powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Sos alla bolognese z jagnięciny z kremową polentą

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Bardzo lubię się bawić w łączenie jedzenia i napojów. Szczególnie dużą frajdę sprawia mi tzw. "foodpairing" piw rzemieślniczych, których jest teraz całe zatrzęsienie z jedzeniem. Moją ulubioną zasadą łączenia jest szukanie podobieństw i podkreślanie smaku potrawy przez piwo.
Postanowiłem więc połączyć piwo typu APA z cytrusowymi nutami chmielu i skórki pomarańczy. Zadanie wydawałoby się karkołomne, zważywszy na mocno goryczkowy charakter piwa, ale dlaczego miałbym nie podjąć wyzwania.
Zainspirowany świetną książką "Food & Beer" Daniela Burnsa i Jeppe Jarnit-Bjergsøna, postanowiłem pobawić się z formą sosu typu bolognese z mielonego mięsa z dodatkiem kremowej polenty, czyli kaszy kukurydzianej. Zamiast wieprzowiny użyłem tutaj bardziej "egzotycznej" jagnięciny, ponieważ chciałem trochę odświeżyć danie za pomocą skórki pomarańczowej i mięty pomarańczowej (o dziwo jest taka dostępna i można ją kupić). Oczywiście podczas gotowania dolałem trochę piwa jako przyprawy. Danie uzyskało dzięki temu dodatkowy, goryczkowo-ziołowy wymiar.
Podczas gotowania pomagał mi robot kuchenny Kenwood Chef Titanium, który poza standardowymi końcówkami do mieszania i ubijania ma też moduł do mielenia mięsa. Wolę własnoręcznie zmielić mięso, ponieważ wiem, że jest świeże i dobrej jakości.
Przepis powstał przy współpracy z marką Kenwood.

Składniki

Składniki

 

  • 600 gramów jagnięciny (można dodać połowę wieprzowiny)
  • 100 gramów masła
  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki (można zrezygnować)
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • skórka z 1/3 pomarańczy
  • pół pęczka pietruszki
  • kilka gałązek mięty, najlepiej pomarańczowej
  • 1/3 szklanki polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 50 gramów parmezanu
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • pół litra piwa typu APA, np. Kingpin Rock’n’Rolla
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Świeże mięso zmiel za pomocą maszynki na średnich oczkach. Na patelni podgrzej łyżkę masła i w małych partiach podsmażaj mięso, tak żeby się smażyło a nie gotowało. Większość wytopionego tłuszczu odlej zostawiając ok 2 łyżki. Na patelnię wrzuć drobno posiekaną szalotkę, a po 5 minutach dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj mięso i startą marchew. Smaż ok. 5 minut i dodaj paprykę i przecier pomidorowy. Dolej połowę piwa i duś dolewając wody ok.40 minut mieszając od czasu do czasu, aż do rozpadu marchewki.
  2. W międzyczasie w garnku podgrzej szklankę mleka, szklankę piwa i 2 szklanki wody. Na gotujący się płyn wsyp kaszę często mieszając do uzyskania konsystencji budyniu. Na koniec dodaj resztę masła i śmietany. Dopraw solą do smaku. Przykryj pokrywką do zakończenia gotowania sosu. W razie potrzeby dolej wody i wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę, tymianek i startą skórkę pomarańczową. Dopraw solą i pieprzem. Na dno talerza dodaj ok. 5 łyżek polenty, którą posyp parmezanem. Na to dodaj tyle samo sosu z jagnięciny i posyp wszystko miętą. Smacznego! 🙂

bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta
bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-5bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-13bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-9bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-8bolognese-z-jagnieciny-z-kremowa-polenta-19

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab