informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Schab z kością z piwnym sosem i sałatką z cukinii i arbuza

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Ten przepis powstał bardzo spontanicznie. Byłem na Hali Mirowskiej i odwiedziłem moją ukochaną panią Anię od mięsa (stoisko 114 i nowe 121), gdzie w oko wpadł mi schab ze świnki złotnickiej. Pani Ania zna się na rzeczy i sprzedaje schab z kością, tłuszczykiem i skórą. Pamiętam jak dziś jak w moim rodzinnym Brzegu poszedłem do masarni i poprosiłem o dwa kotlety schabowe, bo akurat były z kością. Chwila nieuwagi i dostałem kotlety bez kości, bo pani nie wyobrażała sobie, żeby ktoś tłukł kotleta z kością. Po prostu nikt jak nie jada. Powiadam wam jednak, że to będzie o niego lepszy kotlet niż bez kości. Kość dodaje smaku i mięso się nie przesusza. Czy mówimy o mięsie rozbitym, czy tak jak w moim przypadku w całości.
Kotlety kupiłem, ponieważ chciałem przetestować moją nową patelnię żeliwną, którą wcześniej wypiekałem w piekarniku i pokryła się już pierwszą powłoką ochronną. Najpierw wytopiłem trochę tłuszczu od strony skóry i potem dopiero smażyłem na złoto resztę mięsa, które doprawiłem solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Kiedy mięso odpoczywało, na patelnię wlałem 150 mm ciemnego piwa i zredukowałem do gęstego sosu, który podbiłem jeszcze zimnym masłem na koniec, żeby powstała taka emulsja. Było to pyszne.
Do schabu powstała szybka sałatka złożona z grillowanych na patelni małych cukinii, arbuza pokrojonego w kostkę, pietruszki, sok z cytryny i ser bałkański (np. szopski lub dobra feta). Danie powstało praktycznie w 15-20 minut.

Składniki

Schab z grilla

  • 2 kotlety schabowe z kością
  • arbuz
  • cukinie
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki zimnego masła
  • ser bałkański
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • sól i pieprz

Wykonanie

Wykonanie:
1. Rozgrzej dwie patelnie, na jednej ugrilluj cukinie. Mięso dopraw solą. Na drugiej wytop trochę tłuszczu od strony skóry lub roztop łyżkę smalcu. Wieprzowina lepiej smakuje smażona na wieprzowym tłuszczu. Kiedy skórka będzie przyrumieniona smaż kotlety z obu stron przez kilka minut, aż mięso po dotknięciu będzie dosyć zwarte. Stosujemy tę samą zasadę jak przy smażeniu steków wołowych, z tym że wieprzowinę możemy smażyć nawet na well done (kiedy złączysz palec serdeczny lub mały z kciukiem, to mięsień pod kciukiem powinien stawiać taki opór jak twój kotlet schabowy). Schab na koniec dopraw jeszcze pieprzem i cynamonem.
2. Usmażone kotlety przełóż na deskę lub na talerz i przykryj folią aluminiową. Na patelnię wlej piwo i zredukuj do gęstego sosu mieszając rózgą. Pod koniec dodaj 3 łyżki zimnego masła i szybko mieszając zrób z sosu emulsję. Dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba i przelej do osobnego naczynia.
3. W misce wymieszaj ugrillowane cukinie, arbuza pokrojonego w kostkę, rozkruszony ser, posiekaną natkę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i podawaj ze schabem i sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab