promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Sycylia: Arancini z bazyliową mozzarellą

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Za co kocham włoską kuchnię? Za prostotę i składniki. Tym razem będzie danie plebejskie, ale pyszne!
Przed podróżą na Sycylię (wrzesień 2014) czytałem wiele relacji z tej wyspy na różnych blogach. Wyczytałem, że wyspiarska kuchnia różni się trochę od tej z Półwyspu Apenińskiego. Poza tym, że Sycylijczycy chwalą się najlepszą na świecie pizzą, lubią też popularne danie, które nazywa się arancini. Jest to nic innego jak risotto ulepione w kulkę, obtoczone w bułce tartej i usmażone na głębokim tłuszczu. Moje arancini nadziałem mozarellą zmieloną z bazylią. Chodziło mi o uzyskanie stopionego sera o bazyliowym smaku.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
0. Risotto ugotuj według tego przepisu z mojego bloga.
1. Do wystudzonego risotto wbij jedno jajko i wymieszaj. Zwartą konsystencję uzyskasz dodając kilka łyżek bułki tartej.
2. Mozarellę zetrzyj, lub pokrój na kostkę. Dodaj drobno posiekaną bazylię sól i pieprz. Dobrze przemieszaj i zrób z sera ok 1 cm kulki.
3. Weź do ręki ok 2 łyżki risotto i postaraj się zamknąć w środku kulkę z mozzarelli. Uformuj kulkę i przełóż do roztrzepanego jajka. Następnie oprósz bułką tartą.
4. Smaż na bardzo głębokim tłuszczu, co pozwoli na mniejsze nim nasiąkanie. Złociste kulki odsącz na ręczniku papierowym i podawaj na ciepło lub na zimno. Do arancini dobrze pasuje białe wino musujące typu Prosecco.



Koniecznie spróbuj

3 comments on “Sycylia: Arancini z bazyliową mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab