informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Czas
przygotowania
3 godziny
Liczba
porcji
10
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

To ciasto z rabarbarem zawsze mnie fascynowało. Tak bardzo, że zainspirowany nim zrobiłem dedykowane lody o smaku ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Bo czemu nie? Przyszedł jednak czas na głównego bohatera ciast mojego dzieciństwa. Uwielbiałem zapach w domu, kiedy się piekło. Zjadałem jeszcze ciepłe, od czego bolał mnie brzuch, ale co mi tam. Zjadałem nawet takie z przypalonym spodem. Nikt nie chce? Całe dla mnie! O dziwo, do upieczenia tego ciasta zmusiła mnie konieczność rozmrożenia zamrażalnika, gdzie przechowywałem zapakowany próżniowo rabarbar, który w tym stanie świetnie przeczekał zimę. Moje ciasto jest puszyste, ale wilgotne. Dodałem sporo gałki muszkatołowej, której zapach wypełnia podczas pieczenia cały dom, a sama przyprawa świetnie się z ciastem komponuje. Trochę czarnej kawy dla zrównoważenia i przenoszę się do niebios. Zapraszam na mój przepis, szczególnie, że słodyczy u mnie jak na lekarstwo.

Sprawdź mój eBook z przetworami i przepisami na rabarbar. Kliknij w zdjęcie, żeby przenieść się do sklepu.


Składniki

Składniki na ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej tortowej
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 100 ml maślanki
  • 50 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kruszonka:

  • 100 gramów masła
  • 50 gramów cukru
  • 150 gramów mąki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Wykonanie

  1. Do metalowego kubka wlej 50 ml letniego mleka, dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Rozetrzyj i zostaw na ok. 20 minut do czasu, kiedy drożdże powiększą objętość 2-3 razy.
  2. Do miski lub dzieży blendera wsyp mąkę, cukier, drożdże (te z pierwszego punktu), maślankę, 2 jajka i miękkie, prawie roztapiające się masło (może też być roztopione, ale przestygnięte). Dodaj też gałkę muszkatołową. Wyrabiaj mikserem lub ręcznie przez 10 minut. Miskę przykryj mokrą ścierką i zostaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.
  3. W tym czasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę, cukier i gałkę. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Kruszonkę możesz zrobić na stolnicy za pomocą noża (siekasz masło z mąką). Ja wsypuję wszystko do malaksera, takiego z ostrzami, i włączam pulsacyjnie, aż masło połączy się z mąką (maksymalnie kilkanaście sekund). Następnie za pomocą dłoni zbrylam grubsze kawałki kruszonki i wstawiam do lodówki.
  4. Formę do ciasta wysmaruj masłem i oprósz mąką. Włóż ciasto do formy i nałóż na nie rabarbar. Rabarbar staraj się wciskać do środka ciasta, tak, żeby po przekrojeniu było go dużo. Ciasto z góry posyp obficie kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut. Kiedy ciasto wystygnie można posypać cukrem pudrem. Można też skropić rumem 🙂

One comment on “Maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab