powiadomienie
Piernik dojrzewający - najwyższy czas już nastawić - sprawdź ten przepis
lista składników zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Kurczak

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Kremowe risotto podwójnie borowikowe

Kremowe risotto podwójnie borowikowe z winem i mascarpone, pełne umami, aromatyczne i aksamitne. Idealne na…

Chipsy z jarmużu z kminkiem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Sam jarmuż znam od jakiegoś czasu. Dodawałem go do sałatki z łososiem i zupy grzybowej miso. Ma ciekawy i głęboki, kapuściany smak. Nie wszyscy go lubią. Ja na przykład nie przepadałem kiedyś za brukselką, a teraz zajadam się nią jak cukierkami. Chipsy jednak dodatkowo koncentrują smak jarmużu. To wygląda i smakuje tak, jakby przekraczało się granicę kuchni domowej z molekularną. Zajadając się jarmużem w takiej postaci odkryjesz, że to nic trudnego i będziesz rozglądać się za kolejnymi produktami, których stan skupienia warto zmienić. Przepis jest prosty i zawsze się udaje. Jeśli nie lubisz kminku, nie dodawaj go. Ja jednak proponuję spróbować tej wersji. Smakuje to jak połączenie takich sucharów bieszczadzkich z aromatycznym, kminkowym bigosem. Ciekawe doznanie smakowe.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Liści jarmużu najlepiej nie myć. Jeśli jest brudny, to po opłukaniu poczekaj aż dobrze wyschnie. Jarmuż przełóż do miski, dodaj olej, sól, pieprz i kminek. Dokładnie wymieszaj ręką i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 130 stopni. Piecz przez ok 10-15 minut lub do uzyskania wyraźnej chrupkości. Ja co jakiś czas otwieram piekarnik i sprawdzam czy liście są już chrupkie. Taki jarmuż można podawać w towarzystwie sosu aioli lub jako dodatek do większych dań, np. z wieprzowiny czy dziczyzny.

6 comments on “Chipsy z jarmużu z kminkiem”

  1. niestety to zupełnie nie dla mnie ): smak mi kompletnie nie odpowiada, zapach mnie odrzuca... musze spróbować czegoś innego (;

      1. tak myślę, że to może być kwestia kminku. w sumie miałam go nie dodawać, ale Arek mnie namówił 😀 właśnie szukam alternatyw "do chrupania", czegoś nietuczącego, a przynajmniej zdrowszego od chipsów (;

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab