informacja
Nowy przepis: Jak smażyć frytki? Zobacz test odmian ziemniaków i technik smażenia
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
2 porcje
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

To chyba jeden z prostszych przepisów u mnie. Idealny na gorące, letni dni, kiedy nie chce nam się za bardzo gotować, a dookoła tyle fajnych składników. Do tego sos z makaronem można jeść nawet na zimno. Taki makaronowy chłodnik. :)

Inspiracją do tego przepisu była podróż do Toskanii, o której przeczytacie tutaj (gdzie zjeść w Toskanii). Z tego co pamiętam, we Florencji w Symbiosis jadłem coś podobnego właśnie z bobem. Na pewno dodałem za dużo składników, ale nie mogłem się oprzeć. Makaron z tym sosem jest po prostu wygrywem!

Składniki

2 porcje

  • ok. 200 gramów dobrego makaronu
  • 200 gramów ugotowanego (al dente) i obranego bobu
  • garść orzechów pistacjowych
  • 4 łyżki startego sera, np. pecorino
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka łyżek ricotty, labnehu lub serka kanapkowego
  • 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Najpierw ugotuj bób. Wystarczy 5 minut gotowania i zalej zimną wodą do ostygnięcia. Obierz bób i zmiksuj na niezbyt gładką pastę. Można też przesiekać nożem lub utłuc tłuczkiem w moździerzu.
  2. Ugotuj makaron. Kiedy makaron zacznie dochodzić, weź miskę, przenieś do niej bób oraz większość pistacji, które trzeba rozgnieść za pomocą moździerza. Zostaw trochę pistacji do dekoracji. Dodaj też ricottę, sok z cytryny, starty ser, oliwę, sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Na koniec dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu i przełóż za pomocą łyżki cedzakowej sam makaron. Przemieszaj i od razu podawaj. Można jeść też zupełnie na zimno. Można posypać pistacjami i ziołami.

To chyba jeden z prostszych przepisów u mnie. Idealny na gorące, letni dni, kiedy nie chce nam się za bardzo gotować, a dookoła tyle fajnych składników. Do tego sos z makaronem można jeść nawet na zimno. Taki makaronowy chłodnik. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab