powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Śniadaniowa fasolka w sosie pomidorowym

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kiedyś, za młodu pracowałem w UK w typowo angielskiej knajpie. Robiłem głownie śniadania, kanapki i sałatki. Myślałem wtedy - jedzą fasolę na śniadanie? Fuj! W końcu sam się do niej przekonałem, a ostatnio zrobiłem fasolkę fasolek. Mocno pomidorową, na bazie pysznej wędzonej słoninki.

Co ciekawe, fasolkę, którą widzicie na zdjęciu sam wyhodowałem na działce, więc przyjemność z jedzenia była podwójna 🙂

Składniki

Fasolka

  • 400 gramów suchej, drobnej fasoli
  • 100 gramów wędzonej słoniny lub boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny (2 łyżki)
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka sproszkowanej kozieradki
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie

  1. Fasolę namoczyć na jakieś 12 godzin przed gotowaniem. Wody powinno być tak 3-4 razy więcej niż fasoli. Fasolę gotujemy jakieś 45 minut do godziny. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować fasoli, ponieważ dogotuje się ona jeszcze w sosie pomidorowym/
  2. Kiedy mamy już ugotowaną fasolę to kroimy słoninę w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli i wytopi połowa tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażmy do momentu lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę.
  3. Na to wszystko dodajemy fasolę, passatę i mieszamy z koncentratem. Dusimy przez pół godziny, aż passata zredukuje się o połowę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i sokiem z cytryny.

Kiedyś, za młodu pracowałem w UK w typowo angielskiej knajpie. Robiłem głownie śniadania, kanapki i sałatki. Myślałem wtedy - jedzą fasolę na śniadanie? Fuj! W końcu sam się do niej przekonałem, a ostatnio zrobiłem fasolkę fasolek. Mocno pomidorową, na bazie pysznej wędzonej słoninki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab