informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Grissini z ciasta na pizzę

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Na ten pomysł wpadłem przez przypadek. Robiłem pizzę, ale okazało się, że miałem więcej ciasta niż sera i nie wiedziałem co z tym zrobić? Ciasto zrobiłem z tego przepisu na włoską pizzę, z tym że dorzuciłem trochę nasion czarnuszki, które nadają pieczywu piękny zapach. Placek na pizzę miałem już rozwałkowany, więc takim okrągłym nożem pokroiłem na cienkie paski. Po upieczeniu okazało się, że zrobione takim sposobem grissini są świetnej jakości. Super chrupiące. Nadają się do jedzenia jak paluszki czy do oliwy albo hummusu. Spróbujcie koniecznie!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto według tego przepisu na pizzę. Czarnuszkę wsyp do suchej mąki i wymieszaj. Dalej postępuj jak w przepisie.
  2. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Używając okrągłego noża do pizzy pokrój ciasto na 5 mm paski. Oddziel każdy pasek, żeby się nie sklejały i daj im wyrosnąć przez pół godziny.
  3. Rozgrzej piekarnik z blachą lub kamieniem do pizzy na 230 stopni. Ostrożnie wykładaj paski ciasta bezpośrednio na kamień i piecz, aż grissini będą rumiane i chrupiące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab