promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Gazpacho z ogrodowych malinówek z mrożonym melonem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Sprawa jest dosyć prosta. Wpadłem na ten pomysł po pierwszym dniu krótkiego urlopu u rodziców na Dolnym Śląsku, gdzie mamy dom z ogrodem, na którym w lecie dojrzewa wszelkie warzywne dobro, jakie uda się zasadzić. W upale przekraczającym 37 stopni uknułem, że zrobię chłodnik gazpacho z czerwieniących się na krzakach pomidorów i przed miksowaniem zmrożonego, żółtego melona, który sprawi, że całość osiągnie konsystencję smoothie i wejdzie na wyższy poziom słodyczy dzięki melonowi. Udało się.

Składniki

Składniki

  • kilogram dorodnych malinówek
  • pół kilograma mrożonego melona
  • jedna czerwona papryka
  • jedna papryka peperoni
  • jedna pszenna bułka
  • pół szklanki wody
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 3 spore ogórki gruntowe
  • łyżka octu z białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wykonanie:
Najpierw trzeba namoczyć bułkę w wodzie, która nada gładkości naszej zupie. Skórkę pomidorów przecinamy na krzyżyk i wrzucamy do wrzątku na 10 sekund. Schładzamy w zimnej wodzie, obieramy, kroimy i umieszczamy w misce. Do miski dodajemy zmrożonego melona obrane ogórki, oczyszczoną czerwoną paprykę, chilli bez pestek, cebulę i bułkę. Blendujemy na gładką masę. Dodatkowo warto przetrzeć masę przez sito, żeby pozbyć się pestek z pomidorów. Całość doprawiamy octem, solą i pieprzem. Gazpacho powinno być zimne, ale jeśli potrzeba można jeszcze na chwilę schłodzić w zamrażarce lub lodówce.
Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-67 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-1 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-2 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-3 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-4 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-5 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-6 Gazpacho chłodnik z pomidorów i melona-8Malinówki-1Malinówki-2Malinówki-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab