Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Semifreddo z jogurtem, miętą i leśnymi owocami

Czas
przygotowania
12 godzin
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Oczywiście kusiło mnie, żeby pominąć te wszystkie ubijania robiąc moje semifredo, ale tym razem postanowiłem nie iść na łatwiznę i przedstawiam wam technicznie autentyczne, włoskie semifreddo. Jeśli trafiliście na Magiczny Składniki na 99% wiecie co to jest i po prostu szukacie ciekawego przepisu. Jakiś czas temu robiłem taką wersję uproszczoną dla klienta na planie - Piątnicy. Jeśli macie mniej czasu to zapraszam tutaj.

Ok, dlaczego moje semifreddo jest warte zachodu? Jest ono kremowe i puszyste od piany z białek, ale też trochę lżejsze, bo dodałem jogurtu. Przyjemnie chrupie pistacjami i daje dodatkowe odświeżenie dzięki mięcie. Dodałem też różne sezonowe owoce takie jak maliny, borówki. Wtedy, kiedy robiłem ten przepis były też truskawki. Mogą być oczywiście mrożone owoce po sezonie.

Czas zabrać się do pracy. Mój przepis oparłem na klasycznej recepturze z książki The Silver Spoon, ale oczywiście zrobiłem semifredo po mojemu. Wyszło cudownie 🙂


Składniki

Semifreddo

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 150 g cukru
  • 150 g malin
  • 150 g borówek
  • truskawki, jagody, jeżyny, poziomki opcjonalnie
  • 50 g niesolonych pistacji
  • kilka gałązek mięty









Wykonanie

  1. Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych 2-3 litrowych miskach. Ubij białko na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem dodają go małymi partiami na gładki kogel-mogel bez cukru w kryształkach na koniec. Połącz żółtka z cukrem z jogurtem za pomocą rózgi. Bitą śmietanę ubij na sztywno (śmietana musi być zimna).
  2. Powoli dodawaj do żółtek z jogurtem łyżkę białek i ubitej śmietany i mieszaj delikatnie, żeby jak najmniej bąbelków powietrza uleciało. Dodaj owocei pistacje i wymieszaj delikatnie.
  3. Weź naczynie żaroodporne lub blaszkę i wyłóż je folią spożywczą. Na dni i bokach ułóż liście mięty. Takie lekko mokre po wypłukaniu będą się lepiej kleiły podłoża. Umieść w naczyniu masę do semifreddo i wyrównaj łyżką lub cukierniczą łopatką. Na górze też można przykleić liście mięty. Wstaw do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj pokrojone i ozdobione owocami i miętą.

 


Ok, dlaczego moje semifreddo jest warte zachodu? Jest ono kremowe i puszyste od piany z białek, ale też trochę lżejsze, bo dodałem jogurtu. Przyjemnie chrupie pistacjami i daje dodatkowe odświeżenie dzięki mięcie. Dodałem też różne sezonowe owoce takie jak maliny, borówki.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab