informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
2 porcje
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

To chyba jeden z prostszych przepisów u mnie. Idealny na gorące, letni dni, kiedy nie chce nam się za bardzo gotować, a dookoła tyle fajnych składników. Do tego sos z makaronem można jeść nawet na zimno. Taki makaronowy chłodnik. :)

Inspiracją do tego przepisu była podróż do Toskanii, o której przeczytacie tutaj (gdzie zjeść w Toskanii). Z tego co pamiętam, we Florencji w Symbiosis jadłem coś podobnego właśnie z bobem. Na pewno dodałem za dużo składników, ale nie mogłem się oprzeć. Makaron z tym sosem jest po prostu wygrywem!

Składniki

2 porcje

  • ok. 200 gramów dobrego makaronu
  • 200 gramów ugotowanego (al dente) i obranego bobu
  • garść orzechów pistacjowych
  • 4 łyżki startego sera, np. pecorino
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka łyżek ricotty, labnehu lub serka kanapkowego
  • 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Najpierw ugotuj bób. Wystarczy 5 minut gotowania i zalej zimną wodą do ostygnięcia. Obierz bób i zmiksuj na niezbyt gładką pastę. Można też przesiekać nożem lub utłuc tłuczkiem w moździerzu.
  2. Ugotuj makaron. Kiedy makaron zacznie dochodzić, weź miskę, przenieś do niej bób oraz większość pistacji, które trzeba rozgnieść za pomocą moździerza. Zostaw trochę pistacji do dekoracji. Dodaj też ricottę, sok z cytryny, starty ser, oliwę, sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Na koniec dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu i przełóż za pomocą łyżki cedzakowej sam makaron. Przemieszaj i od razu podawaj. Można jeść też zupełnie na zimno. Można posypać pistacjami i ziołami.

To chyba jeden z prostszych przepisów u mnie. Idealny na gorące, letni dni, kiedy nie chce nam się za bardzo gotować, a dookoła tyle fajnych składników. Do tego sos z makaronem można jeść nawet na zimno. Taki makaronowy chłodnik. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab