informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Gotowanie jajka idealnego na miękko

Czas
przygotowania
Różne
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czy jajka mogą być tym magicznym składnikiem, który sprawia, że wszystko staje się smaczniejsze? Dla mnie jak najbardziej! Pod warunkiem, że uda się je dobrze ugotować. Zawsze jadłem dużo jajek, a od kiedy obalono mit wpływu żółtka na wzrost złego cholesterolu w organizmie, jem ich zdecydowanie więcej. Używam wyłącznie jajek ekologicznych lub jedynek. Wierzę, że mają nie tylko lepszy smak, są również zdecydowanie lepszym wyborem etycznym.

Bardzo ciekawą kwestią jest jakość jajka, a więc jego wielkość, kolor skorupki, kolor żółtka, konsystencja białka. Wiedzieliście, że większe jajka i ciemniejsze żółtka pochodzą od starszych kur? Natomiast kolor skorupki (np. brązowy) nie przekłada się zupełnie na kolor żółtka. Wpływ ma rasa ptaka. Jeśli chodzi o konsystencję, to świeże jajka mają bardziej zwarte białko, które z czasem się rozwadnia, tracąc również smak i wartości odżywcze. Dlatego jeśli chcesz zrobić jajko w koszulce, wybieraj jak najświeższe jajko! Jest to produkt, który ma datę przydatności 4 tygodnie od zebrania, więc można łatwo sprawdzić w sklepie, które są świeżutkie.
Czas odpowiedzieć na najważniejsze pytanie: jak najlepiej przygotować jajka? Myślę, że gotowanie jajka ma dużo wspólnego ze smażeniem steka: ważny jest czas i temperatura, ale jak ognia należy unikać przesmażenia (w przypadku jajka przegotowania). Jestem wielkim fanem półpłynnego żółtka, które traktuję często jak najlepszy sos.

Składniki

Jajka

Sporo jajek

Wykonanie

Jak idealnie ugotować jajko:

Najbardziej lubię jajko ugotowane tak, że 2/3 żółtka jest płynne. To, że zawsze trafiam z jajkiem w punkt, to efekt wielu eksperymentów. Jak wcześniej wspominałem, wszystko sprowadza się do temperatury i czasu, a dokładniej:

  • jajko powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągnij je z lodówki na godzinę przed gotowaniem
  • żeby lepiej zapanować nad całym procesem, będziemy umieszczali jajka w gotującej się wodzie
  • najlepiej wybrać spory garnek, żeby jajko nie ochłodziło zbytnio wody
  • Jajko wkładamy delikatnie za pomocą łyżki i od razu włączamy stoper

Po wielu próbach, doszedłem do wniosku, że mój ulubiony efekt jajko osiąga w czasie 6 minut 30 sekund. Mowa tutaj o jajkach wielkości M. Jeśli gotujesz L-ki, dodaj do czasu 30 sekund.
Ugotowane jajko przełóż do miski z lodowatą wodą, co pozwoli na sprawne zdjęcie skorupki. Ciekawy efekt daje również gotowanie jajek metodą sous vide w 63 stopniach przez godzinę. Całe jajko ma jednolitą, galaretowatą konsystencję. Warto spróbować!
Czasy gotowania jajek w rozmiarze L:
5 minut: białko jest półpłynne, żółtko jest ledwo ciepłe
5 minut 30 sekund: białko jest delikatnie ścięte, żółtko jest lejące
6 minut : żółtko zaczyna się ścinać
7 minut: pół żółtka jest ścięte
8 minut: żółtko jest plastyczne, ale nie zestalone

10 minut: jako zaczyna wciągać zamieniać się w czarną dziurę, która wchłania całą materię dookoła
Tekst powstał wspólnie z magazynem Slow Life.

Czy jajka mogą być tym magicznym składnikiem, który sprawia, że wszystko staje się smaczniejsze? Dla mnie jak najbardziej! Pod warunkiem, że uda się je dobrze ugotować. Zawsze jadłem dużo jajek, a od kiedy obalono mit wpływu żółtka na wzrost złego cholesterolu w organizmie, jem ich zdecydowanie więcej. Używam wyłącznie jajek ekologicznych lub jedynek. Wierzę, że mają nie tylko lepszy smak, są również zdecydowanie lepszym wyborem etycznym.

2 comments on “Gotowanie jajka idealnego na miękko”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab