Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Prosty przepis na wino z malin

Czas
przygotowania
2 miesiące
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Maliny, jak pisałem ostatnio z okazji przepisu na sorbet malinowy, to dla mnie definicja lata. Zbierają soczystość i słodycz lata zamkniętą w ekstremalnie delikatnej formie, której należy się podziw i szacunek. Dla mnie największą formą szacunku jest stworzenie wina z tych owoców. O tym, że świetnie się do tego celu nadają przekonałem się kilka lat temu. Byłem zdziwiony jakością i intensywnością smaku tego trunku. Wino z malin idealnie nadaje się do delektowania się w towarzystwie serów i wędlin, ale co ciekawe świetnie sprawdza się do gotowania. Duszenie mięs, sosy, lody, desery… Możliwości jest wiele. Przekonajcie się sami jak łatwo robi się wino malinowe.


Składniki

Składniki na 10 litrów wina

  • 7 kilogramów dojrzałych malin
  • 0,5 kilograma jeżyn (można zrezygnować)
  • 3,5 l wody
  • 2,5 kilograma cukru
  • drożdże winiarskie do czerwonego wina
  • pożywka dla drożdży
  • opakowanie pirosiarczynu potas









Wykonanie

Sporządzić zaczyn drożdżowy ok. 2 dni przed zamknięciem nastawu w butli. Można też kupić drożdże, które nie wymagają wcześniejszego namnażania. Maliny i jeżyny przebrać w poszukiwaniu śmieci i zgniłych owoców. Wymyć dokładnie plastikowe wiadro oraz opłukać je roztworem pirosiarczynu potasu (konieczność zachowania higieny jest bardzo ważna). Owoce rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków i przelać do czystej, opłukanej pirosiarczynem butli. W garnku podgrzać wodę i rozpuścić ¾ cukru. Odstawić do schłodzenia i przelać do butli. Do butli dodajemy też pożywkę dla drożdży oraz drożdże. Przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką. Ta zapora powinna zatrzymać owocówki, które mogą zepsuć wino przenosząc bakterie. Tak zostawiamy nastaw na ok. 3 dni, po czym przykrywamy rurką fermentacyjną z korkiem. Burzliwa fermentacja powinna trwać ok. tygodnia. Po tym czasie przecedzamy owoce od płynu za pomocą sitka. Pozostały płyn przelewamy z powrotem do butli. Zostawiamy ok. litr młodego wina, który podgrzewamy i dosypujemy pozostały cukier. Po wystudzeniu dodajemy do nastawu i zakrywamy korkiem z rurką. Ten zabieg spowoduje, że wino będzie mocniejsze (planowana moc 13%-15% alkoholu). Kiedy na dnie wina pojawi się osad a wino będzie klarowne (ok. 3-4 tygodnie) zlej wino znad osadu. Wymyj butlę i wlej z powrotem. Zamknij korkiem i odstaw na kolejny miesiąc w najchłodniejsze miejsce w domu. Po tym czasie przelej wino do butelek. Wino najlepiej smakuje po min. 3 miesiącach leżakowania.

Zobacz też przepis na:
Sorbet malinowy z winem malinowym
Przepis jest dziełem współpracy z magazynem Slow Life Polska.



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Prosty przepis na wino z malin”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab