powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Spaghetti z pomidorami i czerstwym chlebem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Ludzie mówią mi, że często wchodząc na mojego bloga lubią oglądać zdjęcia, ale sami by sobie czegoś takiego nie ugotowali. Mówię im wtedy, że przepisy, które publikuję to jest efekt moich poszukiwań wykorzystania składników i poszukiwaniu smaku. To nie znaczy, że codziennie na obiad mam gravlaxa w whisky i kawie, bycze jądra, lody malinowe z tabasco czy grilowaną polentę z foie gras. Choć chciałbym. Moje codzienne menu składa się z prostych przepisów. Często do ich stworzenia stosuję pozostałe w lodówce składniki, tak żeby nie marnować jedzenia. Szczególnie lubię przepis na curry z ciecierzycy, ponieważ jest prosty i konkretny w smaku. Następnego dnia mam gotowy obiad do pracy.
Jeszcze szybciej przygotowuję makaron z pomidorami. Jeśli mam wrzącą wodę na makaron, to sos ten zajmuje mi dosłownie 7 minut. Ostatnio dodałem trochę czerstwego chleba i to okazało się strzałem w dziesiątkę! Zresztą, to nie jest jakiś mój pomysł, tylko Włosi tak właśnie jedzą. Nawet jeśli nie zawsze dodają chleb do sosu, to po skończonym posiłku wycierają nim talerz i w ten sposób nic się nie marnuje. Spróbujcie dodać trochę czerstwego chleba czy bułki, a uzyskacie bardzo przyjemną strukturę. Aksamitność was zachwyci. Choć to nie jest jakieś wielkie odkrycie, to zapraszam na mój przepis, który jest pełen smaków, które uwielbiam.

Składniki

Składniki

  • pomidory z puszki, krojone
  • 200 gramów makaronu typu spaghetti
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 kromki czerstwego chleba lub bułki
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • łyżeczka sosu Tabasco lub łyżeczka octu z białego wina i szczypta chilli w proszku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • pietruszka lub świeża bazylia do ozdoby

Wykonanie

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek. Wlej oliwę na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i podsmaż przez 2 minuty. Następnie dorzuć 2 ząbki posiekanego drobno czosnku i smaż jeszcze minutę. Na koniec dodaj puszkę pomidorów i dopraw wszystkimi przyprawami.
2. Dodaj pokrojony w kostkę chleb i wymieszaj. Dodaj ok. 4-5 łyżek wody z makaronu i przemieszaj jeszcze. Sos powinien być gotowy razem z makaronem (7-10 minut).
3. Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Wymieszaj makaron z sosem. Przełóż makaron na talerz, na nim połóż łyżkę jogurtu lub śmietany i posyp zieleniną. Ja na koniec doprawiam jeszcze Tabasco. Smacznego! 🙂

8 comments on “Spaghetti z pomidorami i czerstwym chlebem”

  1. Spaghetti z pomidorami robię przynajmniej raz w tygodniu, tylko z czerstwym chlebem problem - najwyżej kupię dwie kromki i sobie "uczerstwię". Albo spróbuję z ciemnym. W każdym bądź razie - przepis wypróbuje na pewno 🙂

      1. Udało mi się, chociaż dopiero za drugim podejściem [za pierwszym byłam na tyle zmęczona, że dopiero po przechyleniu puszki nad patelnią zorientowałam się, że trzymam czerwoną fasolkę, a nie pomidory] i potwierdzam - bardzo dobry pomysł z tym chlebem. Polecam 🙂

          1. Nie był 🙂 Za to dzięki chlebowi nic się nie zmarnowało 🙂 Bo co nie zostało na makaronie to wchłonęły kawałki chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab