informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Foie gras na polencie z miso, chałką na maśle i smażonymi wiśniami

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Miałem to szczęście, że dzieciństwo spędziłem w domu z całkiem sporych rozmiarów ogrodem. Na pewno, jak byłem mały to ten cały sad i grządki z warzywami wydawały mi się kilka razy większe niż myślałem. Nigdy się nie nudziłem, szczególnie latem, kiedy większość dnia przesiadywałem na drzewach objadając się niewyobrażalnymi ilościami wszelakich owoców. Pamiętam, że mieliśmy też kilka krzaków agrestu. Podchodziłem do tych badyli z dużym szacunkiem i zaciekawieniem. Trochę jak do jeża, bo nasz agrest nie raz skaleczył mnie do krwi, kiedy sięgałem po jego wybuchające w ustach owoce.
Teraz jestem już dorosły i dalej lubię owoce, lubię też agrest, choć jest to dosyć rzadki owoc na stołecznych bazarach. Bogactwo letniego sadu nauczył mnie też tego, że co miłe, szybko przemija, dlatego staram się jak najwięcej tych słonecznych skarbów zakonserwować na później. Kiedy zobaczycie na film, jaki przygotowałem dla Wyborowa Polskie Odkrycia Agrest, to zobaczycie tam całą masę różnych słoików z sokami, kompotami, piklami czy konfiturami. Wszystko to przytargałem na plan filmowy z domu. Uwielbiam przetwory, po przypominają mi wiecznie ciepłe lato.
Przejdźmy jednak do meritum. Parowanie jedzenia i alkoholi nie jest mi obce i zajmuję się tym od kilku lat. Nad przepisem dla Wyborowej o smaku agrestu myślałem jednak cały tydzień. Wpadłem na pomysł, żeby zwrócić się właśnie w stronę moich przetworów czy suszonych owoców. Potrzebowałem do tej całej słodyczy jakiegoś głównego składnika i wtedy wpadłem na pomysł z gęsią wątróbką - foie gras. Pomyślałem, raz się żyje i wy pewnie podzielacie moje podejście? Do foie gras przygotowałem kilka fajnych dodatków. Całe danie jest raczej słodko kwaśne z kontrą w postaci "umamicznej" polenty z parmezanem i pastą miso. Jest to danie grzechu warte!
Zapraszam na film! 🙂

Składniki

Foie gras

  • 400 gramów gęsiej wątróbki (foie gras)
  • 150 ml Wyborowa Polskie Odkrycia Agrest
  • sól i pieprz
  • pęczek tymianku

Polenta z miso

  • 6 części wody do 1 część polenty
  • spora łyżka masła
  • spora łyżka miso
  • garść startego parmezanu

Dodatki

  • redukcja z kompotu wiśniowego
  • smażone wiśnie w cukrze
  • chałka smażona na maśle
  • agrest z kompotu
  • starte orzechy włoskie lub laskowe
  • chipsy owocowe
  • młode listki

Wykonanie

  1. Do zimnej wody wsyp polentę i zacznij gotować mieszając od czasu do czasu. Kiedy kasza zacznie gęstnieć dodaj parmezanu, miso i masła. Mieszaj jeszcze kilka minut do wymieszania składników i spróbuj. Może się okazać, że będzie potrzeba dodania większej ilości miso lub soli morskiej. Odstaw polentę na bok pod przykrywką.
  2. Na jednej patelni podsmaż na maśle chałkę pokrojoną w kostkę. Na drugą wlej szklankę kompotu z wiśni lub innych czerwonych owoców i zredukuj o połowę. W małym rondlu podgrzej szklankę wiśni z kompotu lub świeżych i skarmelizuj przez kilka minut ze sporą łyżką cukru. Wiśnie powinny być lśniące. Orzechy utrzyj w moździerzu. Odłóż wszystko na bok.
  3. Gęsią wątróbkę pokrój w 2 cm plastry. Popieprz i posól. Rozgrzej patelnię na ¾ mocy i smaż z każdej strony od pół minuty do minuty. Kiedy tłuszcz się wytopi, posmaruj nim foie gras za pomocą miotełki z tymianku. Odlej nadmiar tłuszczu, wlej Wyborowa Polskie Odkrycia Agrest i podpal patelnię ostrożnie. Kiedy płomień zgaśnie, odłóż wątróbkę na bok i zredukuj resztę płynów. Gęstym sosem posmaruj foie gras.
  4. Na talerz wlej kilka łyżek zredukowanego kompotu. Na nim kilka łyżek lejącej się polenty. Polentę posyp grzankami z chałki. Na chałce ułóż dwa plastry wątróbki. Dodaj orzechy, smażone wiśnie, agrest, chipsy owocowe i listki do ozdoby.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab