powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Kaczka z gorącą, śliwkową konfiturą

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Kiedy pracowałem w restauracji, no właściwie domku z przekąskami, podawaliśmy kaczkę pieczoną z sosem śliwkowym. Był to gładki, galaretowaty sos o słodko-kwaśnym smaku spowodowany octem w nim zawartym. Zastanawiałem się jak ci wszyscy Chińczycy i Niemcy (bo oni głownie się u nas stołowali) są w stanie to przełknąć. Kiedy sam spróbowałem, stwierdziłem, że rację mieli lecąc tyle kilometrów do synów Albionu, by kaczki śliwką skropionej skosztować.
Co do kaczki, to mięso to lubię i znam. Babcia w dzieciństwie trzymała kaczki, lubiłem je obserwować i biegać za nimi. Wszystkie prędzej czy później trafiały do pieca lub rosołu. Kupując kaczkę w całości, po wykrojeniu piersi i nóżek, nie wyrzucajcie za nic w świecie resztek. Kaczy rosół to przecież 8 cud świata. Szkoda zmarnować. Bulion można zawsze podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Później, w miarę potrzeby, wykorzystać np. do risotto. Pycha!
Wracając do śliwek, na które we wrześniu jest sezon, koniecznie zróbcie większą ilość sosu i zamknijcie szczelnie w słoiku. Dobro jest to narodowe. Co do przygotowywania kaczki, trzeba pamiętać, że trochę inaczej przygotowuje się piersi, a inaczej nóżki. Te drugie niekoniecznie trzeba wstępnie obsmażać na patelni, ja jednak tak zrobiłem, by zrumienić nieco skórkę. Zaczynam od smażenia nóżek, jednocześnie rozgrzewając piekarnik. Trafiają one do pieca wcześniej od piersi, ponieważ muszą być dokładnie dopieczone. Piersi na odwrót, nie powinny być zbyt spieczone, gdyż będą niejadalne.
 

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od przygotowania mięsa. Kupione lub wykrojone mięso opłucz i osusz. Poprzycinaj skórkę po bokach. Skórę na piersi kaczki ponacinaj aż do mięsa. Nacięcie pozwoli lepiej wytopić tłuszcz oraz przyspieszy gotowanie. Posiekaj tymianek i posyp mięso dokładnie razem z solą i pieprzem.
2. Zajmijmy się sosem. Opłucz śliwki i pozbądź się pestek. Pokrój na małe kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj cukier i pozwól na ich karmelizację. Po ok. 5 minutach wlej wino i mieszaj do wyparowania płynu. Następnie dodaj bulion i duś śliwki, aż do uzyskania konsystencji konfitury.
3. Nóżki. Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni. Rozgrzej patelnię. Dodaj łyżkę masła i oliwy. Smaż nóżki kaczki zaczynając od skórki przez 5 minut. Kolejne 5 minut smaż na drugiej stronie. Ważne, by wytopić tłuszcz ze skórki i ładnie ją przyrumienić. Po tym czasie przełóż nóżki do piekarnika.
4. Piersi. Odczekaj ok. 20 minut by dać nóżkom przewagę. Następnie na gorącą patelnię z tłuszczem przełóż kacze piersi. Skórką do dołu. Smaż w ten sposób przez ok. 6-8 minut, aż tłuszcz się wytopi, a skórka będzie rumiana i chrupiąca. Po tym czasie przełóż kaczkę na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 5-7 minut. Podlewaj mięso gorącym tłuszczem.
5. Przełóż piersi kaczki do piekarnika na 8 do 12 minut. Kolejno, wyciągnij tylko piersi i okryj je folią aluminiową, by "odpoczęły", ale nie przestygły. Nóżki piecz jeszcze kilka minut.
6. Podawaj z sosem ze śliwek oraz puree z ziemniaków i plackami z cukinii. Smacznego!

One comment on “Kaczka z gorącą, śliwkową konfiturą”

  1. Dobro jest to narodowe. Pęknę ze śmiechu. Istny mistrz Yoda 🙂 Z takim opisem zbłądzić nie sposób, ale ja w gorącej wodzie kąpana dałam najpierw wyjść kaczce o "zimnych" nogach bo cholewka bardzo ognioodporna jest. Co do sosu podkręciłam smaczek i gęstość węgierkowymi powidłami Gomaru, las frytek do tego i Albion zdobyty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab