Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Młode ziemniaki z cebulką na maśle i ziołami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Nie wiem czy to nie będzie najprostszy przepis na tym bogu ever! :) Jeśli chcesz wiedzieć w jakiej formie lubię ziemniaki najbardziej, to właśnie w takiej.

Kremowe małe ziemniaczki z podsmażają cebulką na maśle i mnóstwo ziół. Nie może zabraknąć koperku, pietruszki i szczypiorku. Z czym podawać takie młode ziemniaki? Najlepiej z jajkiem sadzonym (ja miałem po znajomości jajka bażanta) oraz z kefirem!

Wolisz ziemniaki pieczone? Sprawdź mój przepis.

 

 


Składniki


  • 2 kg dobrej jakości młodych ziemniaków (najlepsze będą kremowe)
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • pół pęczka koperku, pietruszki i szczypiorku
  • kilka jajek
  • kefir
  • sól i pieprz









Wykonanie

Przygotowanie jest bajecznie proste!

  1. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, ale nie dłużej, żeby się za bardzo nie rozpadały.
  2. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulkę na złoto. Cebulę można lekko dosolić.
  3. Kiedy ziemniaki się ugotują, odsączamy wodę i przenosimy podsmażoną cebulkę do garnka. Dodajemy też pokrojone drobno zioła. Doprawiamy pieprzem, zakrywam pokrywkę i potrząsamy kilkukrotnie, żeby wszystko się połączyło.
  4. Trzymamy tak wszystko pod przykryciem kilka minut, żeby aromaty się połączyły.
  5. W tym czasie smażymy na maśle jajka sadzone, podajemy razem z kefirem i gotowe 🙂

Kremowe małe ziemniaczki z podsmażaną cebulką na maśle i mnóstwo ziół. Nie może zabraknąć koperku, pietruszki i szczypiorku. Z czym podawać takie młode ziemniaki? Najlepiej z jajkiem sadzonym (ja miałem po znajomości jajka bażanta) oraz z kefirem!

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab