informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
2 porcje
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

To chyba jeden z prostszych przepisów u mnie. Idealny na gorące, letni dni, kiedy nie chce nam się za bardzo gotować, a dookoła tyle fajnych składników. Do tego sos z makaronem można jeść nawet na zimno. Taki makaronowy chłodnik. :)

Inspiracją do tego przepisu była podróż do Toskanii, o której przeczytacie tutaj (gdzie zjeść w Toskanii). Z tego co pamiętam, we Florencji w Symbiosis jadłem coś podobnego właśnie z bobem. Na pewno dodałem za dużo składników, ale nie mogłem się oprzeć. Makaron z tym sosem jest po prostu wygrywem!

Składniki

2 porcje

  • ok. 200 gramów dobrego makaronu
  • 200 gramów ugotowanego (al dente) i obranego bobu
  • garść orzechów pistacjowych
  • 4 łyżki startego sera, np. pecorino
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka łyżek ricotty, labnehu lub serka kanapkowego
  • 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Najpierw ugotuj bób. Wystarczy 5 minut gotowania i zalej zimną wodą do ostygnięcia. Obierz bób i zmiksuj na niezbyt gładką pastę. Można też przesiekać nożem lub utłuc tłuczkiem w moździerzu.
  2. Ugotuj makaron. Kiedy makaron zacznie dochodzić, weź miskę, przenieś do niej bób oraz większość pistacji, które trzeba rozgnieść za pomocą moździerza. Zostaw trochę pistacji do dekoracji. Dodaj też ricottę, sok z cytryny, starty ser, oliwę, sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Na koniec dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu i przełóż za pomocą łyżki cedzakowej sam makaron. Przemieszaj i od razu podawaj. Można jeść też zupełnie na zimno. Można posypać pistacjami i ziołami.

To chyba jeden z prostszych przepisów u mnie. Idealny na gorące, letni dni, kiedy nie chce nam się za bardzo gotować, a dookoła tyle fajnych składników. Do tego sos z makaronem można jeść nawet na zimno. Taki makaronowy chłodnik. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab