Papier ryżowy to jest jeden z moich ulubionych sprytnych produktów, które zawsze staram się mieć w zapasie. W ogóle, mąka ryżowa wydaje mi się bardzo niedoceniona w Polsce i słabo dostępna. Można z niej wyczarować wspaniałe konsystencje i struktury. Co do spring rollsów czy smażonych sajgonek to robię je od kilku lat, ale wolę te niesmażone. Tym razem, zainspirowany chińskimi pierożkami na parze - Dim Sum - postanowiłem zrobić pewien prosty i smaczny substytut. Wybrałem moje ulubione wypełnienie czyli wieprzowinę z selerem naciowym i i grzybami shitake. Spróbujcie tego szybkiego i pysznego dania.
Mniam Mniam:)
https://www.youtube.com/watch?v=r8GxcMv1-7I
z jakim sosem najlepiej podawać takie spring rolls?
Ja robię taki sos złożony z sosu sojowego, cukru, octu ryżowego, płatków chilli i oleju sezamowego 🙂