Schab z kością z piwnym sosem i sałatką z cukinii i arbuza

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Ten przepis powstał bardzo spontanicznie. Byłem na Hali Mirowskiej i odwiedziłem moją ukochaną panią Anię od mięsa (stoisko 114 i nowe 121), gdzie w oko wpadł mi schab ze świnki złotnickiej. Pani Ania zna się na rzeczy i sprzedaje schab z kością, tłuszczykiem i skórą. Pamiętam jak dziś jak w moim rodzinnym Brzegu poszedłem do masarni i poprosiłem o dwa kotlety schabowe, bo akurat były z kością. Chwila nieuwagi i dostałem kotlety bez kości, bo pani nie wyobrażała sobie, żeby ktoś tłukł kotleta z kością. Po prostu nikt jak nie jada. Powiadam wam jednak, że to będzie o niego lepszy kotlet niż bez kości. Kość dodaje smaku i mięso się nie przesusza. Czy mówimy o mięsie rozbitym, czy tak jak w moim przypadku w całości.
Kotlety kupiłem, ponieważ chciałem przetestować moją nową patelnię żeliwną, którą wcześniej wypiekałem w piekarniku i pokryła się już pierwszą powłoką ochronną. Najpierw wytopiłem trochę tłuszczu od strony skóry i potem dopiero smażyłem na złoto resztę mięsa, które doprawiłem solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Kiedy mięso odpoczywało, na patelnię wlałem 150 mm ciemnego piwa i zredukowałem do gęstego sosu, który podbiłem jeszcze zimnym masłem na koniec, żeby powstała taka emulsja. Było to pyszne.
Do schabu powstała szybka sałatka złożona z grillowanych na patelni małych cukinii, arbuza pokrojonego w kostkę, pietruszki, sok z cytryny i ser bałkański (np. szopski lub dobra feta). Danie powstało praktycznie w 15-20 minut.

Składniki

Schab z grilla

  • 2 kotlety schabowe z kością
  • arbuz
  • cukinie
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki zimnego masła
  • ser bałkański
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • sól i pieprz









Wykonanie

Wykonanie:
1. Rozgrzej dwie patelnie, na jednej ugrilluj cukinie. Mięso dopraw solą. Na drugiej wytop trochę tłuszczu od strony skóry lub roztop łyżkę smalcu. Wieprzowina lepiej smakuje smażona na wieprzowym tłuszczu. Kiedy skórka będzie przyrumieniona smaż kotlety z obu stron przez kilka minut, aż mięso po dotknięciu będzie dosyć zwarte. Stosujemy tę samą zasadę jak przy smażeniu steków wołowych, z tym że wieprzowinę możemy smażyć nawet na well done (kiedy złączysz palec serdeczny lub mały z kciukiem, to mięsień pod kciukiem powinien stawiać taki opór jak twój kotlet schabowy). Schab na koniec dopraw jeszcze pieprzem i cynamonem.
2. Usmażone kotlety przełóż na deskę lub na talerz i przykryj folią aluminiową. Na patelnię wlej piwo i zredukuj do gęstego sosu mieszając rózgą. Pod koniec dodaj 3 łyżki zimnego masła i szybko mieszając zrób z sosu emulsję. Dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba i przelej do osobnego naczynia.
3. W misce wymieszaj ugrillowane cukinie, arbuza pokrojonego w kostkę, rozkruszony ser, posiekaną natkę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i podawaj ze schabem i sosem.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab