powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Schab z kością z piwnym sosem i sałatką z cukinii i arbuza

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Ten przepis powstał bardzo spontanicznie. Byłem na Hali Mirowskiej i odwiedziłem moją ukochaną panią Anię od mięsa (stoisko 114 i nowe 121), gdzie w oko wpadł mi schab ze świnki złotnickiej. Pani Ania zna się na rzeczy i sprzedaje schab z kością, tłuszczykiem i skórą. Pamiętam jak dziś jak w moim rodzinnym Brzegu poszedłem do masarni i poprosiłem o dwa kotlety schabowe, bo akurat były z kością. Chwila nieuwagi i dostałem kotlety bez kości, bo pani nie wyobrażała sobie, żeby ktoś tłukł kotleta z kością. Po prostu nikt jak nie jada. Powiadam wam jednak, że to będzie o niego lepszy kotlet niż bez kości. Kość dodaje smaku i mięso się nie przesusza. Czy mówimy o mięsie rozbitym, czy tak jak w moim przypadku w całości.
Kotlety kupiłem, ponieważ chciałem przetestować moją nową patelnię żeliwną, którą wcześniej wypiekałem w piekarniku i pokryła się już pierwszą powłoką ochronną. Najpierw wytopiłem trochę tłuszczu od strony skóry i potem dopiero smażyłem na złoto resztę mięsa, które doprawiłem solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Kiedy mięso odpoczywało, na patelnię wlałem 150 mm ciemnego piwa i zredukowałem do gęstego sosu, który podbiłem jeszcze zimnym masłem na koniec, żeby powstała taka emulsja. Było to pyszne.
Do schabu powstała szybka sałatka złożona z grillowanych na patelni małych cukinii, arbuza pokrojonego w kostkę, pietruszki, sok z cytryny i ser bałkański (np. szopski lub dobra feta). Danie powstało praktycznie w 15-20 minut.

Składniki

Schab z grilla

  • 2 kotlety schabowe z kością
  • arbuz
  • cukinie
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki zimnego masła
  • ser bałkański
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • sól i pieprz

Wykonanie

Wykonanie:
1. Rozgrzej dwie patelnie, na jednej ugrilluj cukinie. Mięso dopraw solą. Na drugiej wytop trochę tłuszczu od strony skóry lub roztop łyżkę smalcu. Wieprzowina lepiej smakuje smażona na wieprzowym tłuszczu. Kiedy skórka będzie przyrumieniona smaż kotlety z obu stron przez kilka minut, aż mięso po dotknięciu będzie dosyć zwarte. Stosujemy tę samą zasadę jak przy smażeniu steków wołowych, z tym że wieprzowinę możemy smażyć nawet na well done (kiedy złączysz palec serdeczny lub mały z kciukiem, to mięsień pod kciukiem powinien stawiać taki opór jak twój kotlet schabowy). Schab na koniec dopraw jeszcze pieprzem i cynamonem.
2. Usmażone kotlety przełóż na deskę lub na talerz i przykryj folią aluminiową. Na patelnię wlej piwo i zredukuj do gęstego sosu mieszając rózgą. Pod koniec dodaj 3 łyżki zimnego masła i szybko mieszając zrób z sosu emulsję. Dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba i przelej do osobnego naczynia.
3. W misce wymieszaj ugrillowane cukinie, arbuza pokrojonego w kostkę, rozkruszony ser, posiekaną natkę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i podawaj ze schabem i sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab