promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

O mojej nowej fascynacji ziemniakami pisałem już tutaj. Jest to równie uniwersalna roślina jak kukurydza czy soja. Ja jednak najbardziej lubię pieczone ziemniaki, które mogę jeść jako dodatek lub danie główne. Z wierzchu chrupiąca i pikantna skórka, a środek rozpływający się w ustach. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B, z którymi mamy pewność, że nie rozpadną się, tylko zachowają zwartą strukturę. Z mojego doświadczenia wynika, że Tesco ma najlepiej opisane stoisko z ziemniakami. Tajemnicą moich pieczonych ziemniaków są 3 czynniki: grubość kawałków (nie powinny być zbyt duże), wysoka temperatura w piekarniku, która zadba o chrupiącą skórkę oraz przyprawy (czerwona papryka, sól morska, granulowany czosnek) i mój magiczny składnik ostry sos chilli typu Tabasco.


Składniki

Pieczone ziemniaki

  • Ziemniaki typu B: 1 kilogram
  • Oliwa: 3-4 łyżki
  • Sól morska: 2 łyżeczki
  • Papryka w proszku: 2 łyżeczki
  • Pieprz mielony: 1 łyżeczka
  • Sos chilli typu (np. Tabasco): 1-2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany: 2 łyżeczki









Wykonanie

  1. Ziemniaki umyj dokładnie. Nie obieraj ich, przypieczona skórka będzie pyszna.
  2. Ziemniaki pokrój na kawałki jak na zdjęciu. Większe cząstki będą piekły się zbyt długo.
  3. Wlej oliwę i posyp przyprawami. Wetrzyj przyprawy dokładnie rękoma.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż ziemniaki na blachę wyłożoną sylikonowym papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok. 45 minut. Po pół godzinie spróbuj jeden kawałek, aby się dowiedzieć ile jeszcze potrzebuje czasu. Ja lubię takie mocno przypieczone 🙂 Smacznego!

Zobacz też przepis na KURCZAKA PIECZONEGO z obłędnie chrupiącą skórką.



Koniecznie spróbuj

11 comments on “Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku”

    1. Już poprawiłem, bo chodziło mi tylko o Tabasco. Ale możesz też azjatyckie sosy używać. BTW. spróbuj ziemniaki podgotować przez 5 minut wcześniej. Będą o niebo lepsze.

  1. po pół godziny były już mocno spieczone, takie akurat. Więc naprawdę sprawdzajcie 😉 Dodałam troszkę inne przyprawy, ale też wyszły dobre 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab