Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Tatar wołowy z musem z kiszonego ogórka i domowy majonezem

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Jak sięgam pamięcią, tatara polubiłem dosyć późno, jakoś w późnych latach studiów. Powód był prosty. Miałem poważne opory przed zjedzeniem surowego mięsa przygotowanego przez obcych ludzi. Moja wczesna pamięć do smaku wędruje gdzieś pomiędzy kultowym niegdyś lokalem Zakąski Przekąski na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Samku cebuli i przyprawy Maggi. No ale ja nie o tym chciałem.
Jak pewnie zauważaliście na zdjęciach, mojego tatara przygotowałem prawie w całości w moim robocie kuchennym Kenwood Chef XL Titanium, który posiada wiele przydatnych końcówek (poza mieszaniem ciasta). Posiada między innymi taki przydatny system do siekania różnych rzeczy.
Wiem, że jest ogromny odsetek tatarowych konserwatystów, którzy myślą tatar, widzą deskę, nóż i kawałek drogiej polędwicy wołowej. Mogę przysiąc, że tatarów w życiu zjadłem mnóstwo i były one przyrządzane na wszelakie możliwe sposoby. Bardzo mi smakuje taki grubo siekany, w stylu francuskim, ale lubię też taki o strukturze musu, który rozpływa się na języku.
Wykorzystanie do tatara wyłącznie polędwicy też ma wielu zwolenników. Ja jednak nigdy nie byłem, aż takim purystą. Od polędwicy wolę kawałek sezonowanego rostbefu czy udźca, które to mają więcej smaku.
No ale ja nie o tym chciałem. Odkąd mam mojego pomocnika w postaci wielofunkcyjnego robota Kenwood, coraz więcej oddaję mu zadań. Nauczył się już wyśmienicie siekać mięso na tatara. Robi to kilkanaście razy szybciej niż ja. Ważne żeby mięso było wolne od wszelakich błonek i innych tkanek, które mogą przeszkodzić w siekaniu. Takie mięso jest trochę inne niż posiekane misternie nożem, ale tylko i wyłącznie czas siekania decyduje czy będą to trochę większe kawałki (jak w moim przepisie) czy bardziej w konsystencji musu, co też jest fajne.
Do mojego tatara polecam dwa idealnie pasujące sosy. Po pierwsze, domowy lekko musztardowy majonez, który zrobicie w dosłownie 5 minut. Zapomnijcie o majonezie kupionym w sklepie. Po drugie, moje odkrycie, na które natknąłem się w warszawskim Elixirze – czyli mus z ogórka kiszonego. Jest to zupełnie inna forma, niż ta do której się przyzwyczailiśmy jedząc tatara, ale zapewniam was, że pokochacie. Jestem fanem żółtka, więc nie mogło go zabraknąć w moim tatarze. Wszystko doprawiłem jeszcze szczypiorkiem, tymiankiem, wędzoną solą i pieprzem. Na planie, po zdjęciach, zniknął w zastraszającym tempie.

Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Wołowinę pokrój w kostkę i za pomocą malaksera posiekaj. Przełóż do miski i skrop olejem rzepakowym. Dodaj posiekany lubczyk lub tymianek i wymieszaj.
  2. Do misy miksera dodaj 2 żółtka, ocet, pół łyżeczki soli i pieprzu i łyżkę musztardy. Załóż końcówkę do miksowania i połącz wszystkie składniki. Następnie, ciągle miksując na dosyć wysokich obrotach zacznij wlewać olej cienką strużką. Majonez powinien zgęstnieć do konsystencji gęstego kremu. Odstaw do lodówki.
  3. Załóż kielich blendujący na robota. Włóż do kielicha kilka ogórków kiszonych i włącz maksymalne obroty. Miksuj do uzyskania gładkiego musu z ogórka. Jeśli nie uda ci się uzyskać gładkiej konsystencji, możesz jeszcze przetrzeć przez sito
  4. Z chleba za pomocą okrągłego wykrojnika wykrój okrąg. Przełóż kilka krążków chleba na talerz. W środku dodaj kilka łyżek surowego mięsa. Za pomocą palca wygnieć otwór na żółtko.
  5. Na mięsie ułóż kolejno pokrojone w plastry marynowane grzybki, mus z ogórka, majonez, na środku żółtko. Wszystko posyp szczypiorkiem i wędzonymi płatkami soli.



Koniecznie spróbuj

6 comments on “Tatar wołowy z musem z kiszonego ogórka i domowy majonezem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab