informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

To ciasto z rabarbarem zawsze mnie fascynowało. Tak bardzo, że zainspirowany nim zrobiłem dedykowane lody o smaku ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Bo czemu nie? Przyszedł jednak czas na głównego bohatera ciast mojego dzieciństwa. Uwielbiałem zapach w domu, kiedy się piekło. Zjadałem jeszcze ciepłe, od czego bolał mnie brzuch, ale co mi tam. Zjadałem nawet takie z przypalonym spodem. Nikt nie chce? Całe dla mnie! O dziwo, do upieczenia tego ciasta zmusiła mnie konieczność rozmrożenia zamrażalnika, gdzie przechowywałem zapakowany próżniowo rabarbar, który w tym stanie świetnie przeczekał zimę. Moje ciasto jest puszyste, ale wilgotne. Dodałem sporo gałki muszkatołowej, której zapach wypełnia podczas pieczenia cały dom, a sama przyprawa świetnie się z ciastem komponuje. Trochę czarnej kawy dla zrównoważenia i przenoszę się do niebios. Zapraszam na mój przepis, szczególnie, że słodyczy u mnie jak na lekarstwo.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu.


Składniki

Składniki na ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej tortowej
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 100 ml maślanki
  • 50 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kruszonka:

  • 100 gramów masła
  • 50 gramów cukru
  • 150 gramów mąki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Wykonanie

  1. Do metalowego kubka wlej 50 ml letniego mleka, dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Rozetrzyj i zostaw na ok. 20 minut do czasu, kiedy drożdże powiększą objętość 2-3 razy.
  2. Do miski lub dzieży blendera wsyp mąkę, cukier, drożdże (te z pierwszego punktu), maślankę, 2 jajka i miękkie, prawie roztapiające się masło (może też być roztopione, ale przestygnięte). Dodaj też gałkę muszkatołową. Wyrabiaj mikserem lub ręcznie przez 10 minut. Miskę przykryj mokrą ścierką i zostaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.
  3. W tym czasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę, cukier i gałkę. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Kruszonkę możesz zrobić na stolnicy za pomocą noża (siekasz masło z mąką). Ja wsypuję wszystko do malaksera, takiego z ostrzami, i włączam pulsacyjnie, aż masło połączy się z mąką (maksymalnie kilkanaście sekund). Następnie za pomocą dłoni zbrylam grubsze kawałki kruszonki i wstawiam do lodówki.
  4. Formę do ciasta wysmaruj masłem i oprósz mąką. Włóż ciasto do formy i nałóż na nie rabarbar. Rabarbar staraj się wciskać do środka ciasta, tak, żeby po przekrojeniu było go dużo. Ciasto z góry posyp obficie kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut. Kiedy ciasto wystygnie można posypać cukrem pudrem. Można też skropić rumem 🙂

One comment on “Maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab