promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Chipsy z jarmużu z kminkiem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Sam jarmuż znam od jakiegoś czasu. Dodawałem go do sałatki z łososiem i zupy grzybowej miso. Ma ciekawy i głęboki, kapuściany smak. Nie wszyscy go lubią. Ja na przykład nie przepadałem kiedyś za brukselką, a teraz zajadam się nią jak cukierkami. Chipsy jednak dodatkowo koncentrują smak jarmużu. To wygląda i smakuje tak, jakby przekraczało się granicę kuchni domowej z molekularną. Zajadając się jarmużem w takiej postaci odkryjesz, że to nic trudnego i będziesz rozglądać się za kolejnymi produktami, których stan skupienia warto zmienić. Przepis jest prosty i zawsze się udaje. Jeśli nie lubisz kminku, nie dodawaj go. Ja jednak proponuję spróbować tej wersji. Smakuje to jak połączenie takich sucharów bieszczadzkich z aromatycznym, kminkowym bigosem. Ciekawe doznanie smakowe.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Liści jarmużu najlepiej nie myć. Jeśli jest brudny, to po opłukaniu poczekaj aż dobrze wyschnie. Jarmuż przełóż do miski, dodaj olej, sól, pieprz i kminek. Dokładnie wymieszaj ręką i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 130 stopni. Piecz przez ok 10-15 minut lub do uzyskania wyraźnej chrupkości. Ja co jakiś czas otwieram piekarnik i sprawdzam czy liście są już chrupkie. Taki jarmuż można podawać w towarzystwie sosu aioli lub jako dodatek do większych dań, np. z wieprzowiny czy dziczyzny.

6 comments on “Chipsy z jarmużu z kminkiem”

  1. niestety to zupełnie nie dla mnie ): smak mi kompletnie nie odpowiada, zapach mnie odrzuca... musze spróbować czegoś innego (;

      1. tak myślę, że to może być kwestia kminku. w sumie miałam go nie dodawać, ale Arek mnie namówił 😀 właśnie szukam alternatyw "do chrupania", czegoś nietuczącego, a przynajmniej zdrowszego od chipsów (;

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab