powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Zupa z 10 rodzajów fasoli i szarpanej wołowiny (locro)

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Fasola i wszelakie ziarna są ostatnio moim magicznym składnikiem. Lubię bawić się ich smakiem i strukturą. Lubię jak jest chrupiąca, ale lubię też kiedy rozgotowana na amen tworzy gładki sos. Fasolka po bretońsku, zupa fasolowa z boczkiem mojej mamy, grochówka, indyjska zupa dahl (przepis 1, przepis 2), hummusy czy przeróżne pasty z fasoli - kocham. Punktem zapalnym jednak, dzięki któremu wpadłem na pomysł tej zupy była wizyta w warszawskim Ceviche Bar, gdzie Martin Gimenez Costro zaserwował argentyńską zupę Locro. Gęsta aromatyczna zupa fasolowa z rozgotowaną na amen wieprzowiną.
Ja jednak mogę takie danie robić i jeść cały rok. Do gotowania użyłem mieszanki różnych fasol, grochów i soczewic, żeby wyciągnąć maksimum zdrowych mikroelementów z tych roślin. Wiecie, że nigdy nie byłem przekręcony w stronę zdrowego odżywiania, a raczej staram się utrzymywać zdrowy balans w zróżnicowanej diecie. Jak jednak przeczytałem kilka artykułów na temat fasoli, zrozumiałem, że człowiek mógłby się odżywiać głównie tymi nasionami. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie dodał pięknego kawałka wołowiny z przerostami kolagenu. Wyobraźcie sobie, że kolagen po 3 godzinach obróbki cieplnej zaczyna się rozpuszczać, sprawiając, że zupa robi się naturalnie kremowa, zupełnie jakbyśmy dodali kostkę masła, a jak pragnę przypomnieć kolagen to naturalny lek poprawiający funkcjonowanie stawów i skóry.

Składniki

Składniki

  • kilogram różnych fasol, np: Fasola Piękny Jaś medium,vFasola Biała Jednolita, Fasola Mungo, Fasola Adzuki, Fasola Czarna, Fasola Red Kidney, Fasola Malinka, Groch żółty połówki, Soczewica brązowa, Soczewica zielona, Cieciorka
  • 700 gramów wołowiny z przerostami kolagenu, np: szponder, pręga, ogony
  • 700 gramów chudych wędzonych żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 pieczona papryka bez skóry
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • kilka liści laurowych i ziela angielskiego
  • kilka łyżeczek kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry i wędzonej papryki
  • pieprz czarny i sól morska
  • pietruszka, szczypiorek i popcorn jako topping

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Moja zupa jest zasadniczo daniem jednogarnkowym, ale wstępną fazę trzeba przeprowadzić w 2 garnkach. Na 12 godzin przed gotowaniem zalej wszystkie ziarna 3 razy większą ilością wody żeby fasole odzyskały nawodnienie.
  2. Przygotuj dwa garnki ok. 3-4 litrowe. W jednym ugotujemy fasolę, a w drugiej wołowinę z warzywami, które oddadzą smak, ale nie będziemy potrzebowali ich później w zupie. W jednym garnku roztop masło i usmaż cebulę na złoto. Pod koniec dodaj na 2 minuty posiekany czosnek. Dodaj 3/4 fasoli (resztę zostaw na ostatnią godzinę gotowania). Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dolej 2,5 litra wody i włącz wolne gotowanie pod przykrywką na 3 godziny mieszając od czasu do czasu. Jeśli woda się wygotuje to dolej jej więcej. Fasola nie powinna się przypalić. Chodzi o to, żeby nasiona się rozgotowały.
  3. W drugim garnku, symultanicznie, na łyżce masła podsmaż wołowinę pokrojoną w kostkę (w małych partiach). Dodaj do wołowiny wędzone żeberka oddzielone od kości razem z kośćmi. Pokrojone na mniejsze części warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Dolej 2,5 litra wody i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.
  4. W międzyczasie upiecz czerwoną paprykę, obierz ze skórki, przełóż do do wysokiego naczynia, dolej przecieru pomidorowego i trochę wywaru z fasoli i zblenduj na gładką masę. Dodaj do fasoli. Po 3 godzinach: wywar z mięsa dolej do fasoli i przełóż mięso wołowe i z żeberek, oddzielając od warzyw. Dodaj pozostałą fasolę i gotuj jeszcze przez godzinę. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, papryką i kminem rzymskim. Podawaj ze szczypiorkiem, natką pietruszki i popcornem.

fasola-2 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-2 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-3 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-4 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-5 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-6 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-7 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-8 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-9 Zupa fasolowa z wędzonymi żeberkami i szarpaną wołowiną locro-10

5 comments on “Zupa z 10 rodzajów fasoli i szarpanej wołowiny (locro)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab