powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Czas
przygotowania
24 godziny
Liczba
porcji
4 chleby
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis gościnny 🤝 Autorem przepisu jest Borys Roswadowski. Jego kariera piekarza, jak wiele podobnych historii, rozpoczęła się w czasach pandemii. Jednak Borys dzięki konsekwentnemu zbieraniu doświadczania w warszawskich piekarniach rzemieślniczych w ciągu kilku lat stał się szefem produkcji i konsultantem w branży piekarniczej. Swojego rzemiosła uczył się m.in. w piekarni Bread Morning, Bakery Browary Warszawskie oraz rozwijał od zera mokotowską piekarnię Będzie Dobrze. Borys upiekł dla nas mało popularny już teraz, ale szalenie ciekawy chleb PUMPERNIKIEL. Uwzględniając ceny produktów i energii można powiedzieć, że to najdroższy chleb na świecie (koszt bochenka to ok. 30-40 zł).

Pumpernikiel to chleb pochodzący z Niemiec. Pierwsze wzmianki pojawiły się w źródłach pisanych w XV wieku. Piekło się go raz w miesiącu w długich drewnianych formach przez kilkanaście godzin dzięki czemu nabiera intensywnego przypalanego smaku ze słodką nutą. Służył za bardzo pożywny posiłek, lub chleb łatwy do wzięcia w długie podróże (jak lembas z Władcy Pierścieni). W XIX wieku trafił do delikatesów i rozpowszechnił się. Zawinięty szczelnie zachowuje świeżość do pół roku.

Moja wersja zawiera Porter Bałtycki, który intensywnie podbija słodkie nuty melasy. Dodałem też niewielką ilość kminku by jeszcze je podkręcić.

Składniki

Ziarno żyta zaparzone

  • 380 g łamanego żyta
  • 380 g wrzącej wody.
  • Zalać dokładnie ziarna wrzątkiem, przykryć i pozostawić na noc aż zmiękną. 

Ziarno żyta z porterem

  • 300 g łamanego żyta
  • 300 g piwo porter bałtycki
  • Zalać piwem żyto, przykryć i pozostawić na noc.

Zakwas

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 500 g łamanego ziarna żyta
  • 500 g wody
  • Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią  i zostawiamy na noc w temp ok 28 st.

Ciasto właściwe

  • 40 g prażonego kminku
  • 420 g powideł śliwkowych
  • 700 g mąki żytniej razowej
  • 150 g letniej wody
  • 42 g soli
  • 100 g melasy z trzciny cukrowej
  • Mąka żytnia razowa do podsypywania.

Co potrzebujemy

  • Mikser planetarny z dużą misą
  • 4 foremki typu keksówka 20cmx11cmx8cm
  • Szpatuła silikonowa do przekładnia
  • Folia do pieczenia
  • 4 rękawy do pieczenia
  • Kilka pojemników do namoczenia ziaren

Wykonanie

  1. Do miski od miksera dodajemy wszystkie rzeczy namoczone przez noc oraz zakwas.
  2. Prażymy kminek na patelni i rozdrabniamy go w moździerzu, po czym dorzucamy do miksera.
  3. Dodajemy powidła, pozostałą mąkę razową, melasę, sól, wodę.
  4. Mieszamy całość 4-5 minut do dokładnego połączenia się składników.
  5. Przykrywamy miskę z ciastem ścierką i odkładamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce 25-30.
  6. Po tym czasie przygotowujemy 4 foremki i przekładamy ciasto do nich i odstawiamy na 3-4 godziny aż na cieście pojawią się spękania a samo ciasto podrośnie ok 1 cm. Dzielimy po ok 900 g na foremkę. Foremki trzeba wysmarować masłem wewnątrz.
  7. Po tym czasie każdą foremkę zawijamy dokładnie w folię aluminiową, po czym zamykamy w rękawie do pieczenia.
  8. Nagrzewamy piekarnik do 120 st, grzanie góra - dół. Wstawiamy chleby w rękawach i pieczemy przez 14 godzin. Koniecznie trzeba sprawdzić czy nasz piekarnik ma zabezpieczenie czasowe, by nie wyłączył się w trakcie pieczenia.
  9. Gdy czas się skończy dajemy chlebom ostygnąć w piecu. Potem wyjmujemy, zawijamy dokładnie w folię i odkładamy na kolejne 24 godziny by smak dojrzał. 

Przepis gościnny 🤝 Autorem przepisu jest Borys Roswadowski. Jego kariera piekarza, jak wiele podobnych historii, rozpoczęła się w czasach pandemii. Jednak Borys dzięki konsekwentnemu zbieraniu doświadczania w warszawskich piekarniach rzemieślniczych w ciągu kilku lat stał się szefem produkcji i konsultantem w branży piekarniczej. Swojego rzemiosła uczył się m.in. w piekarni Bread Morning, Bakery Browary Warszawskie oraz rozwijał od zera mokotowską piekarnię Będzie Dobrze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab