Chana masala z serkiem mascarpone
Chana masala to danie wegetariańskie, które pobudza zmysły dzięki feerii kolorów, smaków i aromatów. Danie powstaje na bazie aromatycznego sosu pomidorowego i gotowanej ciecierzycy, dzięki której jest także zdrowe i pożywne. Sos doprawiony jest charakterystycznymi przyprawami używanymi przez mieszkańców Indii i Pakistanu, lecz spokojnie można wykorzystać też mieszankę garam masala. Charakteru daniu nadaje papryczka chilli, cynamon oraz serek mascarpone, który powstrzymuje ostrość w ryzach i tworzy delikatny, kremowy sos. Po takim posiłku wszystko jest możliwe… 🙂
- Składniki
Składniki stałe:
- 2 puszki ciecierzycy
- 3 puszki pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- 2 papryczki chilli
- pęczek świeżej kolendry
- 150 gram serka mascarpone
Suche przyprawy*:
- 2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
- 2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
- anyż, goździki i kardamon wg uznania
- sól i pieprz
* wszystkie sypkie przyprawy można zastąpić mieszanką garam masala
Wykonanie:
1. Posiekaj cebulę, czosnek, imbir oraz chilli. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Na olej wrzuć proszek kolendry, kminu, kurkumy, cynamonu i gałki. Podsmażaj przez minutę, po czym dodaj cebulę. Po 5 minutach dodaj czosnek i imbir. Smaż jeszcze 3 minuty.
2. Jeśli masz garam masala, dodaj tę przyprawę pod koniec gotowania zamiast smażenia sproszkowanych przypraw.
3. Zblenduj lub rozgnieć dokładnie pomidory z puszki i dodaj do garnka. Dorzuć ciecierzycę. Gotuj wszystko przez 20 minut. Jeśli potrzeba, dolej wody. Dodaj soli oraz pieprzu i spróbuj. W tym momencie możesz dodać 3-4 łyżeczki garam masala do smaku jako zamiennika wszystkich przypraw.
4. Do lekko ostudzonego dania dodaj mascarpone, posiekaną kolendrę i porządnie wymieszaj. Na koniec można danie polać kilkoma kroplami soku z cytryny.
Wyjątkowe doznania gwarantowane 🙂

Komentarze