informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Prosty przepis na wino z malin

Czas
przygotowania
2 miesiące
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Maliny, jak pisałem ostatnio z okazji przepisu na sorbet malinowy, to dla mnie definicja lata. Zbierają soczystość i słodycz lata zamkniętą w ekstremalnie delikatnej formie, której należy się podziw i szacunek. Dla mnie największą formą szacunku jest stworzenie wina z tych owoców. O tym, że świetnie się do tego celu nadają przekonałem się kilka lat temu. Byłem zdziwiony jakością i intensywnością smaku tego trunku. Wino z malin idealnie nadaje się do delektowania się w towarzystwie serów i wędlin, ale co ciekawe świetnie sprawdza się do gotowania. Duszenie mięs, sosy, lody, desery... Możliwości jest wiele. Przekonajcie się sami jak łatwo robi się wino malinowe.

Składniki

Składniki na 10 litrów wina

  • 7 kilogramów dojrzałych malin
  • 0,5 kilograma jeżyn (można zrezygnować)
  • 3,5 l wody
  • 2,5 kilograma cukru
  • drożdże winiarskie do czerwonego wina
  • pożywka dla drożdży
  • opakowanie pirosiarczynu potas

Wykonanie

Sporządzić zaczyn drożdżowy ok. 2 dni przed zamknięciem nastawu w butli. Można też kupić drożdże, które nie wymagają wcześniejszego namnażania. Maliny i jeżyny przebrać w poszukiwaniu śmieci i zgniłych owoców. Wymyć dokładnie plastikowe wiadro oraz opłukać je roztworem pirosiarczynu potasu (konieczność zachowania higieny jest bardzo ważna). Owoce rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków i przelać do czystej, opłukanej pirosiarczynem butli. W garnku podgrzać wodę i rozpuścić ¾ cukru. Odstawić do schłodzenia i przelać do butli. Do butli dodajemy też pożywkę dla drożdży oraz drożdże. Przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką. Ta zapora powinna zatrzymać owocówki, które mogą zepsuć wino przenosząc bakterie. Tak zostawiamy nastaw na ok. 3 dni, po czym przykrywamy rurką fermentacyjną z korkiem. Burzliwa fermentacja powinna trwać ok. tygodnia. Po tym czasie przecedzamy owoce od płynu za pomocą sitka. Pozostały płyn przelewamy z powrotem do butli. Zostawiamy ok. litr młodego wina, który podgrzewamy i dosypujemy pozostały cukier. Po wystudzeniu dodajemy do nastawu i zakrywamy korkiem z rurką. Ten zabieg spowoduje, że wino będzie mocniejsze (planowana moc 13%-15% alkoholu). Kiedy na dnie wina pojawi się osad a wino będzie klarowne (ok. 3-4 tygodnie) zlej wino znad osadu. Wymyj butlę i wlej z powrotem. Zamknij korkiem i odstaw na kolejny miesiąc w najchłodniejsze miejsce w domu. Po tym czasie przelej wino do butelek. Wino najlepiej smakuje po min. 3 miesiącach leżakowania.

Zobacz też przepis na:
Sorbet malinowy z winem malinowym
Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.

2 comments on “Prosty przepis na wino z malin”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab