powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Spring rolls na parze z wieprzowiną i grzybami shitake

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Papier ryżowy to jest jeden z moich ulubionych sprytnych produktów, które zawsze staram się mieć w zapasie. W ogóle, mąka ryżowa wydaje mi się bardzo niedoceniona w Polsce i słabo dostępna. Można z niej wyczarować wspaniałe konsystencje i struktury. Co do spring rollsów czy smażonych sajgonek to robię je od kilku lat, ale wolę te niesmażone. Tym razem, zainspirowany chińskimi pierożkami na parze - Dim Sum - postanowiłem zrobić pewien prosty i smaczny substytut. Wybrałem moje ulubione wypełnienie czyli wieprzowinę  z selerem naciowym i i grzybami shitake. Spróbujcie tego szybkiego i pysznego dania.

Składniki

Spring rolls

  • 10 krążków papieru ryżowego
  • 300 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść grzybów shitake (mogą być boczniaki lub kurki)
  • 10 cm białej części pora
  • 1 marchew
  • 3-4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Wykonanie

  1. Grzyby gotuj w wodzie ok. 5 minut. Mięso przełóż do miski. Dodaj drobno posiekane ostudzone grzyby, seler, por i marchewkę. Dopraw przyprawą 5 smaków, sosem sojowym i olejem sezamowym.
  2. Zagotuj wodę pod parownikiem. Weź płat papieru ryżowego zamocz go na kilka sekund w wodzie lub na desce po prostu posmaruj wodą. Poczekaj aż będzie pół giętki. Na koniec płata nałóż 3-4 łyżeczki nadzienia i składaj tak jak na filmie poniżej. Najlepsze spring rollsy są z małą ilością nadzienia, za to ciasno zawinięte. Gotuj na parze przez 7 minut. Uważaj, bo mogą być trochę klejące. Warto je wcześniej posmarować np. olejem sezamowym.

3 comments on “Spring rolls na parze z wieprzowiną i grzybami shitake”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab