informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Tonno del Chianti czyli toskański "tuńczyk" z wieprzowiny

Czas
przygotowania
5 godzin
Liczba
porcji
2 x słoik 500 ml
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Na te osobliwe danie natrafiłem pierwszy i jak na razie ostatni raz w małym, toskańskim miasteczku Panzano. Dokładnie w regionie Chianti słynącym z win o tej samej nazwie. Stąd też bierze swoją nazwę ów tuńczyk z Chianti. Wyczytałem, że za współczesną formę dania, sławę i nazwę odpowiada słynny rzeźnik z Panzano - Dario Cecchini. O wizycie w jego przysklepowym bistro - Dario DOC - pisaliśmy w przewodniku po Toskanii.

Na te osobliwe danie natrafiłem pierwszy i jak na razie ostatni raz w małym, toskańskim miasteczku Panzano. Dokładnie w regionie Chianti słynącym z win o tej samej nazwie. Stąd też bierze swoją nazwę ów tuńczyk z Chianti. Wyczytałem, że za współczesną formę dania, sławę i nazwę odpowiada słynny rzeźnik z Panzano - Dario Cecchini. O wizycie w jego przysklepowym bistro - Dario DOC - pisaliśmy w przewodniku po Toskanii.

Pośród wszystkich serwowanych dań najbardziej ujął mnie najbardziej talerz ze sprytnie przygotowaną wieprzowiną, którą nazwano tuńczykiem. Rzeczywiście coś w tym było. Podobna konsystencja i smak tuńczyka wyciągniętego z puszki. Może po prostu tak smakuje wieprzowina zatopiona w oliwie? Postanowiłem to sprawdzić. Przeczesałem wiele przepisów. Oczywiście każdy był trochę inny. Punktami wspólnymi było jednak to, że wieprzowina powinna być chuda, żeby mięso rozdzielało się na ładne, czyste włókna, mięso powinno być zamarynowane w soli i przyprawach 1-2 dni, następnie taką wieprzowinę gotuje się po prostu w białym winie 4-5 godzin, studzi, odcedza, rozgniata i zalewa oliwą. I tyle.

Później zdałem sobie sprawę, że pierwotnie nie chodziło o smak tej potrawy, tylko o konserwację. W dawnych czasach, nawet w Polsce, konserwowano mięso zalewając je tłuszczem. W naszym przypadku pewnie było to smalec, w Italii - oliwa, której mieli pod dostatkiem.

Tak czy inaczej dzisiaj możemy cieszyć się tym smakiem nie tylko podróżując po Toskanii (którą skądinąd polecam - sprawdźcie przewodnik kulinarny). Tonno del Chianti świetnie sprawdzi się na imprezie jako taka zimna, mięsna sałatka. Idealny jest też do wszelkiego rodzaju kanapek z szarpaną wieprzowiną.

Składniki

Tonno del Chianti

  • 1 kg chudej wieprzowiny, najlepiej łopatki, szynki lub polędwicy
  • marynata (2 liście laurowe, 2 gałązki rozmarynu, 1 łyżka pieprzu, 1 łyżka jałowca, 1 łyżka kozieradki, 1 łyżka kopru włoskiego, 3 łyżeczki soli morskiej)
  • 750 ml białego, wytrawnego wina
  • 500 ml oliwy (+ 2 liście laurowe, łyżeczka pieprzu w ziarenkach, łyżeczka płatków chilli, łyżeczka kopru włoskiego, łyżeczka jałowca)

Sprzęt

  • rondel z pokrywką
  • 2x słoik 500 ml

Wykonanie

  1. Mięso oczyść z błonek i z pozostałego tłuszczu. Pokrój w kostkę 4-5 cm. Opłucz i wysusz. Przełóż do miski. Posól mięso i dokładnie wetrzyj sól. Następnie rozdrobnij przyprawy (najlepiej w elektrycznym młynku do kawy lub w moździerzu) i także wetrzyj w mięso. Przykryj miskę folią lub przełóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
  2. Po tym czasie mięso opłucz i przenieś do rondla. Wlej wino i przykryj pokrywkę. Duś przez 4-5 godzin do momentu, kiedy mięso będzie się już rozpadało. Może to się wydarzyć wcześniej. Zostaw do wystudzenia następnie przecedź i poczekaj, aż płyn dokładnie oddzieli się od mięsa. Przełóż do miski. Za pomocą dwóch widelców poszarp delikatnie wieprzowinę. Posyp przyprawami i zalej oliwą. Przełóż do dwóch 500 ml słoików. Można zapasteryzować i trzymać bez lodówki wiele miesięcy lub zjeść bez pasteryzacji w przeciągu tygodnia-dwóch.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab