Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Gruzińskie chaczapuri imeruli

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!
Pisałem już o tym, że nie ma czegoś takiego jak kuchnia narodowa, jest raczej kuchnia regionalna. W wielu rejonach świata spotykamy podobne dania o innej nazwie. Przypadek? Kiedy patrzysz na placek chaczapuri, to co myślisz? Pizza? Tylko gdzie ten ser? No właśnie! Jest ciasto i jest ser, tylko ser jest w środku, ale pomysł jest ten sam. Sami Gruzini to lud dumny i chętny do wygłaszania legend na tematy kosmogonii i kulinarnej etymologii. Stwierdzili oni stanowczo, że Włosi pizzę przywieźli z Gruzji!
Od przyjazdu z Gruzji chaczapuri robiłem już kilka razy. Jeszcze kilka razy minie, kiedy nauczę się produkcji placków bogatych w ser i cienkich. Na razie wychodzą bogate i grube. Jak w baroku. Poza ciastem drożdżowym przyda się ser. Najlepszy byłby oczywiście gruziński solony twaróg, ewentualnie sery zagrodowe, korycińskie lub zakopiański bunc. Ja jednak przetestowałem i z powodzeniem używam serów dostępnych w miejscowym Lidlu. 50/50 mieszam “ser typu włoskiego” marki Pilos i mozzarellę.
Sam produkcja chaczapuri jest dosyć prosta. Najpierw zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Dodajemy kulkę tartego sera, zawijamy boki i pięściami rozgniatamy na płaski placek. Są dwa sposoby pieczenia w domowych warunkach. Pierwszy i najprostszy to usmażyć na teflonowej patelni. Drugi to po prostu upiec w piekarniku. Ja ostatnio zatrzymałem się na smażeniu. Jest to sposób prosty i wydajny. Uzyskujemy przy tym podpieczoną, chrupiąca skórkę. 🙂
Gwoli wyjaśnienia. Chaczapuri, które przygotowuję nazwę swoja bierze od regionu Imeretii w zachodniej Gruzji.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Do kubeczka wlej ciepłą wodę i rozpuść cukier. Wsyp 3 łyżki mąki i drożdże. Rozmieszaj dokładnie widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce na kila minut.
2. W tym czasie przesiej mąkę do miski, posyp łyżeczką soli i wymieszaj dokładnie. Rozpuść masło.
3. Kiedy drożdże będą się wylewały z kubeczka, wlej je do mąki. Dolej też masło (zostaw trochę na dnie do posmarowania placka) i połowę jogurtu/maślanki. Rozmieszaj łyżką i sprawdź konsystencję.
4. Jeśli ciasto potrzebuje więcej płynu, to dolej po trochę tego pozostałego. Po wymieszaniu składników przełóż ciasto na stół i wyrabiaj ok. 10 minut (tak, 10 minut) do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Następnie posmaruj je oliwą i przełóż do miski do wyrośnięcia.
5. W tym czasie zetrzyj ser (jeśli nadaje się do ścierania) do miski, dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie połącz.
6. Po ok. 30-50 minut, wyciągnij ciasto i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Podziel na 3 kulki. Weź jedną, a resztę przykryj ściereczką.
7. Rozgnieć ciasto delikatnie pięścią. Nałóż 1/3 przygotowanego sera i przykryj ser ciastem na kopertę. następnie rozgniataj delikatnie pięścią na okrągły placek. Jeśli pojawią się pęknięcia, zalep je.
8. Rozgrzej patelnię lub piekarnik (2oo stopni). Smaż z każdej strony przez 5-7 minut, do uzyskania przyrumienionej skórki. W piekarniku pozostaw placek przez 20 minut. Na koniec posmaruj górę roztopionym masłem. Gaumardżos! 😉
Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!



Koniecznie spróbuj

8 comments on “Gruzińskie chaczapuri imeruli”

  1. Siedziałam wracając do Polski obok Gruzina, który takimi plackami częstował cały samolot. Zrobiła mu mama na drogę 🙂 Był z serem suluguni (sulguni). Spróbuj zrobić taki ser do chaczapuri. Kilkudniowy twaróg pokrojony w koskę zalewasz wrzątkiem i mieszasz drewnianymi łyżkami. Wystygniętą wodę kilkakrotnie zlewasz i zastępujesz wrzątkiem. Kiedy ser zlepi się w gumową jednolitą masę, odsączasz pod ciężarkiem, a po kilku godzinach namaczasz w zimnej solance. Podpatrzyłam w rosyjskojęzycznych przepisach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab