informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Pasta regeneracji z pieczonej dyni i papryki z chipsami warzywnymi

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Co ciekawe, ten przepis powstał we współpracy z Netflixem przy premierze drugiego sezonu serialu Stranger Things, ale nie musiałem go wcale nigdzie publikować. Stwierdziłem jednak, że szkoda tak dobrego przepisu i zdjęć, z których jestem bardzo zadowolony. Postanowiłem więc opublikować i podzielić się z wami. Sam muszę się przyznać, że oglądam całkiem sporo sefiali, filmów i często pracuję po nocach. Odczuwam wtedy wielką potrzebę podjadania, a jak wiadomo, jeśli nie mamy nic specjalnie przygotowanego, to zazwyczaj nie są to super zdrowe rzeczy. Tutaj proponuję przygotować pastę z pieczonych warzyw i ususzyć chipsy. Taka mieszanka raz zrobiona powinna wam wystarczyć na wiele wieczorów. Wystarczy sięgnąć do lodówki czy szafki. Odkąd mam suszarkę do warzyw, to robię jakieś hurtowe ilości chipsów z warzyw, owoców czy nawet suszone mięso (beef jerky). Zapraszam na ten bajecznie prosty i satysfakcjonujący przepis. Miłego podjadania!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Żeby zrobić chipsy, zarezerwuj sobie kilka godzin przed rozpoczęciem seansu. Obierz warzywa korzeniowe i pokrój je w cienkie plastry. Najlepiej za pomocą obieraczki lub ostrego noża. Zblanszuj takie chipsy (buraki osobno, żeby nie barwiły) przez kilka minut i przełóż do zimnej wody. Brukselkę rozdziel na poszczególne listki. Ugotuj i ostudź. Chodzi o to, żeby warzywa były nadal twarde, ale stały się półprzezroczyste. Następnie warzywa dokładnie wysusz za pomocą ręcznika papierowego i susz w piekarniku z termoobiegiem przez kilka godzin (temperatura 80-90 stopni). Możesz też użyć suszarki do warzyw i grzybów.
  2. Dynię pokrój w mniejsze kawałki, ale nie obieraj ze skóry. Zawiń każdy kawałek w folię aluminiową. Tak samo zrób z czosnkiem.  Paprykę przekrój na pół i oczyść  z gniazd nasiennych.Posmaruj 2 łyżkami oliwy i przełóż na blaszkę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez ok. pół godziny(dynia może potrzebować trochę więcej czasu). Nie przejmuj się lekkimi przypaleniami skórki papryki. Pieczenie warzyw sprawi, że uwolni się ich naturalny cukier i będą smaczniejsze.
  3. Po tym czasie gorącą paprykę przełóż do worka foliowego lub do miski przykrytą folią do przestygnięcia. Chodzi o to, żeby papryka się zaparowała i łatwiej było ściągnąć skórkę. Dynię wyciągnij z folii aluminiowej i wydrąż łyżką zostawiając skórę. Wyciągnij paprykę i obierz ze skóry. Upieczone warzywa przełóż do miski i wciśnij do nich czosnek przez praskę.
  4. Do miski dodaj resztę składników i zblenduj za pomocą blendera. W razie potrzeby dolej trochę wody. Pastę przełóż do salaterki i podawaj z pietruszką, listkami tymianku, prażoną kaszą gryczaną (lub ryżem), pestkami dyni i ćwiartkami cytryny. Przekąska świetnie sprawdza się jako zdrowy i pyszny zamiennik popcornu. Podjadaj regularnie, żeby nie kusiło cię zaglądanie do lodówki.

One comment on “Pasta regeneracji z pieczonej dyni i papryki z chipsami warzywnymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab