promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Drożdżowe paszteciki z leśnymi grzybami

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

I znowu, szybciej niż przypuszczałem nadszedł koniec roku i okres świąt. Co roku jak w dzień świstaka obudzę się ze zdziwieniem na twarzy, że spadł pierwszy śnieg. Jak to? Przecież wczoraj siedziałem na leżaku nad Wisłą? Szok jednak mija szybko, a mój świat zaczyna wypełniać zimowy, magiczny klimat.

Mam zwykle takie szczęście (lub nieszczęście), że rodzina oczekuje ode mnie, że czymś ich kulinarnie zaskoczę. Rok do roku biorę się więc za bary z tradycją, którą próbuję przełamać na swoją modłę. W końcu moją domeną jest kuchnia fusion. Są jednak takie kanony świątecznych potraw, których nie odważyłbym się naruszyć. Mianowicie zapach podsmażanych na maśle z cebulą leśnych grzybów, który zwykle wypełnia moją kuchnię w każde święta. Dodaj do tego aromat drożdżowego ciasta... Czujesz to? Dlatego co roku robię takie właśnie drożdżowe paszteciki po brzegi wypełnione grzybowym farszem, którego tajemnicą są oczywiście suszone grzyby, ale żeby grzyby były jeszcze smaczniejsze trzeba je dobrze podsmażyć, dlatego nie żałujcie masła. Farsz dodatkowo uszlachetniam świeżym tymiankiem i skórką z pomarańczy, która jest tutaj magicznym składnikiem. Zobaczycie jak to fajnie pasuje do grzybów.
Święta każdy przeżywa na swój sposób, ale fajne jest też to, że możemy robić sobie prezenty. Nie musi to być nic drogiego. Spróbujcie mojego sposobu i podczas pieczenia pasztecików wypełnijcie jeden np. konfiturą z wiśni. Kiedy rodzina czy znajomi zbiorą się przy wspólnym stole, podajcie paszteciki i Coca-Colę z plasterkami pomarańczy lub mandarynek. To będzie taki szczęśliwy traf. Ciekawi jesteście kto na niego trafi i co to może oznaczać? Spróbujcie zagrać w tę grę 🙂
Ten i inne moje przepisy możecie teraz znaleźć w nowej aplikacji Simply Tastly – zapraszam do ściągnięcia i sprawdzenia, mnóstwo inspiracji kulinarnych od najlepszych blogerów kulinarnych!

Składniki

Składniki na ciasto (8-10 pasztecików)

  • paczka suchych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (ok. 400 gramów)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • mak do posypania

Składniki na farsz i sos

  • 150 gramów leśnych, suszonych grzybów
  • 350 gramów pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • łyżka świeżego tymianku
  • pół łyżki skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej do sosu
  • 1/4 szklanki śmietany 30%

Wykonanie

  1. Rozpuść drożdże w szklance wody z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Wymieszaj i odczekaj kilka minut. Przesiej mąkę i dodaj wszystkie składniki razem z roztopionym (ale nie gorącym) masłem. Zagnieć miękkie ciasto ręcznie na stolnicy lub za pomocą robota. Ciasto powinno bez problemy odchodzić od ręki, ale nie powinno być twarde. Po wyrobieniu zakryj ciasto w misce i odstaw na ponad godzinę (najlepiej na dwie).
  2. W międzyczasie ugotuj suszone grzyby w 2 szklankach wody przez 10 minut (nie wylewaj płynu). Odsącz na sicie. Na patelni podsmaż cebulę na 3 sporych łyżkach masła. Dodaj przesiekane pieczarki i odsączone leśne grzyby. Podsmaż ok. 10 minut do lekkiego zbrązowienia grzybów. Odstaw farsz na chwilę do ostudzenia. Następnie grzyby posiekaj za pomocą przystawki do siekania waszego blendera lub nożem na desce. Nie zapomnij doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skórką z pomarańczy i łyżką soku z cytryny. Można też użyć maszynki do mielenia mięsa.
  3. Po minimum godzinie wyciągnij ciasto i podziel na 8-10 równych kulek. Rozwałkuj je trochę w elipsę i nałóż 2-3 łyżki farszu na środek i rozsmaruj pozostawiając suche krańce. Zawiń najpierw boki, a potem wzdłuż tak jak krokiety. Ułóż na blasze i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie zapomnij zrobić niespodzianki i jednej bułeczki napełnić jakimś słodkim nadzieniem, np. konfiturą z wiśni.
  4. Kiedy paszteciki będą się piekły zrób sos, w którym można maczać bułki. Podgrzej wywar z grzybów, dodaj łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Do szklanki wlej 1/4 wody i wymieszaj 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Wlej połowę do gotującego się wywaru i mieszaj. Jeśli trzeba dolej pozostałą połowę. Udanych Świąt!

I znowu, szybciej niż przypuszczałem nadszedł koniec roku i okres świąt. Co roku jak w dzień świstaka obudzę się ze zdziwieniem na twarzy, że spadł pierwszy śnieg. Jak to? Przecież wczoraj siedziałem na leżaku nad Wisłą? Szok jednak mija szybko, a mój świat zaczyna wypełniać zimowy, magiczny klimat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab