informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Semifreddo z jogurtem, miętą i leśnymi owocami

Czas
przygotowania
12 godzin
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Oczywiście kusiło mnie, żeby pominąć te wszystkie ubijania robiąc moje semifredo, ale tym razem postanowiłem nie iść na łatwiznę i przedstawiam wam technicznie autentyczne, włoskie semifreddo. Jeśli trafiliście na Magiczny Składniki na 99% wiecie co to jest i po prostu szukacie ciekawego przepisu. Jakiś czas temu robiłem taką wersję uproszczoną dla klienta na planie - Piątnicy. Jeśli macie mniej czasu to zapraszam tutaj.

Ok, dlaczego moje semifreddo jest warte zachodu? Jest ono kremowe i puszyste od piany z białek, ale też trochę lżejsze, bo dodałem jogurtu. Przyjemnie chrupie pistacjami i daje dodatkowe odświeżenie dzięki mięcie. Dodałem też różne sezonowe owoce takie jak maliny, borówki. Wtedy, kiedy robiłem ten przepis były też truskawki. Mogą być oczywiście mrożone owoce po sezonie.

Czas zabrać się do pracy. Mój przepis oparłem na klasycznej recepturze z książki The Silver Spoon, ale oczywiście zrobiłem semifredo po mojemu. Wyszło cudownie 🙂

Składniki

Semifreddo

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 150 g cukru
  • 150 g malin
  • 150 g borówek
  • truskawki, jagody, jeżyny, poziomki opcjonalnie
  • 50 g niesolonych pistacji
  • kilka gałązek mięty

Wykonanie

  1. Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych 2-3 litrowych miskach. Ubij białko na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem dodają go małymi partiami na gładki kogel-mogel bez cukru w kryształkach na koniec. Połącz żółtka z cukrem z jogurtem za pomocą rózgi. Bitą śmietanę ubij na sztywno (śmietana musi być zimna).
  2. Powoli dodawaj do żółtek z jogurtem łyżkę białek i ubitej śmietany i mieszaj delikatnie, żeby jak najmniej bąbelków powietrza uleciało. Dodaj owocei pistacje i wymieszaj delikatnie.
  3. Weź naczynie żaroodporne lub blaszkę i wyłóż je folią spożywczą. Na dni i bokach ułóż liście mięty. Takie lekko mokre po wypłukaniu będą się lepiej kleiły podłoża. Umieść w naczyniu masę do semifreddo i wyrównaj łyżką lub cukierniczą łopatką. Na górze też można przykleić liście mięty. Wstaw do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj pokrojone i ozdobione owocami i miętą.

 

Ok, dlaczego moje semifreddo jest warte zachodu? Jest ono kremowe i puszyste od piany z białek, ale też trochę lżejsze, bo dodałem jogurtu. Przyjemnie chrupie pistacjami i daje dodatkowe odświeżenie dzięki mięcie. Dodałem też różne sezonowe owoce takie jak maliny, borówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab