Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Udon na zimno z chrupiącym bobem w piwnym sosie miso

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Zdecydowanie jestem osobą, która zbyt daleko wybiega w przyszłość. Szczególnie jeśli chodzi o gotowanie. Lubię zacząć podróżowanie od opanowania kanonu gastronomicznego danego regionu. Bardzo chcę odwiedzić Japonię i Koreę. Nie wiem kiedy to nastąpi, ale moja podróż na łyżce (a raczej na pałeczkach) rozpoczęła się już kilka lat temu. Zaczęło się od fascynacji restauracjami, przez nieśmiałe próby gotowania, po odważne pomysły na łączenie czy łamanie przepisów w stylu fusion.
Moja ostatnia podróż zatrzymała się, kiedy dostałem objawienia na temat pasty miso. Odkrycie było na miarę skrapiania wszystkiego sokiem z cytryny, żeby lepiej smakowało zamiast nadmernego solenia. Jasna pasta miso jest świetną bazą dla intensywnych i lepkich sosów do chrupiących warzyw. Wystarczy dodać trochę masła, miodu i soku z cytrusów. Podgrzać, połączyć i gotowe dosłownie w 3 minuty.
Mój pomysł z zimnym makaronem Udon (można kupić w każdym sklepie typu Kuchnie Świata i na działach z kuchnią etniczną w marketach) i chrupiącym bobem to propozycja na letnie upały. Kto by pomyślał, żeby jeść zimny makaron, ale uwierzcie, że propozycja równie sycąca, co odświeżająca. Wszystko można posypać prażonym sezamem i ziołami, np. miętą czy bazylią. Ja mam na balkonie szałwię ananasową i według mnie idealnie się wpasowała w całość.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron i spłucz zimną wodą, żeby powstrzymać gotowanie. Przenieś do miski, dodaj olej i potrząśnij, żeby tłuszcz zwilżył cały makaron.
  2. Obrany bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i soku z połowy limonki. Gotuj ok. 5 minut na pół chrupko. Opłucz na durszlaku zimną wodą i odstaw.
  3. Na patelnię wlej piwo i zredukuj o połowę. Dodaj miso, miód i masło. Połącz w gładki sos. Dodaj sok z połowy limonki i zredukuj jeszcze chwilę, żeby sos miał lepką konsystencję.
  4. Dodaj na patelnię do sosu bób i makaron i dokładnie połącz. Można podawać na ciepło, lub poczekać 5 minut, żeby podać na zimno. Na koniec posyp płatkami chilli, sezamem, nori i ziołami.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab