informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Drożdżowe paszteciki z leśnymi grzybami

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

I znowu, szybciej niż przypuszczałem nadszedł koniec roku i okres świąt. Co roku jak w dzień świstaka obudzę się ze zdziwieniem na twarzy, że spadł pierwszy śnieg. Jak to? Przecież wczoraj siedziałem na leżaku nad Wisłą? Szok jednak mija szybko, a mój świat zaczyna wypełniać zimowy, magiczny klimat.

Mam zwykle takie szczęście (lub nieszczęście), że rodzina oczekuje ode mnie, że czymś ich kulinarnie zaskoczę. Rok do roku biorę się więc za bary z tradycją, którą próbuję przełamać na swoją modłę. W końcu moją domeną jest kuchnia fusion. Są jednak takie kanony świątecznych potraw, których nie odważyłbym się naruszyć. Mianowicie zapach podsmażanych na maśle z cebulą leśnych grzybów, który zwykle wypełnia moją kuchnię w każde święta. Dodaj do tego aromat drożdżowego ciasta... Czujesz to? Dlatego co roku robię takie właśnie drożdżowe paszteciki po brzegi wypełnione grzybowym farszem, którego tajemnicą są oczywiście suszone grzyby, ale żeby grzyby były jeszcze smaczniejsze trzeba je dobrze podsmażyć, dlatego nie żałujcie masła. Farsz dodatkowo uszlachetniam świeżym tymiankiem i skórką z pomarańczy, która jest tutaj magicznym składnikiem. Zobaczycie jak to fajnie pasuje do grzybów.
Święta każdy przeżywa na swój sposób, ale fajne jest też to, że możemy robić sobie prezenty. Nie musi to być nic drogiego. Spróbujcie mojego sposobu i podczas pieczenia pasztecików wypełnijcie jeden np. konfiturą z wiśni. Kiedy rodzina czy znajomi zbiorą się przy wspólnym stole, podajcie paszteciki i Coca-Colę z plasterkami pomarańczy lub mandarynek. To będzie taki szczęśliwy traf. Ciekawi jesteście kto na niego trafi i co to może oznaczać? Spróbujcie zagrać w tę grę 🙂
Ten i inne moje przepisy możecie teraz znaleźć w nowej aplikacji Simply Tastly – zapraszam do ściągnięcia i sprawdzenia, mnóstwo inspiracji kulinarnych od najlepszych blogerów kulinarnych!

Składniki

Składniki na ciasto (8-10 pasztecików)

  • paczka suchych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (ok. 400 gramów)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • mak do posypania

Składniki na farsz i sos

  • 150 gramów leśnych, suszonych grzybów
  • 350 gramów pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • łyżka świeżego tymianku
  • pół łyżki skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej do sosu
  • 1/4 szklanki śmietany 30%

Wykonanie

  1. Rozpuść drożdże w szklance wody z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Wymieszaj i odczekaj kilka minut. Przesiej mąkę i dodaj wszystkie składniki razem z roztopionym (ale nie gorącym) masłem. Zagnieć miękkie ciasto ręcznie na stolnicy lub za pomocą robota. Ciasto powinno bez problemy odchodzić od ręki, ale nie powinno być twarde. Po wyrobieniu zakryj ciasto w misce i odstaw na ponad godzinę (najlepiej na dwie).
  2. W międzyczasie ugotuj suszone grzyby w 2 szklankach wody przez 10 minut (nie wylewaj płynu). Odsącz na sicie. Na patelni podsmaż cebulę na 3 sporych łyżkach masła. Dodaj przesiekane pieczarki i odsączone leśne grzyby. Podsmaż ok. 10 minut do lekkiego zbrązowienia grzybów. Odstaw farsz na chwilę do ostudzenia. Następnie grzyby posiekaj za pomocą przystawki do siekania waszego blendera lub nożem na desce. Nie zapomnij doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skórką z pomarańczy i łyżką soku z cytryny. Można też użyć maszynki do mielenia mięsa.
  3. Po minimum godzinie wyciągnij ciasto i podziel na 8-10 równych kulek. Rozwałkuj je trochę w elipsę i nałóż 2-3 łyżki farszu na środek i rozsmaruj pozostawiając suche krańce. Zawiń najpierw boki, a potem wzdłuż tak jak krokiety. Ułóż na blasze i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie zapomnij zrobić niespodzianki i jednej bułeczki napełnić jakimś słodkim nadzieniem, np. konfiturą z wiśni.
  4. Kiedy paszteciki będą się piekły zrób sos, w którym można maczać bułki. Podgrzej wywar z grzybów, dodaj łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Do szklanki wlej 1/4 wody i wymieszaj 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Wlej połowę do gotującego się wywaru i mieszaj. Jeśli trzeba dolej pozostałą połowę. Udanych Świąt!

I znowu, szybciej niż przypuszczałem nadszedł koniec roku i okres świąt. Co roku jak w dzień świstaka obudzę się ze zdziwieniem na twarzy, że spadł pierwszy śnieg. Jak to? Przecież wczoraj siedziałem na leżaku nad Wisłą? Szok jednak mija szybko, a mój świat zaczyna wypełniać zimowy, magiczny klimat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab