informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Gotowanie jajka idealnego na miękko

Czas
przygotowania
Różne
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czy jajka mogą być tym magicznym składnikiem, który sprawia, że wszystko staje się smaczniejsze? Dla mnie jak najbardziej! Pod warunkiem, że uda się je dobrze ugotować. Zawsze jadłem dużo jajek, a od kiedy obalono mit wpływu żółtka na wzrost złego cholesterolu w organizmie, jem ich zdecydowanie więcej. Używam wyłącznie jajek ekologicznych lub jedynek. Wierzę, że mają nie tylko lepszy smak, są również zdecydowanie lepszym wyborem etycznym.

Bardzo ciekawą kwestią jest jakość jajka, a więc jego wielkość, kolor skorupki, kolor żółtka, konsystencja białka. Wiedzieliście, że większe jajka i ciemniejsze żółtka pochodzą od starszych kur? Natomiast kolor skorupki (np. brązowy) nie przekłada się zupełnie na kolor żółtka. Wpływ ma rasa ptaka. Jeśli chodzi o konsystencję, to świeże jajka mają bardziej zwarte białko, które z czasem się rozwadnia, tracąc również smak i wartości odżywcze. Dlatego jeśli chcesz zrobić jajko w koszulce, wybieraj jak najświeższe jajko! Jest to produkt, który ma datę przydatności 4 tygodnie od zebrania, więc można łatwo sprawdzić w sklepie, które są świeżutkie.
Czas odpowiedzieć na najważniejsze pytanie: jak najlepiej przygotować jajka? Myślę, że gotowanie jajka ma dużo wspólnego ze smażeniem steka: ważny jest czas i temperatura, ale jak ognia należy unikać przesmażenia (w przypadku jajka przegotowania). Jestem wielkim fanem półpłynnego żółtka, które traktuję często jak najlepszy sos.

Składniki

Jajka

Sporo jajek

Wykonanie

Jak idealnie ugotować jajko:

Najbardziej lubię jajko ugotowane tak, że 2/3 żółtka jest płynne. To, że zawsze trafiam z jajkiem w punkt, to efekt wielu eksperymentów. Jak wcześniej wspominałem, wszystko sprowadza się do temperatury i czasu, a dokładniej:

  • jajko powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągnij je z lodówki na godzinę przed gotowaniem
  • żeby lepiej zapanować nad całym procesem, będziemy umieszczali jajka w gotującej się wodzie
  • najlepiej wybrać spory garnek, żeby jajko nie ochłodziło zbytnio wody
  • Jajko wkładamy delikatnie za pomocą łyżki i od razu włączamy stoper

Po wielu próbach, doszedłem do wniosku, że mój ulubiony efekt jajko osiąga w czasie 6 minut 30 sekund. Mowa tutaj o jajkach wielkości M. Jeśli gotujesz L-ki, dodaj do czasu 30 sekund.
Ugotowane jajko przełóż do miski z lodowatą wodą, co pozwoli na sprawne zdjęcie skorupki. Ciekawy efekt daje również gotowanie jajek metodą sous vide w 63 stopniach przez godzinę. Całe jajko ma jednolitą, galaretowatą konsystencję. Warto spróbować!
Czasy gotowania jajek w rozmiarze L:
5 minut: białko jest półpłynne, żółtko jest ledwo ciepłe
5 minut 30 sekund: białko jest delikatnie ścięte, żółtko jest lejące
6 minut : żółtko zaczyna się ścinać
7 minut: pół żółtka jest ścięte
8 minut: żółtko jest plastyczne, ale nie zestalone

10 minut: jako zaczyna wciągać zamieniać się w czarną dziurę, która wchłania całą materię dookoła
Tekst powstał wspólnie z magazynem Slow Life.

Czy jajka mogą być tym magicznym składnikiem, który sprawia, że wszystko staje się smaczniejsze? Dla mnie jak najbardziej! Pod warunkiem, że uda się je dobrze ugotować. Zawsze jadłem dużo jajek, a od kiedy obalono mit wpływu żółtka na wzrost złego cholesterolu w organizmie, jem ich zdecydowanie więcej. Używam wyłącznie jajek ekologicznych lub jedynek. Wierzę, że mają nie tylko lepszy smak, są również zdecydowanie lepszym wyborem etycznym.

2 comments on “Gotowanie jajka idealnego na miękko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab