informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Pstrąg na maśle z polentą, marynowaną rzepą i topinamburem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Chciałem połączyć typowo polskie produkty, żeby pokazać jak odległe składniki mogą współistnieć na tym samym talerzu. Mamy rybę, mamy bulwy (topinambur, czarna rzepa i burak) i ziarna (kasza kukurydziana aka polenta). Zdaję sobie sprawę, że nie jest to danie, które można zrobić w 15 minut na kolację, ale już na specjalną kolację, szczególnie dla gości, którzy chcą poznać bogactwo polskich produktów - jak najbardziej. Tak naprawdę większość pracy można wykonać dużo szybciej. Danie składa się z marynowanej rzepy i z suszonego topinamburu, które lepiej przygotować wcześniej. Tak samo ma się sprawa z polentą, którą grilluje się lepiej,  jeśli postoi kilka godzin. Na koniec pozostaje nam usmażyć pstrąga na klarowanym maśle i podgrzać mus z topinamburu. Nuty smakowe są maślano-orzechowo-kwaśne. Z wielką przyjemnością zabrałem się za jedzenie zaraz po odstawieniu aparatu. Co sądzicie o przepisie?

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Dzień wcześniej możesz zabrać się za wykonanie dodatków. Polentę przegotuj według tego przepisu, pomijając ser. Przed podaniem możesz ją podzielić na mniejsze kawałki, na kółka lub kwadraty i podgrzać np. w piekarniku, żeby miała chrupiącą skórkę.
2. Czarną rzepę obierz i pokrój w paski lub kostkę. Wymieszaj roztwór soku z buraków, octu, cukru i soli i zalej tą miksturą rzepę. Zostaw na minimum kilka godzin.
3. Ok. 300 gramów topinamburu obierz i pokrój na cienkie plastry o grubości ok. 2-3 milimetrów. Najlepiej będzie nadawała się do tego mandolina. Rozgrzej piekarnik do temperatury 110 stopni z termoobiegiem. Na papier silikonowy lub matę silikonową rozłóż topinambur i susz do uzyskania chrupiących chipsów. Po wystudzeniu połowę suchych chipsów przełóż do blendera lub moździerza i zmiel na puder.
4. Przed podaniem przegotuj mus z topinamburu z tego przepisu. Zamiast kremówki dodaj łyżkę soku z cytryny i mniej masła. Można zrezygnować z ziemniaków.
5. Pstrąga opłucz i dokładnie osusz. Podziel na porcje i usuń wszystkie ości za pomocą pęsety. Posól i popieprz rybę. Na patelni rozgrzej klarowane masło i usmaż pstrąga zasadą 80% czasu od strony skóry, 20% od strony mięsa.
6. Na talerzu wyłóż mus z topinambura, na musie polentę, a na polencie pstrąga. Dodaj też marynowaną rzepę i chipsy, a wszystko posyp pudrem z bulwy. Wykończ liśćmi szczawiu, który nada dodatkowej kwasowej nuty.

One comment on “Pstrąg na maśle z polentą, marynowaną rzepą i topinamburem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab