Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Gotowanie jajka idealnego na miękko

Czas
przygotowania
Różne
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czy jajka mogą być tym magicznym składnikiem, który sprawia, że wszystko staje się smaczniejsze? Dla mnie jak najbardziej! Pod warunkiem, że uda się je dobrze ugotować. Zawsze jadłem dużo jajek, a od kiedy obalono mit wpływu żółtka na wzrost złego cholesterolu w organizmie, jem ich zdecydowanie więcej. Używam wyłącznie jajek ekologicznych lub jedynek. Wierzę, że mają nie tylko lepszy smak, są również zdecydowanie lepszym wyborem etycznym.

Bardzo ciekawą kwestią jest jakość jajka, a więc jego wielkość, kolor skorupki, kolor żółtka, konsystencja białka. Wiedzieliście, że większe jajka i ciemniejsze żółtka pochodzą od starszych kur? Natomiast kolor skorupki (np. brązowy) nie przekłada się zupełnie na kolor żółtka. Wpływ ma rasa ptaka. Jeśli chodzi o konsystencję, to świeże jajka mają bardziej zwarte białko, które z czasem się rozwadnia, tracąc również smak i wartości odżywcze. Dlatego jeśli chcesz zrobić jajko w koszulce, wybieraj jak najświeższe jajko! Jest to produkt, który ma datę przydatności 4 tygodnie od zebrania, więc można łatwo sprawdzić w sklepie, które są świeżutkie.
Czas odpowiedzieć na najważniejsze pytanie: jak najlepiej przygotować jajka? Myślę, że gotowanie jajka ma dużo wspólnego ze smażeniem steka: ważny jest czas i temperatura, ale jak ognia należy unikać przesmażenia (w przypadku jajka przegotowania). Jestem wielkim fanem półpłynnego żółtka, które traktuję często jak najlepszy sos.


Składniki

Jajka

Sporo jajek









Wykonanie

Jak idealnie ugotować jajko:

Najbardziej lubię jajko ugotowane tak, że 2/3 żółtka jest płynne. To, że zawsze trafiam z jajkiem w punkt, to efekt wielu eksperymentów. Jak wcześniej wspominałem, wszystko sprowadza się do temperatury i czasu, a dokładniej:

  • jajko powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągnij je z lodówki na godzinę przed gotowaniem
  • żeby lepiej zapanować nad całym procesem, będziemy umieszczali jajka w gotującej się wodzie
  • najlepiej wybrać spory garnek, żeby jajko nie ochłodziło zbytnio wody
  • Jajko wkładamy delikatnie za pomocą łyżki i od razu włączamy stoper

Po wielu próbach, doszedłem do wniosku, że mój ulubiony efekt jajko osiąga w czasie 6 minut 30 sekund. Mowa tutaj o jajkach wielkości M. Jeśli gotujesz L-ki, dodaj do czasu 30 sekund.
Ugotowane jajko przełóż do miski z lodowatą wodą, co pozwoli na sprawne zdjęcie skorupki. Ciekawy efekt daje również gotowanie jajek metodą sous vide w 63 stopniach przez godzinę. Całe jajko ma jednolitą, galaretowatą konsystencję. Warto spróbować!
Czasy gotowania jajek w rozmiarze L:
5 minut: białko jest półpłynne, żółtko jest ledwo ciepłe
5 minut 30 sekund: białko jest delikatnie ścięte, żółtko jest lejące
6 minut : żółtko zaczyna się ścinać
7 minut: pół żółtka jest ścięte
8 minut: żółtko jest plastyczne, ale nie zestalone

10 minut: jako zaczyna wciągać zamieniać się w czarną dziurę, która wchłania całą materię dookoła
Tekst powstał wspólnie z magazynem Slow Life.


Czy jajka mogą być tym magicznym składnikiem, który sprawia, że wszystko staje się smaczniejsze? Dla mnie jak najbardziej! Pod warunkiem, że uda się je dobrze ugotować. Zawsze jadłem dużo jajek, a od kiedy obalono mit wpływu żółtka na wzrost złego cholesterolu w organizmie, jem ich zdecydowanie więcej. Używam wyłącznie jajek ekologicznych lub jedynek. Wierzę, że mają nie tylko lepszy smak, są również zdecydowanie lepszym wyborem etycznym.

Koniecznie spróbuj

2 comments on “Gotowanie jajka idealnego na miękko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab