Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Zupa szczawiowa z botwiną i szparagami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2 litry
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Przepis na tę zupę powstał, jak często to u mnie bywa, kiedy przechadzałem się po bazarku z warzywami. Zima w warzywniakach bywa dosyć smutna, ale pod koniec kwietnia i w maju produktów nagle przybywa i jest w czym wybierać.

Szczawiowa to zupa ikona, bez której wiosna traci swój blask. Uwielbiam ten kwas, uwielbiam też jajko w zupie i zioła, które się tradycyjnie do szczawiowej dodaje. Moją wersję wzbogaciłem liśćmi buraka (botwina), ale bez łodyg i korzeni, żeby nie zmienić koloru zupy. Dokroiłem też szparagów, żeby coś przyjemnie chrupało. Taka szczawiowa jest dla mnie definicją wiosny w Polsce!


Składniki

Zupa szczawiowa

  • 2-3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego (lub wody po prostu)
  • 3 pęczki szczawiu (ok. 500 gramów)
  • 2 pęczki liści botwiny (bez łodyg), ok. 300 gramów
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 50 gramów (3 łyżki) masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka cukru
  • jajka ugotowane przez 6 minut (zobacz przepis)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła do przybrania (pietruszka, koperek, szczypiorek)









Wykonanie

  1. Włącz grzanie pod 4-5 l garnkiem.
  2. Roztop masło i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula zacznie się karmelizować (zmieni kolor), dodaj wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
  3. Smaż 2-3 minuty, po czym dodaj posiekane liście szczawiu, botwinki i pokrojone w plastry szparagi. Podsmaż 3-5 minut, po czym zalej bulionem.
  4. Gotuj 10 minut, po czym dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny, jeśli zupa będzie za mało kwaśna.
  5. Zupę można dodatkowo zabielić kremówką. Podawać z ziołami.

 

 

 

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >



Szczawiowa to zupa ikona, bez której wiosna traci swój blask. Uwielbiam ten kwas, uwielbiam też jajko w zupie i zioła, które się tradycyjnie do szczawiowej dodaje. Moją wersję wzbogaciłem liśćmi buraka (botwina), ale bez łodyg i korzeni, żeby nie zmienić koloru zupy. Dokroiłem też szparagów, żeby coś przyjemnie chrupało. Taka szczawiowa jest dla mnie definicją wiosny w Polsce!

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab