powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

O mojej nowej fascynacji ziemniakami pisałem już tutaj. Jest to równie uniwersalna roślina jak kukurydza czy soja. Ja jednak najbardziej lubię pieczone ziemniaki, które mogę jeść jako dodatek lub danie główne. Z wierzchu chrupiąca i pikantna skórka, a środek rozpływający się w ustach. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B, z którymi mamy pewność, że nie rozpadną się, tylko zachowają zwartą strukturę. Z mojego doświadczenia wynika, że Tesco ma najlepiej opisane stoisko z ziemniakami. Tajemnicą moich pieczonych ziemniaków są 3 czynniki: grubość kawałków (nie powinny być zbyt duże), wysoka temperatura w piekarniku, która zadba o chrupiącą skórkę oraz przyprawy (czerwona papryka, sól morska, granulowany czosnek) i mój magiczny składnik ostry sos chilli typu Tabasco.

Składniki

Pieczone ziemniaki

  • Ziemniaki typu B: 1 kilogram
  • Oliwa: 3-4 łyżki
  • Sól morska: 2 łyżeczki
  • Papryka w proszku: 2 łyżeczki
  • Pieprz mielony: 1 łyżeczka
  • Sos chilli typu (np. Tabasco): 1-2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany: 2 łyżeczki

Wykonanie

  1. Ziemniaki umyj dokładnie. Nie obieraj ich, przypieczona skórka będzie pyszna.
  2. Ziemniaki pokrój na kawałki jak na zdjęciu. Większe cząstki będą piekły się zbyt długo.
  3. Wlej oliwę i posyp przyprawami. Wetrzyj przyprawy dokładnie rękoma.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż ziemniaki na blachę wyłożoną sylikonowym papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok. 45 minut. Po pół godzinie spróbuj jeden kawałek, aby się dowiedzieć ile jeszcze potrzebuje czasu. Ja lubię takie mocno przypieczone 🙂 Smacznego!

Zobacz też przepis na KURCZAKA PIECZONEGO z obłędnie chrupiącą skórką.

11 comments on “Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku”

    1. Już poprawiłem, bo chodziło mi tylko o Tabasco. Ale możesz też azjatyckie sosy używać. BTW. spróbuj ziemniaki podgotować przez 5 minut wcześniej. Będą o niebo lepsze.

  1. po pół godziny były już mocno spieczone, takie akurat. Więc naprawdę sprawdzajcie 😉 Dodałam troszkę inne przyprawy, ale też wyszły dobre 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab