Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Drożdżowe paszteciki z leśnymi grzybami

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

I znowu, szybciej niż przypuszczałem nadszedł koniec roku i okres świąt. Co roku jak w dzień świstaka obudzę się ze zdziwieniem na twarzy, że spadł pierwszy śnieg. Jak to? Przecież wczoraj siedziałem na leżaku nad Wisłą? Szok jednak mija szybko, a mój świat zaczyna wypełniać zimowy, magiczny klimat.

Mam zwykle takie szczęście (lub nieszczęście), że rodzina oczekuje ode mnie, że czymś ich kulinarnie zaskoczę. Rok do roku biorę się więc za bary z tradycją, którą próbuję przełamać na swoją modłę. W końcu moją domeną jest kuchnia fusion. Są jednak takie kanony świątecznych potraw, których nie odważyłbym się naruszyć. Mianowicie zapach podsmażanych na maśle z cebulą leśnych grzybów, który zwykle wypełnia moją kuchnię w każde święta. Dodaj do tego aromat drożdżowego ciasta… Czujesz to? Dlatego co roku robię takie właśnie drożdżowe paszteciki po brzegi wypełnione grzybowym farszem, którego tajemnicą są oczywiście suszone grzyby, ale żeby grzyby były jeszcze smaczniejsze trzeba je dobrze podsmażyć, dlatego nie żałujcie masła. Farsz dodatkowo uszlachetniam świeżym tymiankiem i skórką z pomarańczy, która jest tutaj magicznym składnikiem. Zobaczycie jak to fajnie pasuje do grzybów.
Święta każdy przeżywa na swój sposób, ale fajne jest też to, że możemy robić sobie prezenty. Nie musi to być nic drogiego. Spróbujcie mojego sposobu i podczas pieczenia pasztecików wypełnijcie jeden np. konfiturą z wiśni. Kiedy rodzina czy znajomi zbiorą się przy wspólnym stole, podajcie paszteciki i Coca-Colę z plasterkami pomarańczy lub mandarynek. To będzie taki szczęśliwy traf. Ciekawi jesteście kto na niego trafi i co to może oznaczać? Spróbujcie zagrać w tę grę 🙂
Ten i inne moje przepisy możecie teraz znaleźć w nowej aplikacji Simply Tastly – zapraszam do ściągnięcia i sprawdzenia, mnóstwo inspiracji kulinarnych od najlepszych blogerów kulinarnych!


Składniki

Składniki na ciasto (8-10 pasztecików)

  • paczka suchych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (ok. 400 gramów)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • mak do posypania

Składniki na farsz i sos

  • 150 gramów leśnych, suszonych grzybów
  • 350 gramów pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • łyżka świeżego tymianku
  • pół łyżki skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej do sosu
  • 1/4 szklanki śmietany 30%







Wykonanie

  1. Rozpuść drożdże w szklance wody z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Wymieszaj i odczekaj kilka minut. Przesiej mąkę i dodaj wszystkie składniki razem z roztopionym (ale nie gorącym) masłem. Zagnieć miękkie ciasto ręcznie na stolnicy lub za pomocą robota. Ciasto powinno bez problemy odchodzić od ręki, ale nie powinno być twarde. Po wyrobieniu zakryj ciasto w misce i odstaw na ponad godzinę (najlepiej na dwie).
  2. W międzyczasie ugotuj suszone grzyby w 2 szklankach wody przez 10 minut (nie wylewaj płynu). Odsącz na sicie. Na patelni podsmaż cebulę na 3 sporych łyżkach masła. Dodaj przesiekane pieczarki i odsączone leśne grzyby. Podsmaż ok. 10 minut do lekkiego zbrązowienia grzybów. Odstaw farsz na chwilę do ostudzenia. Następnie grzyby posiekaj za pomocą przystawki do siekania waszego blendera lub nożem na desce. Nie zapomnij doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skórką z pomarańczy i łyżką soku z cytryny. Można też użyć maszynki do mielenia mięsa.
  3. Po minimum godzinie wyciągnij ciasto i podziel na 8-10 równych kulek. Rozwałkuj je trochę w elipsę i nałóż 2-3 łyżki farszu na środek i rozsmaruj pozostawiając suche krańce. Zawiń najpierw boki, a potem wzdłuż tak jak krokiety. Ułóż na blasze i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie zapomnij zrobić niespodzianki i jednej bułeczki napełnić jakimś słodkim nadzieniem, np. konfiturą z wiśni.
  4. Kiedy paszteciki będą się piekły zrób sos, w którym można maczać bułki. Podgrzej wywar z grzybów, dodaj łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Do szklanki wlej 1/4 wody i wymieszaj 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Wlej połowę do gotującego się wywaru i mieszaj. Jeśli trzeba dolej pozostałą połowę. Udanych Świąt!

I znowu, szybciej niż przypuszczałem nadszedł koniec roku i okres świąt. Co roku jak w dzień świstaka obudzę się ze zdziwieniem na twarzy, że spadł pierwszy śnieg. Jak to? Przecież wczoraj siedziałem na leżaku nad Wisłą? Szok jednak mija szybko, a mój świat zaczyna wypełniać zimowy, magiczny klimat.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab