informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Kaczka z gorącą, śliwkową konfiturą

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Kiedy pracowałem w restauracji, no właściwie domku z przekąskami, podawaliśmy kaczkę pieczoną z sosem śliwkowym. Był to gładki, galaretowaty sos o słodko-kwaśnym smaku spowodowany octem w nim zawartym. Zastanawiałem się jak ci wszyscy Chińczycy i Niemcy (bo oni głownie się u nas stołowali) są w stanie to przełknąć. Kiedy sam spróbowałem, stwierdziłem, że rację mieli lecąc tyle kilometrów do synów Albionu, by kaczki śliwką skropionej skosztować.
Co do kaczki, to mięso to lubię i znam. Babcia w dzieciństwie trzymała kaczki, lubiłem je obserwować i biegać za nimi. Wszystkie prędzej czy później trafiały do pieca lub rosołu. Kupując kaczkę w całości, po wykrojeniu piersi i nóżek, nie wyrzucajcie za nic w świecie resztek. Kaczy rosół to przecież 8 cud świata. Szkoda zmarnować. Bulion można zawsze podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Później, w miarę potrzeby, wykorzystać np. do risotto. Pycha!
Wracając do śliwek, na które we wrześniu jest sezon, koniecznie zróbcie większą ilość sosu i zamknijcie szczelnie w słoiku. Dobro jest to narodowe. Co do przygotowywania kaczki, trzeba pamiętać, że trochę inaczej przygotowuje się piersi, a inaczej nóżki. Te drugie niekoniecznie trzeba wstępnie obsmażać na patelni, ja jednak tak zrobiłem, by zrumienić nieco skórkę. Zaczynam od smażenia nóżek, jednocześnie rozgrzewając piekarnik. Trafiają one do pieca wcześniej od piersi, ponieważ muszą być dokładnie dopieczone. Piersi na odwrót, nie powinny być zbyt spieczone, gdyż będą niejadalne.
 

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od przygotowania mięsa. Kupione lub wykrojone mięso opłucz i osusz. Poprzycinaj skórkę po bokach. Skórę na piersi kaczki ponacinaj aż do mięsa. Nacięcie pozwoli lepiej wytopić tłuszcz oraz przyspieszy gotowanie. Posiekaj tymianek i posyp mięso dokładnie razem z solą i pieprzem.
2. Zajmijmy się sosem. Opłucz śliwki i pozbądź się pestek. Pokrój na małe kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj cukier i pozwól na ich karmelizację. Po ok. 5 minutach wlej wino i mieszaj do wyparowania płynu. Następnie dodaj bulion i duś śliwki, aż do uzyskania konsystencji konfitury.
3. Nóżki. Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni. Rozgrzej patelnię. Dodaj łyżkę masła i oliwy. Smaż nóżki kaczki zaczynając od skórki przez 5 minut. Kolejne 5 minut smaż na drugiej stronie. Ważne, by wytopić tłuszcz ze skórki i ładnie ją przyrumienić. Po tym czasie przełóż nóżki do piekarnika.
4. Piersi. Odczekaj ok. 20 minut by dać nóżkom przewagę. Następnie na gorącą patelnię z tłuszczem przełóż kacze piersi. Skórką do dołu. Smaż w ten sposób przez ok. 6-8 minut, aż tłuszcz się wytopi, a skórka będzie rumiana i chrupiąca. Po tym czasie przełóż kaczkę na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 5-7 minut. Podlewaj mięso gorącym tłuszczem.
5. Przełóż piersi kaczki do piekarnika na 8 do 12 minut. Kolejno, wyciągnij tylko piersi i okryj je folią aluminiową, by "odpoczęły", ale nie przestygły. Nóżki piecz jeszcze kilka minut.
6. Podawaj z sosem ze śliwek oraz puree z ziemniaków i plackami z cukinii. Smacznego!

One comment on “Kaczka z gorącą, śliwkową konfiturą”

  1. Dobro jest to narodowe. Pęknę ze śmiechu. Istny mistrz Yoda 🙂 Z takim opisem zbłądzić nie sposób, ale ja w gorącej wodzie kąpana dałam najpierw wyjść kaczce o "zimnych" nogach bo cholewka bardzo ognioodporna jest. Co do sosu podkręciłam smaczek i gęstość węgierkowymi powidłami Gomaru, las frytek do tego i Albion zdobyty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab