Placki ziemniaczane z pastrami i bobem z masłem i miso

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Nie wiem czy też tak mieliście, ale najlepsze placki ziemniaczane robiła moja babcia. Pamiętam te tłuste powietrze powietrze przesiąknięte zapachem smażonych placków. Dosłownie kilka składników. Starte ziemniaki, cebula i czosnek na poree, do tego jajko, mąka sól i pieprz. Wszystko to trafiało na starą, żelazną patelnię, a później chrupiące, złote placki znajdowały się bardzo szybko w moim brzuchu. Nie mogło zabraknąć też kwaśnej śmietany.
W swoim mieszkaniu placki robię bardzo rzadko, ale kiedy je w końcu smażę – jest święto! Tym świętem było wejście w posiadanie przeze mnie kawałka pastrami, które planowałem użyć jako dodatek do placków. Pastrami możecie kupić u swojego rzeźnika (jeśli robi – ja kupiłem w warszawskim Boucherie de Varsovie), ale możecie zrobić też sami z mojego przepisu. Do tego oczywiście śmietana i gotowany bób z masłem i pastą miso. Placki robię jednak inaczej niż moja babcia. Ziemniaki trę na grubych oczkach, jak na hash browns. Placki są dzięki temu bardziej chrupiące. Wspomnienia szybko wróciły, choć jak to w moim przypadku zwykle bywa, wspomnienia trochę podrasowane.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Ziemniaki zetrzyj na grubej tarce. Jeśli są czyste, nie musisz ich obierać. Na drobnych oczkach zetrzyj cebulę i czosnek i wymieszaj z ziemniakami. Dodaj jajko, mąkę i posiekaną pietruszkę. Dopraw solą, wędzoną papryką i pieprzem i wymieszaj. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana.
  2. Bób obierz i gotuj bez soli przez 5 minut. Do gorącego garnka z odcedzonym dodaj 2 łyżki masła oraz łyżkę miso zmieszaną z łyżką soku z cytryny. Wymieszaj z łyżką prażonego sezamu.
  3. Dosyć cienkie placki usmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto. Odsącz na ręcznikach papierowych.
  4. Pastrami powinno się poddać parowaniu przez 2-3 godziny (zobacz przepis) przed podaniem. Następnie pokrój na plastry. Na talerzu ułóż bób, na nim placki ze śmietaną. Na górze dodaj pastrami. Można podawać w towarzystwie pomidorów i ziół.


Koniecznie spróbuj

One comment on “Placki ziemniaczane z pastrami i bobem z masłem i miso”

  1. Tomek, bardzo Cie przepraszam ze napisze nie na temat. Wczoraj przypadkowo trafilem na Twojego Bloga, ktory bardzo mi sie podoba. Z gory przepraszam za brak Polskiej czcionki i zaznaczam ze nie jestem kucharzem, ale uwielbiam gotowac. Moja Pani moze przebywac – gotowac, w kuchni tylko wtedy, kiedy ze mna jest zle, np. przeziebienie:) lub nie ma mnie w domu:) Poprostu nie wierze Kobietom:) Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab