Spring rolls na parze z wieprzowiną i grzybami shitake

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Papier ryżowy to jest jeden z moich ulubionych sprytnych produktów, które zawsze staram się mieć w zapasie. W ogóle, mąka ryżowa wydaje mi się bardzo niedoceniona w Polsce i słabo dostępna. Można z niej wyczarować wspaniałe konsystencje i struktury. Co do spring rollsów czy smażonych sajgonek to robię je od kilku lat, ale wolę te niesmażone. Tym razem, zainspirowany chińskimi pierożkami na parze – Dim Sum – postanowiłem zrobić pewien prosty i smaczny substytut. Wybrałem moje ulubione wypełnienie czyli wieprzowinę  z selerem naciowym i i grzybami shitake. Spróbujcie tego szybkiego i pysznego dania.


Składniki

Spring rolls

  • 10 krążków papieru ryżowego
  • 300 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść grzybów shitake (mogą być boczniaki lub kurki)
  • 10 cm białej części pora
  • 1 marchew
  • 3-4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego









Wykonanie

  1. Grzyby gotuj w wodzie ok. 5 minut. Mięso przełóż do miski. Dodaj drobno posiekane ostudzone grzyby, seler, por i marchewkę. Dopraw przyprawą 5 smaków, sosem sojowym i olejem sezamowym.
  2. Zagotuj wodę pod parownikiem. Weź płat papieru ryżowego zamocz go na kilka sekund w wodzie lub na desce po prostu posmaruj wodą. Poczekaj aż będzie pół giętki. Na koniec płata nałóż 3-4 łyżeczki nadzienia i składaj tak jak na filmie poniżej. Najlepsze spring rollsy są z małą ilością nadzienia, za to ciasno zawinięte. Gotuj na parze przez 7 minut. Uważaj, bo mogą być trochę klejące. Warto je wcześniej posmarować np. olejem sezamowym.


Koniecznie spróbuj

3 comments on “Spring rolls na parze z wieprzowiną i grzybami shitake”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab