powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Sos alla bolognese z jagnięciny z kremową polentą

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Bardzo lubię się bawić w łączenie jedzenia i napojów. Szczególnie dużą frajdę sprawia mi tzw. "foodpairing" piw rzemieślniczych, których jest teraz całe zatrzęsienie z jedzeniem. Moją ulubioną zasadą łączenia jest szukanie podobieństw i podkreślanie smaku potrawy przez piwo.
Postanowiłem więc połączyć piwo typu APA z cytrusowymi nutami chmielu i skórki pomarańczy. Zadanie wydawałoby się karkołomne, zważywszy na mocno goryczkowy charakter piwa, ale dlaczego miałbym nie podjąć wyzwania.
Zainspirowany świetną książką "Food & Beer" Daniela Burnsa i Jeppe Jarnit-Bjergsøna, postanowiłem pobawić się z formą sosu typu bolognese z mielonego mięsa z dodatkiem kremowej polenty, czyli kaszy kukurydzianej. Zamiast wieprzowiny użyłem tutaj bardziej "egzotycznej" jagnięciny, ponieważ chciałem trochę odświeżyć danie za pomocą skórki pomarańczowej i mięty pomarańczowej (o dziwo jest taka dostępna i można ją kupić). Oczywiście podczas gotowania dolałem trochę piwa jako przyprawy. Danie uzyskało dzięki temu dodatkowy, goryczkowo-ziołowy wymiar.
Podczas gotowania pomagał mi robot kuchenny Kenwood Chef Titanium, który poza standardowymi końcówkami do mieszania i ubijania ma też moduł do mielenia mięsa. Wolę własnoręcznie zmielić mięso, ponieważ wiem, że jest świeże i dobrej jakości.
Przepis powstał przy współpracy z marką Kenwood.

Składniki

Składniki

 

  • 600 gramów jagnięciny (można dodać połowę wieprzowiny)
  • 100 gramów masła
  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki (można zrezygnować)
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • skórka z 1/3 pomarańczy
  • pół pęczka pietruszki
  • kilka gałązek mięty, najlepiej pomarańczowej
  • 1/3 szklanki polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 50 gramów parmezanu
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • pół litra piwa typu APA, np. Kingpin Rock’n’Rolla
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Świeże mięso zmiel za pomocą maszynki na średnich oczkach. Na patelni podgrzej łyżkę masła i w małych partiach podsmażaj mięso, tak żeby się smażyło a nie gotowało. Większość wytopionego tłuszczu odlej zostawiając ok 2 łyżki. Na patelnię wrzuć drobno posiekaną szalotkę, a po 5 minutach dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj mięso i startą marchew. Smaż ok. 5 minut i dodaj paprykę i przecier pomidorowy. Dolej połowę piwa i duś dolewając wody ok.40 minut mieszając od czasu do czasu, aż do rozpadu marchewki.
  2. W międzyczasie w garnku podgrzej szklankę mleka, szklankę piwa i 2 szklanki wody. Na gotujący się płyn wsyp kaszę często mieszając do uzyskania konsystencji budyniu. Na koniec dodaj resztę masła i śmietany. Dopraw solą do smaku. Przykryj pokrywką do zakończenia gotowania sosu. W razie potrzeby dolej wody i wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę, tymianek i startą skórkę pomarańczową. Dopraw solą i pieprzem. Na dno talerza dodaj ok. 5 łyżek polenty, którą posyp parmezanem. Na to dodaj tyle samo sosu z jagnięciny i posyp wszystko miętą. Smacznego! 🙂

bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta
bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-5bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-13bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-9bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-8bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-19

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab