powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Foie gras na polencie z miso, chałką na maśle i smażonymi wiśniami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Miałem to szczęście, że dzieciństwo spędziłem w domu z całkiem sporych rozmiarów ogrodem. Na pewno, jak byłem mały to ten cały sad i grządki z warzywami wydawały mi się kilka razy większe niż myślałem. Nigdy się nie nudziłem, szczególnie latem, kiedy większość dnia przesiadywałem na drzewach objadając się niewyobrażalnymi ilościami wszelakich owoców. Pamiętam, że mieliśmy też kilka krzaków agrestu. Podchodziłem do tych badyli z dużym szacunkiem i zaciekawieniem. Trochę jak do jeża, bo nasz agrest nie raz skaleczył mnie do krwi, kiedy sięgałem po jego wybuchające w ustach owoce.
Teraz jestem już dorosły i dalej lubię owoce, lubię też agrest, choć jest to dosyć rzadki owoc na stołecznych bazarach. Bogactwo letniego sadu nauczył mnie też tego, że co miłe, szybko przemija, dlatego staram się jak najwięcej tych słonecznych skarbów zakonserwować na później. Kiedy zobaczycie na film, jaki przygotowałem dla Wyborowa Polskie Odkrycia Agrest, to zobaczycie tam całą masę różnych słoików z sokami, kompotami, piklami czy konfiturami. Wszystko to przytargałem na plan filmowy z domu. Uwielbiam przetwory, po przypominają mi wiecznie ciepłe lato.
Przejdźmy jednak do meritum. Parowanie jedzenia i alkoholi nie jest mi obce i zajmuję się tym od kilku lat. Nad przepisem dla Wyborowej o smaku agrestu myślałem jednak cały tydzień. Wpadłem na pomysł, żeby zwrócić się właśnie w stronę moich przetworów czy suszonych owoców. Potrzebowałem do tej całej słodyczy jakiegoś głównego składnika i wtedy wpadłem na pomysł z gęsią wątróbką - foie gras. Pomyślałem, raz się żyje i wy pewnie podzielacie moje podejście? Do foie gras przygotowałem kilka fajnych dodatków. Całe danie jest raczej słodko kwaśne z kontrą w postaci "umamicznej" polenty z parmezanem i pastą miso. Jest to danie grzechu warte!
Zapraszam na film! 🙂

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Do zimnej wody wsyp polentę i zacznij gotować mieszając od czasu do czasu. Kiedy kasza zacznie gęstnieć dodaj parmezanu, miso i masła. Mieszaj jeszcze kilka minut do wymieszania składników i spróbuj. Może się okazać, że będzie potrzeba dodania większej ilości miso lub soli morskiej. Odstaw polentę na bok pod przykrywką.
  2. Na jednej patelni podsmaż na maśle chałkę pokrojoną w kostkę. Na drugą wlej szklankę kompotu z wiśni lub innych czerwonych owoców i zredukuj o połowę. W małym rondlu podgrzej szklankę wiśni z kompotu lub świeżych i skarmelizuj przez kilka minut ze sporą łyżką cukru. Wiśnie powinny być lśniące. Orzechy utrzyj w moździerzu. Odłóż wszystko na bok.
  3. Gęsią wątróbkę pokrój w 2 cm plastry. Popieprz i posól. Rozgrzej patelnię na ¾ mocy i smaż z każdej strony od pół minuty do minuty. Kiedy tłuszcz się wytopi, posmaruj nim foie gras za pomocą miotełki z tymianku. Odlej nadmiar tłuszczu, wlej Wyborowa Polskie Odkrycia Agrest i podpal patelnię ostrożnie. Kiedy płomień zgaśnie, odłóż wątróbkę na bok i zredukuj resztę płynów. Gęstym sosem posmaruj foie gras.
  4. Na talerz wlej kilka łyżek zredukowanego kompotu. Na nim kilka łyżek lejącej się polenty. Polentę posyp grzankami z chałki. Na chałce ułóż dwa plastry wątróbki. Dodaj orzechy, smażone wiśnie, agrest, chipsy owocowe i listki do ozdoby.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab