promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Gotowanie jajka idealnego na miękko

Czas
przygotowania
Różne
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czy jajka mogą być tym magicznym składnikiem, który sprawia, że wszystko staje się smaczniejsze? Dla mnie jak najbardziej! Pod warunkiem, że uda się je dobrze ugotować. Zawsze jadłem dużo jajek, a od kiedy obalono mit wpływu żółtka na wzrost złego cholesterolu w organizmie, jem ich zdecydowanie więcej. Używam wyłącznie jajek ekologicznych lub jedynek. Wierzę, że mają nie tylko lepszy smak, są również zdecydowanie lepszym wyborem etycznym.

Bardzo ciekawą kwestią jest jakość jajka, a więc jego wielkość, kolor skorupki, kolor żółtka, konsystencja białka. Wiedzieliście, że większe jajka i ciemniejsze żółtka pochodzą od starszych kur? Natomiast kolor skorupki (np. brązowy) nie przekłada się zupełnie na kolor żółtka. Wpływ ma rasa ptaka. Jeśli chodzi o konsystencję, to świeże jajka mają bardziej zwarte białko, które z czasem się rozwadnia, tracąc również smak i wartości odżywcze. Dlatego jeśli chcesz zrobić jajko w koszulce, wybieraj jak najświeższe jajko! Jest to produkt, który ma datę przydatności 4 tygodnie od zebrania, więc można łatwo sprawdzić w sklepie, które są świeżutkie.
Czas odpowiedzieć na najważniejsze pytanie: jak najlepiej przygotować jajka? Myślę, że gotowanie jajka ma dużo wspólnego ze smażeniem steka: ważny jest czas i temperatura, ale jak ognia należy unikać przesmażenia (w przypadku jajka przegotowania). Jestem wielkim fanem półpłynnego żółtka, które traktuję często jak najlepszy sos.

Składniki

Jajka

Sporo jajek

Wykonanie

Jak idealnie ugotować jajko:

Najbardziej lubię jajko ugotowane tak, że 2/3 żółtka jest płynne. To, że zawsze trafiam z jajkiem w punkt, to efekt wielu eksperymentów. Jak wcześniej wspominałem, wszystko sprowadza się do temperatury i czasu, a dokładniej:

  • jajko powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągnij je z lodówki na godzinę przed gotowaniem
  • żeby lepiej zapanować nad całym procesem, będziemy umieszczali jajka w gotującej się wodzie
  • najlepiej wybrać spory garnek, żeby jajko nie ochłodziło zbytnio wody
  • Jajko wkładamy delikatnie za pomocą łyżki i od razu włączamy stoper

Po wielu próbach, doszedłem do wniosku, że mój ulubiony efekt jajko osiąga w czasie 6 minut 30 sekund. Mowa tutaj o jajkach wielkości M. Jeśli gotujesz L-ki, dodaj do czasu 30 sekund.
Ugotowane jajko przełóż do miski z lodowatą wodą, co pozwoli na sprawne zdjęcie skorupki. Ciekawy efekt daje również gotowanie jajek metodą sous vide w 63 stopniach przez godzinę. Całe jajko ma jednolitą, galaretowatą konsystencję. Warto spróbować!
Czasy gotowania jajek w rozmiarze L:
5 minut: białko jest półpłynne, żółtko jest ledwo ciepłe
5 minut 30 sekund: białko jest delikatnie ścięte, żółtko jest lejące
6 minut : żółtko zaczyna się ścinać
7 minut: pół żółtka jest ścięte
8 minut: żółtko jest plastyczne, ale nie zestalone

10 minut: jako zaczyna wciągać zamieniać się w czarną dziurę, która wchłania całą materię dookoła
Tekst powstał wspólnie z magazynem Slow Life.

Czy jajka mogą być tym magicznym składnikiem, który sprawia, że wszystko staje się smaczniejsze? Dla mnie jak najbardziej! Pod warunkiem, że uda się je dobrze ugotować. Zawsze jadłem dużo jajek, a od kiedy obalono mit wpływu żółtka na wzrost złego cholesterolu w organizmie, jem ich zdecydowanie więcej. Używam wyłącznie jajek ekologicznych lub jedynek. Wierzę, że mają nie tylko lepszy smak, są również zdecydowanie lepszym wyborem etycznym.

2 comments on “Gotowanie jajka idealnego na miękko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab