powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Sarnina duszona w whiskey z grzybami, żurawiną i puree z topinamburem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Ten przepis długo czekał na swoją kolej. Wszystko zaczęło się od tego, że mój kolega Jerzy podarował mi zamrożoną nogę sarny, którą to z kolei dostało od swojego znajomego myśliwego. Mięso jak mnie zapewniono pochodzi z legalnego źródła, z resztą jak to się mówi, darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby. Sarnie udo wyglądało pięknie, wiec czym prędzej włożyłem je do mojej zamrażarki celem oczekiwania na "lepsze czasy". Posiadając taki okaz od razu przyszło mi do głowy, że trzeba tutaj nagrać film. Początkowo planowałem produkcję z większym rozmachem, nagraną w plenerze w lesie, a jednak kapryśna pogoda końca listopada zweryfikowała plany.
Nic to jednak, bo po raz kolejny z pomocą przyszedł mi mój balkon na ostatnim piętrze. Sarnie mięso zrobiłem dosyć klasycznie. Zacząłem od zamknięcia porów nad grillem, a później udusiłem je z grzybami, irlandzką whiskey i przyprawami. Dodatki także były klasyczne, ale jak to zwykle u mnie, trochę podkręcone. I tak, żurawinę zrobiliśmy z whiskey, chilli i rozmarynem, a puree z ziemniaków zostało wzbogacone o topinambur i kurkumę. Nie pierwszy raz na moim blogu przy produkcji pomogła nieoceniona Edie, która specjalizuje się w food designie. Podczas nagrania dramatycznie kończyło nam się dzienne światło, więc wszystko robiliśmy w pośpiechu, ale jestem zadowolony z tego filmu. Sami zobaczcie. BTW. może kiedyś nauczę się montować krótsze filmy... 😉

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Nogę sarny należy sprawić, odciąć dużą kość, poodkrajać większe błonki z zewnątrz. Rozgrzać grilla lub ustawić piekarnik na 250 stopni z temoobiegiem. Mięso można nasmarować trochę tłuszczem, np. smalcem i zgrillować na dużym ogniu, do przyrumienienia mięsa z każdej strony. Analogicznie można to zrobić w piekarniku.
  2. Rozgrzać garnek i wytopić połowę słoniny. Na tym tłuszczu smażymy pieczarki i pokrojony w kostkę boczek. Wkładamy mieso do garnka, tak żeby słonina znajdowała się pod mięsem. Podlewamy whiskey, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, jałowiec i tymianek. Zamykamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni. Należy przyjąć zasadę godzinę na kilogram mięsa. W między czasie można mięso obracać i doprawiać do smaku. Do pieca wkładamy też kilka ziemniaków. Topinambur obieramy i gotujemy do miękkości.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż żurawinę ze szczyptą soli, chilli, wędzoną papryką i rozmarynem. Dolej 100 ml whiskey. Możesz podpalić, żeby flambirować owoce. Na początku przykryj patelnię, bo żurawina lubi strzelać. Na koniec dopraw miodem, jeśli jest za kwaśna.
  4. Na chwilę przed podaniem wyciągnij ziemniaki, obierz i połącz w wysokim naczyniu z topinamburem, masłem, śmietaną, solą, gałką muszkatołową i kurkumą. Zblenduj na gładkie puree.
  5. Po wyciągnięciu z piekarnika, daj mięsu odpocząć pod przykryciem ok. 15 minut. Ja podczas pieczenia wkładam termometr w najgrubszy fragment mięsa, żeby osiągnąć temperaturę 80-85 stopni. Podawaj sarninę z żurawiną puree. Możesz posypać świeżymi ziołami, takimi jak pietruszka czy tymianek. Do dziczyzny pasuje dobrze zbudowane czerwone wino lub ciemne piwo, np. stout.

sarnina-duszona-w-whisky-z-zurawina-i-topinamburem-27sarnina-duszona-w-whisky-z-zurawina-i-topinamburem-17sarnina-duszona-w-whisky-z-zurawina-i-topinamburem-23sarnina-duszona-w-whisky-z-zurawina-i-topinamburem-10sarnina-duszona-w-whisky-z-zurawina-i-topinamburem-8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab