powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Pstrąg na maśle z polentą, marynowaną rzepą i topinamburem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Chciałem połączyć typowo polskie produkty, żeby pokazać jak odległe składniki mogą współistnieć na tym samym talerzu. Mamy rybę, mamy bulwy (topinambur, czarna rzepa i burak) i ziarna (kasza kukurydziana aka polenta). Zdaję sobie sprawę, że nie jest to danie, które można zrobić w 15 minut na kolację, ale już na specjalną kolację, szczególnie dla gości, którzy chcą poznać bogactwo polskich produktów - jak najbardziej. Tak naprawdę większość pracy można wykonać dużo szybciej. Danie składa się z marynowanej rzepy i z suszonego topinamburu, które lepiej przygotować wcześniej. Tak samo ma się sprawa z polentą, którą grilluje się lepiej,  jeśli postoi kilka godzin. Na koniec pozostaje nam usmażyć pstrąga na klarowanym maśle i podgrzać mus z topinamburu. Nuty smakowe są maślano-orzechowo-kwaśne. Z wielką przyjemnością zabrałem się za jedzenie zaraz po odstawieniu aparatu. Co sądzicie o przepisie?

Składniki

Składniki

  • 500 gramów filetów z pstrąga ze skórą
  • pół kilograma topinamburu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5 łyżek masła solonego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 mała czarna rzepa
  • pół szklanki soku z buraka
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki białej gorczycy
  • szklanka kaszy kukurydzianej
  • liście szczawiu do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wykonanie:
1. Dzień wcześniej możesz zabrać się za wykonanie dodatków. Polentę przegotuj według tego przepisu, pomijając ser. Przed podaniem możesz ją podzielić na mniejsze kawałki, na kółka lub kwadraty i podgrzać np. w piekarniku, żeby miała chrupiącą skórkę.
2. Czarną rzepę obierz i pokrój w paski lub kostkę. Wymieszaj roztwór soku z buraków, octu, cukru i soli i zalej tą miksturą rzepę. Zostaw na minimum kilka godzin.
3. Ok. 300 gramów topinamburu obierz i pokrój na cienkie plastry o grubości ok. 2-3 milimetrów. Najlepiej będzie nadawała się do tego mandolina. Rozgrzej piekarnik do temperatury 110 stopni z termoobiegiem. Na papier silikonowy lub matę silikonową rozłóż topinambur i susz do uzyskania chrupiących chipsów. Po wystudzeniu połowę suchych chipsów przełóż do blendera lub moździerza i zmiel na puder.
4. Przed podaniem przegotuj mus z topinamburu z tego przepisu. Zamiast kremówki dodaj łyżkę soku z cytryny i mniej masła. Można zrezygnować z ziemniaków.
5. Pstrąga opłucz i dokładnie osusz. Podziel na porcje i usuń wszystkie ości za pomocą pęsety. Posól i popieprz rybę. Na patelni rozgrzej klarowane masło i usmaż pstrąga zasadą 80% czasu od strony skóry, 20% od strony mięsa.
6. Na talerzu wyłóż mus z topinambura, na musie polentę, a na polencie pstrąga. Dodaj też marynowaną rzepę i chipsy, a wszystko posyp pudrem z bulwy. Wykończ liśćmi szczawiu, który nada dodatkowej kwasowej nuty.

One comment on “Pstrąg na maśle z polentą, marynowaną rzepą i topinamburem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab