promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Gnocchi z sosem grzybowym z maślakami

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Kiedy nastaje jesień, ja zamieniam się w domowego kucharza i wypuszczam na światło dzienne najwięcej przepisów. Zwykle przestawia mi się w głowie wajcha o nazwie "comfort food" i z pod palców zaczynają wychodzić różne pierogi, makarony, placki i długo pieczone mięsiwa. Nie wiem dlaczego tak jest. Może lato za bardzo mnie rozprasza? W lecie mam ochotę na proste gotowanie.  Nie nadaje się na bloga.

Tym razem biorę moją największą jesienną inspirację czyli świeże grzyby i grzyby suszone. Na targu kupiłem maślaki, które są chyba najtańszymi grzybami z lasu i można je kupić za 15-20 zł za kilogram. Oczywiście można też je zbierać samodzielnie i zazdroszczę osobo, które mają taką możliwość. Zasada więc jest taka, że im więcej grzybów tym lepiej. Na świeże grzyby mam już swoje sprawdzone sposoby. Na pewno, grzyby lubią być najpierw podsmażone na maśle, zanim zaczniemy je dusić w sosie. Podczas smażenia buduje się wspaniały smak grzybów. Do tego grzyby lubią cytrynę, więc ścieram trochę skórki i dodaję soku. Jak cytryna to i kolendra, a jak ziemniaki to gałka muszkatołowa. W sosie jest oczywiście masło i białe wino. Sporo startego grana padano i zaostrzone na koniec posiekaną rukolą. Przepis na gnocchi jest super prosty i zaczerpnęłam go z książki "The cook's book", czyli takiej mojej klasycznej biblii gotowania. Nie da się przejść obojętnie obok tych ziemniaczanych klusek zatopionych w grzybowym sosie...

Składniki

Gnocchi

  • 600 gramów mącznych ziemniaków typu C
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 175 gramów mąki pszennej typu 500
  • 4 litry wody

Sos

  • 600-700 gramów zdrowych, małych maślaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek masła
  • szklanka białego wina
  • 150 ml śmietany 30%
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 50 gramów startego sera grana padano
  • 2 garści rukoli
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • szynka dojrzewająca do dekoracji

Wykonanie

  1. Zacznijmy od ziemniaków. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wodę i przeciśnij przez prasę na stolnicę. Kiedy ziemniaki wystygną. Uformuj z ziemniaków górkę i zrób miejsce na środku, do którego dodaj jajko, sól, pieprz, gałkę i parmezan. Wyrób wstępnie dłońmi, po czym dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Przełóż kulkę ciasta na 10 minut, po czym pokrój na 4 części. Posyp stolnicę mąką i z każdej części zroluj walec o grubości ok 1,5 cm. Pokrój rulon na 3 cm kawałki. Możesz gnocchi zostawić tak, albo możesz się pobawić w uformowanie "łódeczki"  za pomocą kciuka i widelca. Kluski ugotuj (minuta od wypłynięcia z wrzątku) zaraz przed podaniem w osolonej wodzie. Gnocchi można mrozić.
  2. Przejdźmy do sosu. Na patelni roztop masło, na nim podsmaż drobno podsmażoną cebulę i 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Następnie dorzuć grubo posiekane maślaki i podsmaż przez 5 minut. Dodaj pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Dodaj wina i zredukuj o połowę. Dodaj śmietany i dopraw solą, skórką i sokiem z cytryny. Dodaj sera i zredukuj do gęstego sosu. Na koniec spróbuj czy nie ma potrzeby jeszcze doprawić. Ugotuj kluski i dorzuć do sosu. Wymieszaj dokładnie i dodaj posiekaną rukolę na koniec. Na talerzu posyp dodatkowo serem i szczypiorkiem.

Kiedy nastaje jesień, ja zamieniam się w domowego kucharza i wypuszczam na światło dzienne najwięcej przepisów. Zwykle przestawia mi się w głowie wajcha o nazwie "comfort food" i z pod palców zaczynają wychodzić różne pierogi, makarony, placki i długo pieczone mięsiwa. Nie wiem dlaczego tak jest. Może lato za bardzo mnie rozprasza? W lecie mam ochotę na proste gotowanie.  Nie nadaje się na bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab