powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Sarnina duszona w whiskey z grzybami, żurawiną i puree z topinamburem

Czas
przygotowania
3
Liczba
porcji
8
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Ten przepis długo czekał na swoją kolej. Wszystko zaczęło się od tego, że mój kolega Jerzy podarował mi zamrożoną nogę sarny, którą to z kolei dostało od swojego znajomego myśliwego. Mięso jak mnie zapewniono pochodzi z legalnego źródła, z resztą jak to się mówi, darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby. Sarnie udo wyglądało pięknie, wiec czym prędzej włożyłem je do mojej zamrażarki celem oczekiwania na "lepsze czasy". Posiadając taki okaz od razu przyszło mi do głowy, że trzeba tutaj nagrać film. Początkowo planowałem produkcję z większym rozmachem, nagraną w plenerze w lesie, a jednak kapryśna pogoda końca listopada zweryfikowała plany.
Nic to jednak, bo po raz kolejny z pomocą przyszedł mi mój balkon na ostatnim piętrze. Sarnie mięso zrobiłem dosyć klasycznie. Zacząłem od zamknięcia porów nad grillem, a później udusiłem je z grzybami, irlandzką whiskey i przyprawami. Dodatki także były klasyczne, ale jak to zwykle u mnie, trochę podkręcone. I tak, żurawinę zrobiliśmy z whiskey, chilli i rozmarynem, a puree z ziemniaków zostało wzbogacone o topinambur i kurkumę. Nie pierwszy raz na moim blogu przy produkcji pomogła nieoceniona Edie, która specjalizuje się w food designie. Podczas nagrania dramatycznie kończyło nam się dzienne światło, więc wszystko robiliśmy w pośpiechu, ale jestem zadowolony z tego filmu. Sami zobaczcie. BTW. może kiedyś nauczę się montować krótsze filmy... 😉

Składniki

Składniki

  • udziec z sarny (3-4 kg)
  • 500 gramów brązowych pieczarek
  • 200 gramów słoniny
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • 400 ml whiskey
  • 450 gramów ziemniaków na puree
  • 150 gramów topinamburu
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 400 gramów żurawiny leśnej
  • 2 łyżki miodu
  • kilka gałązek tymianku, rozmarynu i liścia laurowego
  • 10 ziaren jałowca
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka chilli i papryka wędzona

Wykonanie

  1. Nogę sarny należy sprawić, odciąć dużą kość, poodkrajać większe błonki z zewnątrz. Rozgrzać grilla lub ustawić piekarnik na 250 stopni z temoobiegiem. Mięso można nasmarować trochę tłuszczem, np. smalcem i zgrillować na dużym ogniu, do przyrumienienia mięsa z każdej strony. Analogicznie można to zrobić w piekarniku.
  2. Rozgrzać garnek i wytopić połowę słoniny. Na tym tłuszczu smażymy pieczarki i pokrojony w kostkę boczek. Wkładamy mieso do garnka, tak żeby słonina znajdowała się pod mięsem. Podlewamy whiskey, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, jałowiec i tymianek. Zamykamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni. Należy przyjąć zasadę godzinę na kilogram mięsa. W między czasie można mięso obracać i doprawiać do smaku. Do pieca wkładamy też kilka ziemniaków. Topinambur obieramy i gotujemy do miękkości.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż żurawinę ze szczyptą soli, chilli, wędzoną papryką i rozmarynem. Dolej 100 ml whiskey. Możesz podpalić, żeby flambirować owoce. Na początku przykryj patelnię, bo żurawina lubi strzelać. Na koniec dopraw miodem, jeśli jest za kwaśna.
  4. Na chwilę przed podaniem wyciągnij ziemniaki, obierz i połącz w wysokim naczyniu z topinamburem, masłem, śmietaną, solą, gałką muszkatołową i kurkumą. Zblenduj na gładkie puree.
  5. Po wyciągnięciu z piekarnika, daj mięsu odpocząć pod przykryciem ok. 15 minut. Ja podczas pieczenia wkładam termometr w najgrubszy fragment mięsa, żeby osiągnąć temperaturę 80-85 stopni. Podawaj sarninę z żurawiną puree. Możesz posypać świeżymi ziołami, takimi jak pietruszka czy tymianek. Do dziczyzny pasuje dobrze zbudowane czerwone wino lub ciemne piwo, np. stout.

sarnina-duszona-w-whisky-z-zurawina-i-topinamburem-27sarnina-duszona-w-whisky-z-zurawina-i-topinamburem-17sarnina-duszona-w-whisky-z-zurawina-i-topinamburem-23sarnina-duszona-w-whisky-z-zurawina-i-topinamburem-10sarnina-duszona-w-whisky-z-zurawina-i-topinamburem-8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab