promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z najlepszymi przepisami w promocji
tylko 33 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Prosty przepis na wino z malin

Czas
przygotowania
2 miesiące
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Maliny, jak pisałem ostatnio z okazji przepisu na sorbet malinowy, to dla mnie definicja lata. Zbierają soczystość i słodycz lata zamkniętą w ekstremalnie delikatnej formie, której należy się podziw i szacunek. Dla mnie największą formą szacunku jest stworzenie wina z tych owoców. O tym, że świetnie się do tego celu nadają przekonałem się kilka lat temu. Byłem zdziwiony jakością i intensywnością smaku tego trunku. Wino z malin idealnie nadaje się do delektowania się w towarzystwie serów i wędlin, ale co ciekawe świetnie sprawdza się do gotowania. Duszenie mięs, sosy, lody, desery... Możliwości jest wiele. Przekonajcie się sami jak łatwo robi się wino malinowe.


Składniki

Składniki na 10 litrów wina

  • 7 kilogramów dojrzałych malin
  • 0,5 kilograma jeżyn (można zrezygnować)
  • 3,5 l wody
  • 2,5 kilograma cukru
  • drożdże winiarskie do czerwonego wina
  • pożywka dla drożdży
  • opakowanie pirosiarczynu potas









Wykonanie

Sporządzić zaczyn drożdżowy ok. 2 dni przed zamknięciem nastawu w butli. Można też kupić drożdże, które nie wymagają wcześniejszego namnażania. Maliny i jeżyny przebrać w poszukiwaniu śmieci i zgniłych owoców. Wymyć dokładnie plastikowe wiadro oraz opłukać je roztworem pirosiarczynu potasu (konieczność zachowania higieny jest bardzo ważna). Owoce rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków i przelać do czystej, opłukanej pirosiarczynem butli. W garnku podgrzać wodę i rozpuścić ¾ cukru. Odstawić do schłodzenia i przelać do butli. Do butli dodajemy też pożywkę dla drożdży oraz drożdże. Przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką. Ta zapora powinna zatrzymać owocówki, które mogą zepsuć wino przenosząc bakterie. Tak zostawiamy nastaw na ok. 3 dni, po czym przykrywamy rurką fermentacyjną z korkiem. Burzliwa fermentacja powinna trwać ok. tygodnia. Po tym czasie przecedzamy owoce od płynu za pomocą sitka. Pozostały płyn przelewamy z powrotem do butli. Zostawiamy ok. litr młodego wina, który podgrzewamy i dosypujemy pozostały cukier. Po wystudzeniu dodajemy do nastawu i zakrywamy korkiem z rurką. Ten zabieg spowoduje, że wino będzie mocniejsze (planowana moc 13%-15% alkoholu). Kiedy na dnie wina pojawi się osad a wino będzie klarowne (ok. 3-4 tygodnie) zlej wino znad osadu. Wymyj butlę i wlej z powrotem. Zamknij korkiem i odstaw na kolejny miesiąc w najchłodniejsze miejsce w domu. Po tym czasie przelej wino do butelek. Wino najlepiej smakuje po min. 3 miesiącach leżakowania.

Zobacz też przepis na:
Sorbet malinowy z winem malinowym
Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Prosty przepis na wino z malin”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab