promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Kontekst

Chana masala to danie wegetariańskie, które pobudza zmysły dzięki feerii kolorów, smaków i aromatów. Danie powstaje na bazie aromatycznego sosu pomidorowego i gotowanej ciecierzycy, dzięki której jest także zdrowe i pożywne. Sos doprawiony jest charakterystycznymi przyprawami używanymi przez mieszkańców Indii i Pakistanu, lecz spokojnie można wykorzystać też mieszankę garam masala. Charakteru daniu nadaje papryczka chilli, cynamon oraz serek mascarpone, który powstrzymuje ostrość w ryzach i tworzy delikatny, kremowy sos. Po takim posiłku wszystko jest możliwe... 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Posiekaj cebulę, czosnek, imbir oraz chilli. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Na olej wrzuć proszek kolendry, kminu, kurkumy, cynamonu i gałki. Podsmażaj przez minutę, po czym dodaj cebulę. Po 5 minutach dodaj czosnek i imbir. Smaż jeszcze 3 minuty.
2. Jeśli masz garam masala, dodaj tę przyprawę pod koniec gotowania  zamiast smażenia sproszkowanych przypraw.
3. Zblenduj lub rozgnieć dokładnie pomidory z puszki i dodaj do garnka. Dorzuć ciecierzycę. Gotuj wszystko przez 20 minut. Jeśli potrzeba, dolej wody. Dodaj soli oraz pieprzu i spróbuj. W tym momencie możesz dodać 3-4 łyżeczki garam masala do smaku jako zamiennika wszystkich przypraw.
4. Do lekko ostudzonego dania dodaj mascarpone, posiekaną kolendrę i porządnie wymieszaj. Na koniec można danie polać kilkoma kroplami soku z cytryny.
Wyjątkowe doznania gwarantowane 🙂



Koniecznie spróbuj

10 comments on “Chana masala z serkiem mascarpone”

  1. Wczoraj ugotowałam gar sosu bolognese, ale tak patrzę na to danie i myślę, że chyba sobie dziś ugotuje 😉 Mam tylko jedną puszkę ciecierzycy, myślisz że jak dodam puszkę soczewicy to będzie ok?

    1. Paulina, jak najbardziej, ale soczewicę dodałbym pod koniec, by się nie rozpadła. By zwiększyć wolumen dania można dodać cukinie, bakłażana czy marchew 🙂

    1. Justyna. Tak. Namocz ją przez noc w ciepłej wodzie i potem gotuj do miękkości bez soli. Jakieś 45 minut do godziny. Ja jednak wybieram puszkową (2,5 marki Rolnik, dostaniesz np. w Piotr i Paweł) bo jeszcze nigdy nie udało mi się ugotować do miękkości.

      1. Dziękuję 🙂 udało się ugotować ciecierzycę -po pierwszym gotowaniu była lekko twarda, więc wymieniłam wodę i zagotowałam po raz drugi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab