Polędwica wieprzowa ze smażonymi czereśniami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Jakiś czas temu, kiedy żegnałem się ze starym mieszkaniem na Woli, zrobiłem imprezę wieńczącą stare HQ Magicznego Składnika. Niewiele myśląc, z braku czasu złapałem w sklepie jakieś przypadkowe produkty jak szparagi, czereśnie, truskawki i polędwice wieprzową. Sam polędwica jak wiadomo należy do oklepanych i nudnych mięs. Pomyślałem jednak, że stan ten odczaruję i podam ją trochę inaczej, w formie imprezowej i sezonowo. Truskawki i szparagi poszły do innego dania. Polędwiczkę najprościej w świecie zamarynowałem w czosnku z rozmarynem i usmażyłem na różowo. Z czereśni zrobiłem sos na bazie owoców, wody, cukru i tabasco. Czereśnie zredukowały się i zeszkliły. Pozostał gęsty i aromatyczny sos, którym skropiłem pokrojone w plastry mięso. Gorące jeszcze czereśnie podałem razem z polędwicą. Powiem Wam w sekrecie, że zaczynające się niedługo wiśnie także będą tu pasowały 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Polędwiczkę skrop olejem. Natrzyj solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i kilkoma ząbkami czosnku w skorupce.
2. Czereśnie wydryluj. Przełóż do garnka, dodaj wodę, cukier i zagotuj. Pozwól czereśniom powoli się szklić i redukować. Dodaj Tabasco do smaku.
3. Rozgrzej patelnię i używając szczypiec usmaż polędwicę z każdej strony (razem z czosnkiem i rozmarynem). Postaraj się, żeby mięso było lekko miękkie w środku, po przekrojeniu powinno być lekko różowe, ale nie surowe. Po usmażeniu pozostaw mięso do wystygnięcia.
4. Podawaj polędwicę pokrojoną na skośne plastry, skropioną czereśniami.



Koniecznie spróbuj

4 comments on “Polędwica wieprzowa ze smażonymi czereśniami”

    1. W sumie nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa. Ja to po prostu nazywam kamieniem. W jednej restauracji nazwali to planches, ale to deska po hiszpańsku 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab