Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Gazpacho z ogrodowych malinówek z mrożonym melonem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Sprawa jest dosyć prosta. Wpadłem na ten pomysł po pierwszym dniu krótkiego urlopu u rodziców na Dolnym Śląsku, gdzie mamy dom z ogrodem, na którym w lecie dojrzewa wszelkie warzywne dobro, jakie uda się zasadzić. W upale przekraczającym 37 stopni uknułem, że zrobię chłodnik gazpacho z czerwieniących się na krzakach pomidorów i przed miksowaniem zmrożonego, żółtego melona, który sprawi, że całość osiągnie konsystencję smoothie i wejdzie na wyższy poziom słodyczy dzięki melonowi. Udało się.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
Najpierw trzeba namoczyć bułkę w wodzie, która nada gładkości naszej zupie. Skórkę pomidorów przecinamy na krzyżyk i wrzucamy do wrzątku na 10 sekund. Schładzamy w zimnej wodzie, obieramy, kroimy i umieszczamy w misce. Do miski dodajemy zmrożonego melona obrane ogórki, oczyszczoną czerwoną paprykę, chilli bez pestek, cebulę i bułkę. Blendujemy na gładką masę. Dodatkowo warto przetrzeć masę przez sito, żeby pozbyć się pestek z pomidorów. Całość doprawiamy octem, solą i pieprzem. Gazpacho powinno być zimne, ale jeśli potrzeba można jeszcze na chwilę schłodzić w zamrażarce lub lodówce.
Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-67 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-1 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-2 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-3 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-4 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-5 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-6 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-8Malinówki-1Malinówki-2Malinówki-3



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab