Wykonanie:
1. Rozgrzej dwie patelnie, na jednej ugrilluj cukinie. Mięso dopraw solą. Na drugiej wytop trochę tłuszczu od strony skóry lub roztop łyżkę smalcu. Wieprzowina lepiej smakuje smażona na wieprzowym tłuszczu. Kiedy skórka będzie przyrumieniona smaż kotlety z obu stron przez kilka minut, aż mięso po dotknięciu będzie dosyć zwarte. Stosujemy tę samą zasadę jak przy smażeniu steków wołowych, z tym że wieprzowinę możemy smażyć nawet na well done (kiedy złączysz palec serdeczny lub mały z kciukiem, to mięsień pod kciukiem powinien stawiać taki opór jak twój kotlet schabowy). Schab na koniec dopraw jeszcze pieprzem i cynamonem.
2. Usmażone kotlety przełóż na deskę lub na talerz i przykryj folią aluminiową. Na patelnię wlej piwo i zredukuj do gęstego sosu mieszając rózgą. Pod koniec dodaj 3 łyżki zimnego masła i szybko mieszając zrób z sosu emulsję. Dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba i przelej do osobnego naczynia.
3. W misce wymieszaj ugrillowane cukinie, arbuza pokrojonego w kostkę, rozkruszony ser, posiekaną natkę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i podawaj ze schabem i sosem.