promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

To ciasto zawsze mnie fascynowało. Tak bardzo, że zainspirowany nim zrobiłem dedykowane lody o smaku ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Bo czemu nie? Przyszedł jednak czas na głównego bohatera ciast mojego dzieciństwa. Uwielbiałem zapach w domu, kiedy się piekło. Zjadałem jeszcze ciepłe, od czego bolał mnie brzuch, ale co mi tam. Zjadałem nawet takie z przypalonym spodem. Nikt nie chce? Całe dla mnie! O dziwo, do upieczenia tego ciasta zmusiła mnie konieczność rozmrożenia zamrażalnika, gdzie przechowywałem zapakowany próżniowo rabarbar, który w tym stanie świetnie przeczekał zimę. Moje ciasto jest puszyste, ale wilgotne. Dodałem sporo gałki muszkatołowej, której zapach wypełnia podczas pieczenia cały dom, a sama przyprawa świetnie się z ciastem komponuje. Trochę czarnej kawy dla zrównoważenia i przenoszę się do niebios. Zapraszam na mój przepis, szczególnie, że słodyczy u mnie jak na lekarstwo.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu. Wpisz kod "MS05", żeby odebrać 5% rabatu na wszystko.


Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Do metalowego kubka wlej 50 ml letniego mleka, dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Rozetrzyj i zostaw na ok. 20 minut do czasu, kiedy drożdże powiększą objętość 2-3 razy.
  2. Do miski lub dzieży blendera wsyp mąkę, cukier, drożdże (te z pierwszego punktu), maślankę, 2 jajka i miękkie, prawie roztapiające się masło (może też być roztopione, ale przestygnięte). Dodaj też gałkę muszkatołową. Wyrabiaj mikserem lub ręcznie przez 10 minut. Miskę przykryj mokrą ścierką i zostaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.
  3. W tym czasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę, cukier i gałkę. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Kruszonkę możesz zrobić na stolnicy za pomocą noża (siekasz masło z mąką). Ja wsypuję wszystko do malaksera, takiego z ostrzami, i włączam pulsacyjnie, aż masło połączy się z mąką (maksymalnie kilkanaście sekund). Następnie za pomocą dłoni zbrylam grubsze kawałki kruszonki i wstawiam do lodówki.
  4. Formę do ciasta wysmaruj masłem i oprósz mąką. Włóż ciasto do formy i nałóż na nie rabarbar. Rabarbar staraj się wciskać do środka ciasta, tak, żeby po przekrojeniu było go dużo. Ciasto z góry posyp obficie kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut. Kiedy ciasto wystygnie można posypać cukrem pudrem. Można też skropić rumem 🙂

One comment on “Maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab