informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Sycylia: Arancini z bazyliową mozzarellą

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Za co kocham włoską kuchnię? Za prostotę i składniki. Tym razem będzie danie plebejskie, ale pyszne!
Przed podróżą na Sycylię (wrzesień 2014) czytałem wiele relacji z tej wyspy na różnych blogach. Wyczytałem, że wyspiarska kuchnia różni się trochę od tej z Półwyspu Apenińskiego. Poza tym, że Sycylijczycy chwalą się najlepszą na świecie pizzą, lubią też popularne danie, które nazywa się arancini. Jest to nic innego jak risotto ulepione w kulkę, obtoczone w bułce tartej i usmażone na głębokim tłuszczu. Moje arancini nadziałem mozarellą zmieloną z bazylią. Chodziło mi o uzyskanie stopionego sera o bazyliowym smaku.

Składniki

Składniki

  • kulka dobrej mozzarelli
  • garść bazylii
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie

Wykonanie:
0. Risotto ugotuj według tego przepisu z mojego bloga.
1. Do wystudzonego risotto wbij jedno jajko i wymieszaj. Zwartą konsystencję uzyskasz dodając kilka łyżek bułki tartej.
2. Mozarellę zetrzyj, lub pokrój na kostkę. Dodaj drobno posiekaną bazylię sól i pieprz. Dobrze przemieszaj i zrób z sera ok 1 cm kulki.
3. Weź do ręki ok 2 łyżki risotto i postaraj się zamknąć w środku kulkę z mozzarelli. Uformuj kulkę i przełóż do roztrzepanego jajka. Następnie oprósz bułką tartą.
4. Smaż na bardzo głębokim tłuszczu, co pozwoli na mniejsze nim nasiąkanie. Złociste kulki odsącz na ręczniku papierowym i podawaj na ciepło lub na zimno. Do arancini dobrze pasuje białe wino musujące typu Prosecco.

3 comments on “Sycylia: Arancini z bazyliową mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab