informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Schab z kością z piwnym sosem i sałatką z cukinii i arbuza

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Ten przepis powstał bardzo spontanicznie. Byłem na Hali Mirowskiej i odwiedziłem moją ukochaną panią Anię od mięsa (stoisko 114 i nowe 121), gdzie w oko wpadł mi schab ze świnki złotnickiej. Pani Ania zna się na rzeczy i sprzedaje schab z kością, tłuszczykiem i skórą. Pamiętam jak dziś jak w moim rodzinnym Brzegu poszedłem do masarni i poprosiłem o dwa kotlety schabowe, bo akurat były z kością. Chwila nieuwagi i dostałem kotlety bez kości, bo pani nie wyobrażała sobie, żeby ktoś tłukł kotleta z kością. Po prostu nikt jak nie jada. Powiadam wam jednak, że to będzie o niego lepszy kotlet niż bez kości. Kość dodaje smaku i mięso się nie przesusza. Czy mówimy o mięsie rozbitym, czy tak jak w moim przypadku w całości.
Kotlety kupiłem, ponieważ chciałem przetestować moją nową patelnię żeliwną, którą wcześniej wypiekałem w piekarniku i pokryła się już pierwszą powłoką ochronną. Najpierw wytopiłem trochę tłuszczu od strony skóry i potem dopiero smażyłem na złoto resztę mięsa, które doprawiłem solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Kiedy mięso odpoczywało, na patelnię wlałem 150 mm ciemnego piwa i zredukowałem do gęstego sosu, który podbiłem jeszcze zimnym masłem na koniec, żeby powstała taka emulsja. Było to pyszne.
Do schabu powstała szybka sałatka złożona z grillowanych na patelni małych cukinii, arbuza pokrojonego w kostkę, pietruszki, sok z cytryny i ser bałkański (np. szopski lub dobra feta). Danie powstało praktycznie w 15-20 minut.

Składniki

Schab z grilla

  • 2 kotlety schabowe z kością
  • arbuz
  • cukinie
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki zimnego masła
  • ser bałkański
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • sól i pieprz

Wykonanie

Wykonanie:
1. Rozgrzej dwie patelnie, na jednej ugrilluj cukinie. Mięso dopraw solą. Na drugiej wytop trochę tłuszczu od strony skóry lub roztop łyżkę smalcu. Wieprzowina lepiej smakuje smażona na wieprzowym tłuszczu. Kiedy skórka będzie przyrumieniona smaż kotlety z obu stron przez kilka minut, aż mięso po dotknięciu będzie dosyć zwarte. Stosujemy tę samą zasadę jak przy smażeniu steków wołowych, z tym że wieprzowinę możemy smażyć nawet na well done (kiedy złączysz palec serdeczny lub mały z kciukiem, to mięsień pod kciukiem powinien stawiać taki opór jak twój kotlet schabowy). Schab na koniec dopraw jeszcze pieprzem i cynamonem.
2. Usmażone kotlety przełóż na deskę lub na talerz i przykryj folią aluminiową. Na patelnię wlej piwo i zredukuj do gęstego sosu mieszając rózgą. Pod koniec dodaj 3 łyżki zimnego masła i szybko mieszając zrób z sosu emulsję. Dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba i przelej do osobnego naczynia.
3. W misce wymieszaj ugrillowane cukinie, arbuza pokrojonego w kostkę, rozkruszony ser, posiekaną natkę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i podawaj ze schabem i sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab