promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Sorbet malinowy z winem

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.
Maliny to dla mnie uchwycenie czegoś delikatnego, kruchego, ulotnego i niebezpiecznego. Z jednej strony rosną na kaleczących ciało krzakach, które lubią w niekontrolowany sposób plenić się na dostępnym terenie. Z drugiej strony ich ulotność i delikatność onieśmiela. Wymaga specjalnej troski, w zamian oferując zapach i smak przywołujący moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Już Leśmian pisał o przyjemnych chwilach spędzonych w malinowym chruśniaku.
Wiele lat później odkryłem maliny na nowo, jako świetny składniki w mojej kuchni. Klasykami stało się u mnie wino malinowe, które robię niczym mantrę rok do roku. Aromat tego trunku zniewala. Tak, zniewala, a nie sponiewiera, jak można by przypuszczać. Alkohol uzyskany w procesie fermentacji dodatkowo koncentruje wyjątkowy charakter tych owoców. Zapach bardzo intensywnie uderza do nozdrzy. Wino to świetnie nadaje się do powolnego delektowania się w towarzystwie równie mocnych smaków, które będą w stanie stanąć w szranki z maliną. Kolejnym moim klasykiem jest sos malinowy do mięs oraz lody malinowe z miętą. Coś czuję, że zagoszczą i na waszych stołach jeśli tylko dacie im szansę?
Kupujmy maliny, sadźmy maliny, jedzmy je, gotujmy i przetwarzajmy maliny. Mamy w Polsce wspaniałe owoce, których nie powinniśmy się wstydzić. Marzę o dniu, w którym polskie wina malinowe będą dostępne na półkach sklepowych na całym świecie, swoim smakiem sprawiając chęć odwiedzenia kraju soczystymi malinami płynącego.

Składniki

Składniki

  • 500 gramów malin
  • pół szklanki czerwonego wina (najlepiej malinowego – zobacz przepis)
  • pół szklanki 1/3 szklanki cukru
  • gałązka rozmarynu

Wykonanie

1. Maliny i cukier rozgrzej w rondlu. Dodaj gałązkę rozmarynu. Kiedy maliny się rozpadną dodaj wino i podgrzewaj jeszcze kilka minut. Usuń rozmaryn i przetrzyj wszystko dokładnie przez sito o drobnych oczkach, tak żeby zostały tylko pestki. Uzyskany mus ochłódź w lodówce.
2. Lody można zrobić albo w specjalnej maszynce. Wystarczy włączyć urządzenie i poczekać 10 minut, po czym zamrozić przez minimum godzinę.
3. Lody można zrobić też bez maszynki. Mus przelej do płaskiego naczynia i mieszaj widelcem, kiedy masa zacznie się zamrażać. Czynność powtarzaj kilkukrotnie, aż do uzyskania konsystencji sorbetu. Można podawać ze świeżymi malinami, miętą i czekoladą.
Lody malinowe z winem-62 Lody malinowe z winem-8 Lody malinowe z winem-7 Lody malinowe z winem-6 Lody malinowe z winem-5 Lody malinowe z winem-3 Lody malinowe z winem-1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab