Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Zupa z 10 rodzajów fasoli i szarpanej wołowiny (locro)

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Fasola i wszelakie ziarna są ostatnio moim magicznym składnikiem. Lubię bawić się ich smakiem i strukturą. Lubię jak jest chrupiąca, ale lubię też kiedy rozgotowana na amen tworzy gładki sos. Fasolka po bretońsku, zupa fasolowa z boczkiem mojej mamy, grochówka, indyjska zupa dahl (przepis 1, przepis 2), hummusy czy przeróżne pasty z fasoli – kocham. Punktem zapalnym jednak, dzięki któremu wpadłem na pomysł tej zupy była wizyta w warszawskim Ceviche Bar, gdzie Martin Gimenez Costro zaserwował argentyńską zupę Locro. Gęsta aromatyczna zupa fasolowa z rozgotowaną na amen wieprzowiną.
Ja jednak mogę takie danie robić i jeść cały rok. Do gotowania użyłem mieszanki różnych fasol, grochów i soczewic, żeby wyciągnąć maksimum zdrowych mikroelementów z tych roślin. Wiecie, że nigdy nie byłem przekręcony w stronę zdrowego odżywiania, a raczej staram się utrzymywać zdrowy balans w zróżnicowanej diecie. Jak jednak przeczytałem kilka artykułów na temat fasoli, zrozumiałem, że człowiek mógłby się odżywiać głównie tymi nasionami. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie dodał pięknego kawałka wołowiny z przerostami kolagenu. Wyobraźcie sobie, że kolagen po 3 godzinach obróbki cieplnej zaczyna się rozpuszczać, sprawiając, że zupa robi się naturalnie kremowa, zupełnie jakbyśmy dodali kostkę masła, a jak pragnę przypomnieć kolagen to naturalny lek poprawiający funkcjonowanie stawów i skóry.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Moja zupa jest zasadniczo daniem jednogarnkowym, ale wstępną fazę trzeba przeprowadzić w 2 garnkach. Na 12 godzin przed gotowaniem zalej wszystkie ziarna 3 razy większą ilością wody żeby fasole odzyskały nawodnienie.
  2. Przygotuj dwa garnki ok. 3-4 litrowe. W jednym ugotujemy fasolę, a w drugiej wołowinę z warzywami, które oddadzą smak, ale nie będziemy potrzebowali ich później w zupie. W jednym garnku roztop masło i usmaż cebulę na złoto. Pod koniec dodaj na 2 minuty posiekany czosnek. Dodaj 3/4 fasoli (resztę zostaw na ostatnią godzinę gotowania). Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dolej 2,5 litra wody i włącz wolne gotowanie pod przykrywką na 3 godziny mieszając od czasu do czasu. Jeśli woda się wygotuje to dolej jej więcej. Fasola nie powinna się przypalić. Chodzi o to, żeby nasiona się rozgotowały.
  3. W drugim garnku, symultanicznie, na łyżce masła podsmaż wołowinę pokrojoną w kostkę (w małych partiach). Dodaj do wołowiny wędzone żeberka oddzielone od kości razem z kośćmi. Pokrojone na mniejsze części warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Dolej 2,5 litra wody i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.
  4. W międzyczasie upiecz czerwoną paprykę, obierz ze skórki, przełóż do do wysokiego naczynia, dolej przecieru pomidorowego i trochę wywaru z fasoli i zblenduj na gładką masę. Dodaj do fasoli. Po 3 godzinach: wywar z mięsa dolej do fasoli i przełóż mięso wołowe i z żeberek, oddzielając od warzyw. Dodaj pozostałą fasolę i gotuj jeszcze przez godzinę. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, papryką i kminem rzymskim. Podawaj ze szczypiorkiem, natką pietruszki i popcornem.

fasola-2 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-2 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-3 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-4 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-5 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-6 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-7 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-8 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-9 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-10



Koniecznie spróbuj

5 comments on “Zupa z 10 rodzajów fasoli i szarpanej wołowiny (locro)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab