promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Co robić i czego nie robić w Dublinie w 48 godzin


Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

< zobaczcie wszystkie zdjęcia w galerii
Jak pewnie wiecie brałem udział w kampanii Guinnessa z okazji dnia Św. Patryka 17 marca. Efektem tej współpracy był wyjazd na #GuinnessWorkshop do Dublina i odwiedzenie wszystkich największych atrakcji związanych z legendarnym browarem. Ja jednak postanowiłem skorzystać z okazji i przedłużyłem swój pobyt w stolicy Irlandii. Chciałem na własne oczy zobaczyć co sprowadza do tego miasta rzesze turystów i ambitnych, młodych ludzi zasilających europejskie centrale wielkich korporacji. Byłem w Dublinie 6 dni, ale uważam, że rozsądne gospodarowanie czasem pozwoli wam odwiedzić większość ciekawych miejsc w przysłowiowy weekend. Poniżej lista miejsc, które odwiedziłem i polecam oraz odwiedziłem i nie polecam.
# Możesz odwiedzić muzeum Guinnessa i skorzystać z Connoisseur Experience czyli łączenie jedzenia ze wszystkimi typami Guinnesa.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością całego muzeum browarów Guinnessa, które nazywa się Guinness Storehouse. Czeka na was 6 pięter podzielonych tematycznie, od procesu warzenia, przez sensorykę, naukę lania Guinnessa (gdzie dostaniecie certyfikat), przebogaty sklep z prezentami, dział historyczny, część poświęcona reklamom, restaurację i Gravity Bar, z którego rozpościera się widok na cały Dublin. Spróbujcie jednak zarezerwować miejsce  w ukrytym barze, w którym odbywa się Connoisseur Experience. Odkryjecie pyszne, szczere jedzenie w połączeniu ze prawie wszystkimi podstawowymi gatunkami Guinnessa, którego jest 12 rodzajów dostępnych w Irlandii. Bardzo żałuję, że nie ma ich w Polsce, gdyż sądzę, że są w stanie stanąć w szranki z najlepszymi przedstawicielami polskiego kraftu.

# Możesz wybrać się do dzielnicy Temple Bar i spędzić cały wieczór w największym pubie z piwami rzemieślniczymi jaki widziałem.
Wpadliśmy tam z kumplem trochę przez przypadek, ponieważ okazało się, że pub do którego chcieliśmy trafić pierwotnie ( nie oferował piw rzemieślniczych). Trafiliśmy więc do Porterhouse w dzielnicy Temple Bar. Miejsce to jest browarem restauracyjnym z 4 kontygnacjami. Dwa bary i restauracja na szczycie oferują niezliczoną ilość piw craftowych, zaczynając od domowej roboty po krany zarezerwowane dla gościnnych browarów. Codziennie gra tam też zespół na żywo. Nie spodziewajcie się jednak tradycyjnego, irlandzkiego pląsania przebierańców, tylko fajnej rozrywki. Jako ciekawostka - ściany tego miejsca wyłożone są gablotami z butelkami i puszkami piw z całego świata. Sprawdźcie ile jest tam piw z Polski 😉
# Możesz wyjechać z rana kolejką do wioski rybackiej Howth, wejść na klify, kupić owoce morza albo zjeść w jednej ze świetnych restauracji.
Bardzo się ucieszyłem na myśl o tej wycieczce, ponieważ miałem już powoli dosyć miejskiego zgiełku i ciągłej gonitwy. Do Howth dojedziecie kolejką z centrum Dublina w jakieś 30 minut. Wysiadacie prosto u bram portu rybackiego, który okalają liczne sklepy z owocami morza i restauracje podające świeżo wyłowione okazy. Nie miejcie oporów przed wejściem na klify, które znajdują się po prawej stronie od portu. Świetnie spędzone 2 godziny z genialnymi, zielonymi widokami. W porcie zaopatrzyłem się w ostrygi, krewetki i makrele na kolację. Obiad złożony z talerzu z owocami morza zjadłem w Deep restaurant, jednak znajomi bardzo polecali Octopussys.

# Możesz skorzystać z wyjątkowej okazji spróbowania piw rzemieślniczych warzonych dla przyjemności przez piwowarów Guinnesa w Open Gate Brewery.
Otworzony w 2015 roku browar eksperymentalny i multitap Guinnessa. Jak nam powiedział barman i nasz host, miejsce te zostało założone, żeby piwowarzy Guinnessa mogli szlifować swój warsztat, produkować piwo rzemieślniczymi metodami, które w przyszłości może trafić na sklepowe pułki. Jednak zanim tak się stanie, Open Gate zaprasza wszystkich do spróbowania swoich rzemieślniczych produkcji i podzielenia się opinią. Jak dla mnie - beer geeka - nie można przejść obojętnie obok tego przybytku. Szczególnie obok Guinness Nitro IPA, który zachwyca chmielową owocowością i gęsta pianą, dzięki azotowi - zupełnie jak Guinness Draught.

# Możesz pojechać kolejką na południe do Greystones i spróbować autentycznego jedzenia z farmy i restauracji bliźniaków w Happy Pear.
Tam nie udało mi się dojechać, ale słyszałem o tymi miejscu z 3 różnych ust, zachwycających się świeżością i autentycznością składników, pochodzących z biodynamicznej farmy bliźniaków. Jeśli masz dosyć mięsa (jak to?), albo jesteś veganem, jest to adres dla Ciebie. Wiem, że następnym razem w Dublinie to będzie pierwsze miejsce, które odwiedzę. Jako ciekawostkę powiem, że chłopaki występują u Jamiego Olivera na Food Tube.
# Możesz też: wypożyczyć rower na 3 dni i zwiedzić cały Dublin w ten sposób, albo odwiedzić muzeum whiskey Jamersona, albo zjeść irlandzkiego, sezonowanego steka w F.X. Buxley., albo pojechać w pobliskie góry do  Wicklow National Park, albo zjeść w hipsterskiej burgerowni i zamówić frytki z obierków ziemniaka w Bunsen, albo poznać historię Dublina w pigułce w Little Museum of Dublin.
# Lepiej nie wybrać się do typowego irlandzkiego pubu dla turystów i nie spróbować tradycyjnej irlandzkiej kuchni.
Nie będę wymieniał, żadnej knajpy z nazwy, gdyż jestem przekonany, że wszystkie te przaśne miejsca, które chwalą się swoją wiekową historią i tradycyjną kuchnią karmią tak samo nudno, bezbarwnie i drogo. Omijajcie restauracje oblegane przez starszych turystów z USA, którzy są w stanie słono zapłacić za dwie godziny wciskania bujdy o prawdziwej Irlandii.
# Lepiej nie skusić się na świetne recenzje najpopularniejszej w Dublinie sieci Fish & Chips.
Byłem bardzo zainteresowany spróbowaniem prawdziwej ryby z frytkami w Irlandii. Po połowie mojej soli z frytkami dałem sobie spokój. Ci ludzie nie znają chyba techniki odsączania smażeniny z nadmiaru tłuszczu. Ryba sama w sobie dobra, jednak oblepiona kilometrową panierką, która smakowała jednie tłuszczem. Tłuste frytki, mokre, rozlazłe, nieposolone, bez octu, o który prosiłem. Tragedia. Unikajcie tego typu kuchni prosto z budy, np. Leo Burdock. Ps. ponoć w Howth zjecie dobre F&Ch.
 

Pomyślałem sobie wczoraj, że czego jak czego ale ryby z Frytkami nie da się spieprzyć. Myliłem się. Knajpa się nazywa Leo Burdock's. Dostałem solę w kilometrowej grubości panierce. Ryba nie była doprawiona zupełnie niczym. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do lekkiej, chrupiącej, odsączonej z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym tempury - to źle trafiliście. Frytki cieknące olejem, usmażone w zbyt niskiej temperaturze. Nikt tam nie słyszał o dwufazowym smażeniu frytek. Na prawdę nie wiem jak knajpa podająca tak złe F&C jest odwiedzana przez gwiazdy i się tym szczyci. Wieczorem jedyne na co miałem ochotę to koktajl z pietruszki i szpinaku. Dzisiaj na odtrutkę jedziemy do wioski rybackiej pod Dublinem - Howth 🙂 #fishandchips #fish #chips #leoburdocks #dublin #dublinfood #fuckup #ryba #rybazfrytkami #sole
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Pan Magiczny Składnik (@magic_ingredient) 13 Kwi, 2016 o 5:00 PDT

# Lepiej też nie: chodzić po znanych świątyniach, które są dużymi sklepami z dewocjonaliami, nie pić na umór jak to mają w zwyczaju mieszkańcy Dublina w weekend, wpaść pod koła piętrowego autobusu, który nadjeżdża z prawej strony, trafić na ulewę z deszczem padającym poziomo.

Relacja quasi-live z Dublina rozmytego ulewą na Snapie: tomassssini #snapchat #polishsnap #dublin #ireland #rainyweather

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Tomek Czajkowski (@tomassssini) 11 Kwi, 2016 o 7:58 PDT

Składniki

Wykonanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab