Sofitel Warsaw Victoria: Bycze jądra stir-fry
Poniżej przedstawiam przepis na bycze jądra, które przygotowaliśmy razem z chefem Maciejem Majewskim podczas warsztatów “Piąta ćwiartka” w Sofilet Warsaw Victoria. Danie to najbardziej mnie zaskoczyło smakiem i dlatego pozwoliłem sobie opublikować przepis na nie.
W konsystencji przypominają dobrze zrobione mule, czyli coś na granicy gumowatości, ale da się je łatwo pogryźć. Nie wiem jak smakują saute, ale dobrze doprawione sosem sojowym, olejem imbirowym i sezamem były po prostu smaczne. Warto chociaż raz w życiu spróbować.
Jak dowiem się, gdzie je kupić to uzupełnię przepis.
- Składniki
Składniki bycze jadra 4 porcje:
- Bycze jadra-400g
Składniki pak choi i boczniaki 4 porcje:
- Pak choi – 160g
- Boczniaki – 160g
- Olej imbirowy – 50ml
- Czosnek – 4g
- Chilli – 2g
- Sezam czarny – 40g
- Sos sojowy – 30ml
Przygotowanie bycze jądra:
- Jądra oczyścić, naciąć i ściągnąć błonę
- Pokroić w paski
Przygotowanie pak choi i boczniaków:
- Pak choi i boczniaki podsmażyć na oleju imbirowym
Prezentacja:
- Na oleju imbirowym podsmażyć czosnek i chilli
- Dodać bycze jadra, skropić sosem sojowym
- Dodać podsmażoną pak choi i boczniaki
- Podsmażyć, posypać prażonym czarnym sezamem

Komentarze