Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Kanapka z policzkami wołowymi duszonymi w piwie

Czas
przygotowania
4 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Odkąd zajmuję się tylko rozwijaniem moich pasji i projektów kulinarnych, teoretycznie mam więcej czasu. Jest oczywiście nieprawdą, bo co bym robił i tak codziennie czuję się zapracowany i projekty wszelakie mnożą się i czekają w kolejkach. Jest oczywiście taki plus, że nie muszę się zrywać z rana i siedzieć przez 8 godzin w biurze. Minusem jest to, że muszę nauczyć się sam byś swoim szefem. Muszę dowozić terminy, dbać o jakość pracy, zdobywać nowy biznes i sam się motywować co jest bardzo trudne.
Okazało się jednak, że udało mi się w tym czasie odkurzyć starą konsolę i ukończyć dwie gry. Wkręciłem się okrutnie w serię Far Cry od Ubisoftu. Lubię ją za to, że mogę odkrywać i eksplorować rozległy świat. Uczestniczyć w serii misji, albo włączyć tylko na chwilę żeby się zrelaksować. Lubię też grać ze znajomymi, dlatego wpadłem na pomysł, żeby ugotować coś specjalnie na taka sesję. Od dawna chodziły za mną policzki wołowe. Jest to mięso pełne kolagenu, który rozpływa się w żel podczas długiego duszenia. Z doświadczenia wiem, że świetnie się łączy z ciemnym piwem. Do gotowania użyłem piwa Turbo Geezer z craftowego Browaru Kingpin. Piwo uwarzone w epickim stylu Dubble Irish Espresso Stout. Jeśli słyszeliście w telewizji reklamę o piwie z charakterem to nie wierzcie jej. To jest piwo z charakterem, którego potrzebowało moje danie. Kilka godzin w piecu sprawia, że mięso wprost oblepione jest smakami kawy, wanilii i chmielu. To jest to co lubię w gotowaniu z piwem. Pełnia smaku dzięki tej delikatnej goryczce. Po ugotowaniu mięso (policzki kupiłem na Hali Mirowskiej w Warszawie) poszarpałem i dodałem gotowanej czarnej fasoli. Nie dawałem żadnych warzyw czy sałaty. Zrobiłem tylko coleslaw z czerwonej kapusty z domowym aioli. Można go jeść z kanapką albo obok niej. Bułki upiekłem sam z mojego najlepszego przepisu na bułki do burgera. Dodałem tylko garść suszonej żurawiny, która dała trochę słodyczy całości.
Na zdjęciach swojego wizerunku użyczył Jacek z bloga Duchowi Kulturyści.


Składniki

Kanapka

  • 500 gramów policzków wołowych
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml ciemnego piwa typu stout
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki chilli np. peperoni lub jalapeno
  • 1 gwiazdka anyżu, 1 kora cynamonu, 2 ziarna czarnego kardamonu
  • kilka listków laurowych i nasion ziela angielskiego
  • łyżeczka kozieradki, łyżeczka kolendry w nasionach
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • kilka szyszek chmielu (niekoniecznie)
  • szklanka czarnej fasoli
  • bułki do burgerów wg tego przepisu
  • liście kolendry

Colesław

  • 500 gramów czerwonej kapusty
  • 2 żółtka
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pól szklanki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku







Wykonanie

  1. Generalnie przepis jest dosyć prosty, jednak napiszę w szczegółach jak zrobić go prawidłowo. Zaczynamy od pokrojenia mięsa na ok 5 cm kawałki. Smarujemy każdy kawałek odrobiną oleju i wstawiamy na blasze do pieca nagrzanego na max. na 20 minut, aż mięso się zarumieni. Zmniejszamy grzanie do 150 stopni. wysokim naczyniu żaroodpornym wkładamy mięso i resztę  składników poza solą. Doprawimy nią danie na koniec. Przykrywamy i wstawiamy do pieca na 3 godziny. W tym czasie gotujemy na miękko fasolę.
  2. Kiedy mięso będzie dochodziło zrobimy coleslaw. Kapustę poszatkuj za pomocą ostrego noża lub mandoliny. Posiekaj dodatkowo kapustę i pougniataj przez chwilę pięściami, żeby była bardziej delikatna. Aioli zrób tym sposobem i wymieszaj dokładnie z kapustą.
  3. Po 3 godzinach wyciągnij mięso z piekarnika i przygotuj wysoki rondel lub coś z grubym dnem i sito. Do rondla przełóż mięso i przecedź cały płyn tak, żeby nie dostały się żadne warzywa. Możesz dodatkowo trochę przetrzeć pozostałości i dodać do mięsa. Chodzi o to, żeby uzyskać gładki sos bez części stałych. Tak uzyskany produkt duś jeszcze kolejną godzinę bez przykrycia co jakiś czas mieszając. Chodzi o to, żeby sos skoncentrował się i zgęstniał. Na tym etapie możesz doprawić solą i pieprzem, ale uważaj bo odparowanie wody wiąże się ze wzmocnieniem smaku. Lepiej mniej posolić niż więcej.
  4. Po godzinie odlewamy sos na bok i rwiemy mięso widelcem na osobne włókna. Dolewamy trochę sosu, żeby uzyskać zwatrą konsystencję, ale żeby sos nie wyciekał z bułki podczas jedzenia. Mięso łączymy dokładnie z fasolą. Fasolę można przed tym lekko ugnieść tłuczkiem do mięsa. Bułki rozcinamy i grillujemy od wewnątrz. Nakładamy sporo mięsa i 2-3 łyżki coleslaw. Smacznego! 🙂


Koniecznie spróbuj

9 comments on “Kanapka z policzkami wołowymi duszonymi w piwie”

  1. imho kolendra (liście) jest zbyt wyrazista i momentami dominuje w smaku, szczególnie jeżeli są to duże (dojrzałe) liście. osobiście kolendrę odradzam, dodaje niepotrzebny dziwny posmak który kłóci się z piwną goryczką czy słodkością mięsa z sosem.

        1. Nie zgodzę się o tyle, że po pierwsze to nie jest odmiana kolendry grubo łodygowej, tylko taka delikatna z marketu. Po drugie, właśnie to mięso – przyprawione w ten sposób – nie jest delikatne. Właściwie uderza intensywnym smakiem, który uzyskuję przez zredukowanie sosu. Pamiętaj, że do tego dania dodałem naprawdę intensywne piwo i jeszcze kilka szyszek chmielu pod koniec. Wracając jeszcze do kolendry, to nie trzeba jej dodawać. Znam ludzi, którzy na samą myśl o zapachu kolendry dostają mdłości – ja kocham 🙂

  2. Kapitalnie wygląda. Jeśli dobrze kojarzę John Quilter zrobił coś podobnego – z tą różnicą, że zamiast piwa gotował w … wiśniowej coca coli. 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab