promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z najlepszymi przepisami w promocji
tylko 33 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Spaghetti z pomidorami i czerstwym chlebem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Ludzie mówią mi, że często wchodząc na mojego bloga lubią oglądać zdjęcia, ale sami by sobie czegoś takiego nie ugotowali. Mówię im wtedy, że przepisy, które publikuję to jest efekt moich poszukiwań wykorzystania składników i poszukiwaniu smaku. To nie znaczy, że codziennie na obiad mam gravlaxa w whisky i kawie, bycze jądra, lody malinowe z tabasco czy grilowaną polentę z foie gras. Choć chciałbym. Moje codzienne menu składa się z prostych przepisów. Często do ich stworzenia stosuję pozostałe w lodówce składniki, tak żeby nie marnować jedzenia. Szczególnie lubię przepis na curry z ciecierzycy, ponieważ jest prosty i konkretny w smaku. Następnego dnia mam gotowy obiad do pracy.
Jeszcze szybciej przygotowuję makaron z pomidorami. Jeśli mam wrzącą wodę na makaron, to sos ten zajmuje mi dosłownie 7 minut. Ostatnio dodałem trochę czerstwego chleba i to okazało się strzałem w dziesiątkę! Zresztą, to nie jest jakiś mój pomysł, tylko Włosi tak właśnie jedzą. Nawet jeśli nie zawsze dodają chleb do sosu, to po skończonym posiłku wycierają nim talerz i w ten sposób nic się nie marnuje. Spróbujcie dodać trochę czerstwego chleba czy bułki, a uzyskacie bardzo przyjemną strukturę. Aksamitność was zachwyci. Choć to nie jest jakieś wielkie odkrycie, to zapraszam na mój przepis, który jest pełen smaków, które uwielbiam.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie.
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek. Wlej oliwę na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i podsmaż przez 2 minuty. Następnie dorzuć 2 ząbki posiekanego drobno czosnku i smaż jeszcze minutę. Na koniec dodaj puszkę pomidorów i dopraw wszystkimi przyprawami.
2. Dodaj pokrojony w kostkę chleb i wymieszaj. Dodaj ok. 4-5 łyżek wody z makaronu i przemieszaj jeszcze. Sos powinien być gotowy razem z makaronem (7-10 minut).
3. Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Wymieszaj makaron z sosem. Przełóż makaron na talerz, na nim połóż łyżkę jogurtu lub śmietany i posyp zieleniną. Ja na koniec doprawiam jeszcze Tabasco. Smacznego! 🙂



Koniecznie spróbuj

8 comments on “Spaghetti z pomidorami i czerstwym chlebem”

  1. Spaghetti z pomidorami robię przynajmniej raz w tygodniu, tylko z czerstwym chlebem problem - najwyżej kupię dwie kromki i sobie "uczerstwię". Albo spróbuję z ciemnym. W każdym bądź razie - przepis wypróbuje na pewno 🙂

      1. Udało mi się, chociaż dopiero za drugim podejściem [za pierwszym byłam na tyle zmęczona, że dopiero po przechyleniu puszki nad patelnią zorientowałam się, że trzymam czerwoną fasolkę, a nie pomidory] i potwierdzam - bardzo dobry pomysł z tym chlebem. Polecam 🙂

          1. Nie był 🙂 Za to dzięki chlebowi nic się nie zmarnowało 🙂 Bo co nie zostało na makaronie to wchłonęły kawałki chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab