół szklanki oliwy truflowej
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki drobnego cukru
  • parmezan i pietruszka na topping

Wykonanie

  1. Ziemniaki opłucz i wyszoruj. Nie trzeba obierać jeśli nie chcesz. Pokrój w słupki 8-10 mm grubości. Ziemniaki przełóż do miski i przepłucz 3-4 razy zimną wodą. Ten proces pozwoli pozbyć się nadmiaru skrobi z powierzchni, która przypali frytki. Ziemniaki trzymaj w wodzie do momentu gotowania.
  2. Nastaw garnek z wodą i ugotuj frytki przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odsącz i pozostaw do wystygnięcia. Rozdziel frytki, żeby się nie sklejały. Po wystygnięciu przełóż do zamrażalnika na minimum godzinę.
  3. W garnku roztop tłuszcz zwierzęcy i olej rzepakowy i podgrzej do 130 stopni (wykorzystaj do tego termometr kuchenny). Usmaż frytki przez 5 minut (od momentu puszczania bąbelków). Odsącz na ręcznikach papierowych i wystudź.
  4. Na tym etapie można frytki jeszcze raz zamrozić i później wykorzystywać. Następnie rozgrzej tłuszcz do 180 stopni i usmaż frytki przez ok. 3 minuty do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skorupki. Odsącz frytki na ręcznikach papierowych i dopraw solą morską.
  5. Majonez zrób następująco. Do wysokiej miski dodaj 1 żółtko, ocet, sól i cukier. Miksuj przez minutę i zacznij powoli dolewać oliwy ciągle miksując, aż do uzyskania gęstego majonezu. Taki majonez możesz przechowywać w lodówce przez tydzień.
  6. Frytki podawaj najlepiej na gazecie posypane startym parmezanem, pietruszką i czarnym kawiorem. Kawior można też wyjadać z puszki

SPRAWDŹ TEŻ: Jak smażyć frytki? Test 10 odmian ziemniaków na frytki i 7 metod smażenia

Jeśli kliknęliście na ten przepis to są dwie możliwości. Albo uznaliście, że to świetny pomysł i chcecie spróbować, albo uznaliście, że postradałem rozum, czego wyraz chcielibyście dać w komentarzach. Zapraszam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab