powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Pstrąg na maśle z polentą, marynowaną rzepą i topinamburem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Chciałem połączyć typowo polskie produkty, żeby pokazać jak odległe składniki mogą współistnieć na tym samym talerzu. Mamy rybę, mamy bulwy (topinambur, czarna rzepa i burak) i ziarna (kasza kukurydziana aka polenta). Zdaję sobie sprawę, że nie jest to danie, które można zrobić w 15 minut na kolację, ale już na specjalną kolację, szczególnie dla gości, którzy chcą poznać bogactwo polskich produktów - jak najbardziej. Tak naprawdę większość pracy można wykonać dużo szybciej. Danie składa się z marynowanej rzepy i z suszonego topinamburu, które lepiej przygotować wcześniej. Tak samo ma się sprawa z polentą, którą grilluje się lepiej,  jeśli postoi kilka godzin. Na koniec pozostaje nam usmażyć pstrąga na klarowanym maśle i podgrzać mus z topinamburu. Nuty smakowe są maślano-orzechowo-kwaśne. Z wielką przyjemnością zabrałem się za jedzenie zaraz po odstawieniu aparatu. Co sądzicie o przepisie?

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Dzień wcześniej możesz zabrać się za wykonanie dodatków. Polentę przegotuj według tego przepisu, pomijając ser. Przed podaniem możesz ją podzielić na mniejsze kawałki, na kółka lub kwadraty i podgrzać np. w piekarniku, żeby miała chrupiącą skórkę.
2. Czarną rzepę obierz i pokrój w paski lub kostkę. Wymieszaj roztwór soku z buraków, octu, cukru i soli i zalej tą miksturą rzepę. Zostaw na minimum kilka godzin.
3. Ok. 300 gramów topinamburu obierz i pokrój na cienkie plastry o grubości ok. 2-3 milimetrów. Najlepiej będzie nadawała się do tego mandolina. Rozgrzej piekarnik do temperatury 110 stopni z termoobiegiem. Na papier silikonowy lub matę silikonową rozłóż topinambur i susz do uzyskania chrupiących chipsów. Po wystudzeniu połowę suchych chipsów przełóż do blendera lub moździerza i zmiel na puder.
4. Przed podaniem przegotuj mus z topinamburu z tego przepisu. Zamiast kremówki dodaj łyżkę soku z cytryny i mniej masła. Można zrezygnować z ziemniaków.
5. Pstrąga opłucz i dokładnie osusz. Podziel na porcje i usuń wszystkie ości za pomocą pęsety. Posól i popieprz rybę. Na patelni rozgrzej klarowane masło i usmaż pstrąga zasadą 80% czasu od strony skóry, 20% od strony mięsa.
6. Na talerzu wyłóż mus z topinambura, na musie polentę, a na polencie pstrąga. Dodaj też marynowaną rzepę i chipsy, a wszystko posyp pudrem z bulwy. Wykończ liśćmi szczawiu, który nada dodatkowej kwasowej nuty.

One comment on “Pstrąg na maśle z polentą, marynowaną rzepą i topinamburem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab