powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Drożdżowe paszteciki z leśnymi grzybami

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

I znowu, szybciej niż przypuszczałem nadszedł koniec roku i okres świąt. Co roku jak w dzień świstaka obudzę się ze zdziwieniem na twarzy, że spadł pierwszy śnieg. Jak to? Przecież wczoraj siedziałem na leżaku nad Wisłą? Szok jednak mija szybko, a mój świat zaczyna wypełniać zimowy, magiczny klimat.

Mam zwykle takie szczęście (lub nieszczęście), że rodzina oczekuje ode mnie, że czymś ich kulinarnie zaskoczę. Rok do roku biorę się więc za bary z tradycją, którą próbuję przełamać na swoją modłę. W końcu moją domeną jest kuchnia fusion. Są jednak takie kanony świątecznych potraw, których nie odważyłbym się naruszyć. Mianowicie zapach podsmażanych na maśle z cebulą leśnych grzybów, który zwykle wypełnia moją kuchnię w każde święta. Dodaj do tego aromat drożdżowego ciasta... Czujesz to? Dlatego co roku robię takie właśnie drożdżowe paszteciki po brzegi wypełnione grzybowym farszem, którego tajemnicą są oczywiście suszone grzyby, ale żeby grzyby były jeszcze smaczniejsze trzeba je dobrze podsmażyć, dlatego nie żałujcie masła. Farsz dodatkowo uszlachetniam świeżym tymiankiem i skórką z pomarańczy, która jest tutaj magicznym składnikiem. Zobaczycie jak to fajnie pasuje do grzybów.
Święta każdy przeżywa na swój sposób, ale fajne jest też to, że możemy robić sobie prezenty. Nie musi to być nic drogiego. Spróbujcie mojego sposobu i podczas pieczenia pasztecików wypełnijcie jeden np. konfiturą z wiśni. Kiedy rodzina czy znajomi zbiorą się przy wspólnym stole, podajcie paszteciki i Coca-Colę z plasterkami pomarańczy lub mandarynek. To będzie taki szczęśliwy traf. Ciekawi jesteście kto na niego trafi i co to może oznaczać? Spróbujcie zagrać w tę grę 🙂
Ten i inne moje przepisy możecie teraz znaleźć w nowej aplikacji Simply Tastly – zapraszam do ściągnięcia i sprawdzenia, mnóstwo inspiracji kulinarnych od najlepszych blogerów kulinarnych!

Składniki

Składniki na ciasto (8-10 pasztecików)

  • paczka suchych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (ok. 400 gramów)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • mak do posypania

Składniki na farsz i sos

  • 150 gramów leśnych, suszonych grzybów
  • 350 gramów pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • łyżka świeżego tymianku
  • pół łyżki skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej do sosu
  • 1/4 szklanki śmietany 30%

Wykonanie

  1. Rozpuść drożdże w szklance wody z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Wymieszaj i odczekaj kilka minut. Przesiej mąkę i dodaj wszystkie składniki razem z roztopionym (ale nie gorącym) masłem. Zagnieć miękkie ciasto ręcznie na stolnicy lub za pomocą robota. Ciasto powinno bez problemy odchodzić od ręki, ale nie powinno być twarde. Po wyrobieniu zakryj ciasto w misce i odstaw na ponad godzinę (najlepiej na dwie).
  2. W międzyczasie ugotuj suszone grzyby w 2 szklankach wody przez 10 minut (nie wylewaj płynu). Odsącz na sicie. Na patelni podsmaż cebulę na 3 sporych łyżkach masła. Dodaj przesiekane pieczarki i odsączone leśne grzyby. Podsmaż ok. 10 minut do lekkiego zbrązowienia grzybów. Odstaw farsz na chwilę do ostudzenia. Następnie grzyby posiekaj za pomocą przystawki do siekania waszego blendera lub nożem na desce. Nie zapomnij doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, skórką z pomarańczy i łyżką soku z cytryny. Można też użyć maszynki do mielenia mięsa.
  3. Po minimum godzinie wyciągnij ciasto i podziel na 8-10 równych kulek. Rozwałkuj je trochę w elipsę i nałóż 2-3 łyżki farszu na środek i rozsmaruj pozostawiając suche krańce. Zawiń najpierw boki, a potem wzdłuż tak jak krokiety. Ułóż na blasze i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie zapomnij zrobić niespodzianki i jednej bułeczki napełnić jakimś słodkim nadzieniem, np. konfiturą z wiśni.
  4. Kiedy paszteciki będą się piekły zrób sos, w którym można maczać bułki. Podgrzej wywar z grzybów, dodaj łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Do szklanki wlej 1/4 wody i wymieszaj 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Wlej połowę do gotującego się wywaru i mieszaj. Jeśli trzeba dolej pozostałą połowę. Udanych Świąt!

I znowu, szybciej niż przypuszczałem nadszedł koniec roku i okres świąt. Co roku jak w dzień świstaka obudzę się ze zdziwieniem na twarzy, że spadł pierwszy śnieg. Jak to? Przecież wczoraj siedziałem na leżaku nad Wisłą? Szok jednak mija szybko, a mój świat zaczyna wypełniać zimowy, magiczny klimat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab