powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Polędwica wieprzowa ze smażonymi czereśniami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Jakiś czas temu, kiedy żegnałem się ze starym mieszkaniem na Woli, zrobiłem imprezę wieńczącą stare HQ Magicznego Składnika. Niewiele myśląc, z braku czasu złapałem w sklepie jakieś przypadkowe produkty jak szparagi, czereśnie, truskawki i polędwice wieprzową. Sam polędwica jak wiadomo należy do oklepanych i nudnych mięs. Pomyślałem jednak, że stan ten odczaruję i podam ją trochę inaczej, w formie imprezowej i sezonowo. Truskawki i szparagi poszły do innego dania. Polędwiczkę najprościej w świecie zamarynowałem w czosnku z rozmarynem i usmażyłem na różowo. Z czereśni zrobiłem sos na bazie owoców, wody, cukru i tabasco. Czereśnie zredukowały się i zeszkliły. Pozostał gęsty i aromatyczny sos, którym skropiłem pokrojone w plastry mięso. Gorące jeszcze czereśnie podałem razem z polędwicą. Powiem Wam w sekrecie, że zaczynające się niedługo wiśnie także będą tu pasowały 🙂

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Polędwiczkę skrop olejem. Natrzyj solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i kilkoma ząbkami czosnku w skorupce.
2. Czereśnie wydryluj. Przełóż do garnka, dodaj wodę, cukier i zagotuj. Pozwól czereśniom powoli się szklić i redukować. Dodaj Tabasco do smaku.
3. Rozgrzej patelnię i używając szczypiec usmaż polędwicę z każdej strony (razem z czosnkiem i rozmarynem). Postaraj się, żeby mięso było lekko miękkie w środku, po przekrojeniu powinno być lekko różowe, ale nie surowe. Po usmażeniu pozostaw mięso do wystygnięcia.
4. Podawaj polędwicę pokrojoną na skośne plastry, skropioną czereśniami.

4 comments on “Polędwica wieprzowa ze smażonymi czereśniami”

    1. W sumie nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa. Ja to po prostu nazywam kamieniem. W jednej restauracji nazwali to planches, ale to deska po hiszpańsku 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab