Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Gnocchi z sosem grzybowym z maślakami

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Kiedy nastaje jesień, ja zamieniam się w domowego kucharza i wypuszczam na światło dzienne najwięcej przepisów. Zwykle przestawia mi się w głowie wajcha o nazwie "comfort food" i z pod palców zaczynają wychodzić różne pierogi, makarony, placki i długo pieczone mięsiwa. Nie wiem dlaczego tak jest. Może lato za bardzo mnie rozprasza? W lecie mam ochotę na proste gotowanie.  Nie nadaje się na bloga.

Tym razem biorę moją największą jesienną inspirację czyli świeże grzyby i grzyby suszone. Na targu kupiłem maślaki, które są chyba najtańszymi grzybami z lasu i można je kupić za 15-20 zł za kilogram. Oczywiście można też je zbierać samodzielnie i zazdroszczę osobo, które mają taką możliwość. Zasada więc jest taka, że im więcej grzybów tym lepiej. Na świeże grzyby mam już swoje sprawdzone sposoby. Na pewno, grzyby lubią być najpierw podsmażone na maśle, zanim zaczniemy je dusić w sosie. Podczas smażenia buduje się wspaniały smak grzybów. Do tego grzyby lubią cytrynę, więc ścieram trochę skórki i dodaję soku. Jak cytryna to i kolendra, a jak ziemniaki to gałka muszkatołowa. W sosie jest oczywiście masło i białe wino. Sporo startego grana padano i zaostrzone na koniec posiekaną rukolą. Przepis na gnocchi jest super prosty i zaczerpnęłam go z książki “The cook’s book”, czyli takiej mojej klasycznej biblii gotowania. Nie da się przejść obojętnie obok tych ziemniaczanych klusek zatopionych w grzybowym sosie…


Składniki

Gnocchi

  • 600 gramów mącznych ziemniaków typu C
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 175 gramów mąki pszennej typu 500
  • 4 litry wody

Sos

  • 600-700 gramów zdrowych, małych maślaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek masła
  • szklanka białego wina
  • 150 ml śmietany 30%
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 50 gramów startego sera grana padano
  • 2 garści rukoli
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • szynka dojrzewająca do dekoracji







Wykonanie

  1. Zacznijmy od ziemniaków. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wodę i przeciśnij przez prasę na stolnicę. Kiedy ziemniaki wystygną. Uformuj z ziemniaków górkę i zrób miejsce na środku, do którego dodaj jajko, sól, pieprz, gałkę i parmezan. Wyrób wstępnie dłońmi, po czym dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Przełóż kulkę ciasta na 10 minut, po czym pokrój na 4 części. Posyp stolnicę mąką i z każdej części zroluj walec o grubości ok 1,5 cm. Pokrój rulon na 3 cm kawałki. Możesz gnocchi zostawić tak, albo możesz się pobawić w uformowanie “łódeczki”  za pomocą kciuka i widelca. Kluski ugotuj (minuta od wypłynięcia z wrzątku) zaraz przed podaniem w osolonej wodzie. Gnocchi można mrozić.
  2. Przejdźmy do sosu. Na patelni roztop masło, na nim podsmaż drobno podsmażoną cebulę i 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Następnie dorzuć grubo posiekane maślaki i podsmaż przez 5 minut. Dodaj pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Dodaj wina i zredukuj o połowę. Dodaj śmietany i dopraw solą, skórką i sokiem z cytryny. Dodaj sera i zredukuj do gęstego sosu. Na koniec spróbuj czy nie ma potrzeby jeszcze doprawić. Ugotuj kluski i dorzuć do sosu. Wymieszaj dokładnie i dodaj posiekaną rukolę na koniec. Na talerzu posyp dodatkowo serem i szczypiorkiem.

Kiedy nastaje jesień, ja zamieniam się w domowego kucharza i wypuszczam na światło dzienne najwięcej przepisów. Zwykle przestawia mi się w głowie wajcha o nazwie "comfort food" i z pod palców zaczynają wychodzić różne pierogi, makarony, placki i długo pieczone mięsiwa. Nie wiem dlaczego tak jest. Może lato za bardzo mnie rozprasza? W lecie mam ochotę na proste gotowanie.  Nie nadaje się na bloga.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab