informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Kaczka z gorącą, śliwkową konfiturą

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Kiedy pracowałem w restauracji, no właściwie domku z przekąskami, podawaliśmy kaczkę pieczoną z sosem śliwkowym. Był to gładki, galaretowaty sos o słodko-kwaśnym smaku spowodowany octem w nim zawartym. Zastanawiałem się jak ci wszyscy Chińczycy i Niemcy (bo oni głownie się u nas stołowali) są w stanie to przełknąć. Kiedy sam spróbowałem, stwierdziłem, że rację mieli lecąc tyle kilometrów do synów Albionu, by kaczki śliwką skropionej skosztować.
Co do kaczki, to mięso to lubię i znam. Babcia w dzieciństwie trzymała kaczki, lubiłem je obserwować i biegać za nimi. Wszystkie prędzej czy później trafiały do pieca lub rosołu. Kupując kaczkę w całości, po wykrojeniu piersi i nóżek, nie wyrzucajcie za nic w świecie resztek. Kaczy rosół to przecież 8 cud świata. Szkoda zmarnować. Bulion można zawsze podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Później, w miarę potrzeby, wykorzystać np. do risotto. Pycha!
Wracając do śliwek, na które we wrześniu jest sezon, koniecznie zróbcie większą ilość sosu i zamknijcie szczelnie w słoiku. Dobro jest to narodowe. Co do przygotowywania kaczki, trzeba pamiętać, że trochę inaczej przygotowuje się piersi, a inaczej nóżki. Te drugie niekoniecznie trzeba wstępnie obsmażać na patelni, ja jednak tak zrobiłem, by zrumienić nieco skórkę. Zaczynam od smażenia nóżek, jednocześnie rozgrzewając piekarnik. Trafiają one do pieca wcześniej od piersi, ponieważ muszą być dokładnie dopieczone. Piersi na odwrót, nie powinny być zbyt spieczone, gdyż będą niejadalne.
 

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Zacznij od przygotowania mięsa. Kupione lub wykrojone mięso opłucz i osusz. Poprzycinaj skórkę po bokach. Skórę na piersi kaczki ponacinaj aż do mięsa. Nacięcie pozwoli lepiej wytopić tłuszcz oraz przyspieszy gotowanie. Posiekaj tymianek i posyp mięso dokładnie razem z solą i pieprzem.
2. Zajmijmy się sosem. Opłucz śliwki i pozbądź się pestek. Pokrój na małe kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj cukier i pozwól na ich karmelizację. Po ok. 5 minutach wlej wino i mieszaj do wyparowania płynu. Następnie dodaj bulion i duś śliwki, aż do uzyskania konsystencji konfitury.
3. Nóżki. Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni. Rozgrzej patelnię. Dodaj łyżkę masła i oliwy. Smaż nóżki kaczki zaczynając od skórki przez 5 minut. Kolejne 5 minut smaż na drugiej stronie. Ważne, by wytopić tłuszcz ze skórki i ładnie ją przyrumienić. Po tym czasie przełóż nóżki do piekarnika.
4. Piersi. Odczekaj ok. 20 minut by dać nóżkom przewagę. Następnie na gorącą patelnię z tłuszczem przełóż kacze piersi. Skórką do dołu. Smaż w ten sposób przez ok. 6-8 minut, aż tłuszcz się wytopi, a skórka będzie rumiana i chrupiąca. Po tym czasie przełóż kaczkę na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 5-7 minut. Podlewaj mięso gorącym tłuszczem.
5. Przełóż piersi kaczki do piekarnika na 8 do 12 minut. Kolejno, wyciągnij tylko piersi i okryj je folią aluminiową, by "odpoczęły", ale nie przestygły. Nóżki piecz jeszcze kilka minut.
6. Podawaj z sosem ze śliwek oraz puree z ziemniaków i plackami z cukinii. Smacznego!

One comment on “Kaczka z gorącą, śliwkową konfiturą”

  1. Dobro jest to narodowe. Pęknę ze śmiechu. Istny mistrz Yoda 🙂 Z takim opisem zbłądzić nie sposób, ale ja w gorącej wodzie kąpana dałam najpierw wyjść kaczce o "zimnych" nogach bo cholewka bardzo ognioodporna jest. Co do sosu podkręciłam smaczek i gęstość węgierkowymi powidłami Gomaru, las frytek do tego i Albion zdobyty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab