powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Grissini z ciasta na pizzę

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Na ten pomysł wpadłem przez przypadek. Robiłem pizzę, ale okazało się, że miałem więcej ciasta niż sera i nie wiedziałem co z tym zrobić? Ciasto zrobiłem z tego przepisu na włoską pizzę, z tym że dorzuciłem trochę nasion czarnuszki, które nadają pieczywu piękny zapach. Placek na pizzę miałem już rozwałkowany, więc takim okrągłym nożem pokroiłem na cienkie paski. Po upieczeniu okazało się, że zrobione takim sposobem grissini są świetnej jakości. Super chrupiące. Nadają się do jedzenia jak paluszki czy do oliwy albo hummusu. Spróbujcie koniecznie!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto według tego przepisu na pizzę. Czarnuszkę wsyp do suchej mąki i wymieszaj. Dalej postępuj jak w przepisie.
  2. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Używając okrągłego noża do pizzy pokrój ciasto na 5 mm paski. Oddziel każdy pasek, żeby się nie sklejały i daj im wyrosnąć przez pół godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik z blachą lub kamieniem do pizzy na 230 stopni. Ostrożnie wykładaj paski ciasta bezpośrednio na kamień i piecz, aż grissini będą rumiane i chrupiące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab