Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Śniadaniowa fasolka w sosie pomidorowym

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kiedyś, za młodu pracowałem w UK w typowo angielskiej knajpie. Robiłem głownie śniadania, kanapki i sałatki. Myślałem wtedy - jedzą fasolę na śniadanie? Fuj! W końcu sam się do niej przekonałem, a ostatnio zrobiłem fasolkę fasolek. Mocno pomidorową, na bazie pysznej wędzonej słoninki.

Co ciekawe, fasolkę, którą widzicie na zdjęciu sam wyhodowałem na działce, więc przyjemność z jedzenia była podwójna 🙂


Składniki

Fasolka

  • 400 gramów suchej, drobnej fasoli
  • 100 gramów wędzonej słoniny lub boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny (2 łyżki)
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka sproszkowanej kozieradki
  • sól i pieprz do smaku
 









Wykonanie

  1. Fasolę namoczyć na jakieś 12 godzin przed gotowaniem. Wody powinno być tak 3-4 razy więcej niż fasoli. Fasolę gotujemy jakieś 45 minut do godziny. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować fasoli, ponieważ dogotuje się ona jeszcze w sosie pomidorowym/
  2. Kiedy mamy już ugotowaną fasolę to kroimy słoninę w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli i wytopi połowa tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażmy do momentu lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę.
  3. Na to wszystko dodajemy fasolę, passatę i mieszamy z koncentratem. Dusimy przez pół godziny, aż passata zredukuje się o połowę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i sokiem z cytryny.

Kiedyś, za młodu pracowałem w UK w typowo angielskiej knajpie. Robiłem głownie śniadania, kanapki i sałatki. Myślałem wtedy - jedzą fasolę na śniadanie? Fuj! W końcu sam się do niej przekonałem, a ostatnio zrobiłem fasolkę fasolek. Mocno pomidorową, na bazie pysznej wędzonej słoninki.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab