promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Zupa szczawiowa z botwiną i szparagami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2 litry
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Przepis na tę zupę powstał, jak często to u mnie bywa, kiedy przechadzałem się po bazarku z warzywami. Zima w warzywniakach bywa dosyć smutna, ale pod koniec kwietnia i w maju produktów nagle przybywa i jest w czym wybierać.

Szczawiowa to zupa ikona, bez której wiosna traci swój blask. Uwielbiam ten kwas, uwielbiam też jajko w zupie i zioła, które się tradycyjnie do szczawiowej dodaje. Moją wersję wzbogaciłem liśćmi buraka (botwina), ale bez łodyg i korzeni, żeby nie zmienić koloru zupy. Dokroiłem też szparagów, żeby coś przyjemnie chrupało. Taka szczawiowa jest dla mnie definicją wiosny w Polsce!

Składniki

Zupa szczawiowa

  • 2-3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego (lub wody po prostu)
  • 3 pęczki szczawiu (ok. 500 gramów)
  • 2 pęczki liści botwiny (bez łodyg), ok. 300 gramów
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 50 gramów (3 łyżki) masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka cukru
  • jajka ugotowane przez 6 minut (zobacz przepis)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła do przybrania (pietruszka, koperek, szczypiorek)

Wykonanie

  1. Włącz grzanie pod 4-5 l garnkiem.
  2. Roztop masło i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula zacznie się karmelizować (zmieni kolor), dodaj wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
  3. Smaż 2-3 minuty, po czym dodaj posiekane liście szczawiu, botwinki i pokrojone w plastry szparagi. Podsmaż 3-5 minut, po czym zalej bulionem.
  4. Gotuj 10 minut, po czym dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny, jeśli zupa będzie za mało kwaśna.
  5. Zupę można dodatkowo zabielić kremówką. Podawać z ziołami.

 

 

 

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Szczawiowa to zupa ikona, bez której wiosna traci swój blask. Uwielbiam ten kwas, uwielbiam też jajko w zupie i zioła, które się tradycyjnie do szczawiowej dodaje. Moją wersję wzbogaciłem liśćmi buraka (botwina), ale bez łodyg i korzeni, żeby nie zmienić koloru zupy. Dokroiłem też szparagów, żeby coś przyjemnie chrupało. Taka szczawiowa jest dla mnie definicją wiosny w Polsce!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab