promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Spaghetti z pomidorami i czerstwym chlebem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Ludzie mówią mi, że często wchodząc na mojego bloga lubią oglądać zdjęcia, ale sami by sobie czegoś takiego nie ugotowali. Mówię im wtedy, że przepisy, które publikuję to jest efekt moich poszukiwań wykorzystania składników i poszukiwaniu smaku. To nie znaczy, że codziennie na obiad mam gravlaxa w whisky i kawie, bycze jądra, lody malinowe z tabasco czy grilowaną polentę z foie gras. Choć chciałbym. Moje codzienne menu składa się z prostych przepisów. Często do ich stworzenia stosuję pozostałe w lodówce składniki, tak żeby nie marnować jedzenia. Szczególnie lubię przepis na curry z ciecierzycy, ponieważ jest prosty i konkretny w smaku. Następnego dnia mam gotowy obiad do pracy.
Jeszcze szybciej przygotowuję makaron z pomidorami. Jeśli mam wrzącą wodę na makaron, to sos ten zajmuje mi dosłownie 7 minut. Ostatnio dodałem trochę czerstwego chleba i to okazało się strzałem w dziesiątkę! Zresztą, to nie jest jakiś mój pomysł, tylko Włosi tak właśnie jedzą. Nawet jeśli nie zawsze dodają chleb do sosu, to po skończonym posiłku wycierają nim talerz i w ten sposób nic się nie marnuje. Spróbujcie dodać trochę czerstwego chleba czy bułki, a uzyskacie bardzo przyjemną strukturę. Aksamitność was zachwyci. Choć to nie jest jakieś wielkie odkrycie, to zapraszam na mój przepis, który jest pełen smaków, które uwielbiam.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie.
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek. Wlej oliwę na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i podsmaż przez 2 minuty. Następnie dorzuć 2 ząbki posiekanego drobno czosnku i smaż jeszcze minutę. Na koniec dodaj puszkę pomidorów i dopraw wszystkimi przyprawami.
2. Dodaj pokrojony w kostkę chleb i wymieszaj. Dodaj ok. 4-5 łyżek wody z makaronu i przemieszaj jeszcze. Sos powinien być gotowy razem z makaronem (7-10 minut).
3. Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Wymieszaj makaron z sosem. Przełóż makaron na talerz, na nim połóż łyżkę jogurtu lub śmietany i posyp zieleniną. Ja na koniec doprawiam jeszcze Tabasco. Smacznego! 🙂

8 comments on “Spaghetti z pomidorami i czerstwym chlebem”

  1. Spaghetti z pomidorami robię przynajmniej raz w tygodniu, tylko z czerstwym chlebem problem - najwyżej kupię dwie kromki i sobie "uczerstwię". Albo spróbuję z ciemnym. W każdym bądź razie - przepis wypróbuje na pewno 🙂

      1. Udało mi się, chociaż dopiero za drugim podejściem [za pierwszym byłam na tyle zmęczona, że dopiero po przechyleniu puszki nad patelnią zorientowałam się, że trzymam czerwoną fasolkę, a nie pomidory] i potwierdzam - bardzo dobry pomysł z tym chlebem. Polecam 🙂

          1. Nie był 🙂 Za to dzięki chlebowi nic się nie zmarnowało 🙂 Bo co nie zostało na makaronie to wchłonęły kawałki chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab