powiadomienie
Piernik dojrzewający - najwyższy czas już nastawić - sprawdź ten przepis
lista składników zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Kurczak

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Kremowe risotto podwójnie borowikowe

Kremowe risotto podwójnie borowikowe z winem i mascarpone, pełne umami, aromatyczne i aksamitne. Idealne na…

Śniadaniowa fasolka w sosie pomidorowym

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kiedyś, za młodu pracowałem w UK w typowo angielskiej knajpie. Robiłem głownie śniadania, kanapki i sałatki. Myślałem wtedy - jedzą fasolę na śniadanie? Fuj! W końcu sam się do niej przekonałem, a ostatnio zrobiłem fasolkę fasolek. Mocno pomidorową, na bazie pysznej wędzonej słoninki.

Co ciekawe, fasolkę, którą widzicie na zdjęciu sam wyhodowałem na działce, więc przyjemność z jedzenia była podwójna 🙂

Składniki

Fasolka

  • 400 gramów suchej, drobnej fasoli
  • 100 gramów wędzonej słoniny lub boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny (2 łyżki)
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka sproszkowanej kozieradki
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie

  1. Fasolę namoczyć na jakieś 12 godzin przed gotowaniem. Wody powinno być tak 3-4 razy więcej niż fasoli. Fasolę gotujemy jakieś 45 minut do godziny. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować fasoli, ponieważ dogotuje się ona jeszcze w sosie pomidorowym/
  2. Kiedy mamy już ugotowaną fasolę to kroimy słoninę w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli i wytopi połowa tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażmy do momentu lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę.
  3. Na to wszystko dodajemy fasolę, passatę i mieszamy z koncentratem. Dusimy przez pół godziny, aż passata zredukuje się o połowę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i sokiem z cytryny.

Kiedyś, za młodu pracowałem w UK w typowo angielskiej knajpie. Robiłem głownie śniadania, kanapki i sałatki. Myślałem wtedy - jedzą fasolę na śniadanie? Fuj! W końcu sam się do niej przekonałem, a ostatnio zrobiłem fasolkę fasolek. Mocno pomidorową, na bazie pysznej wędzonej słoninki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab