Semifreddo z jogurtem, miętą i leśnymi owocami

Czas
przygotowania
12 godzin
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Oczywiście kusiło mnie, żeby pominąć te wszystkie ubijania robiąc moje semifredo, ale tym razem postanowiłem nie iść na łatwiznę i przedstawiam wam technicznie autentyczne, włoskie semifreddo. Jeśli trafiliście na Magiczny Składniki na 99% wiecie co to jest i po prostu szukacie ciekawego przepisu. Jakiś czas temu robiłem taką wersję uproszczoną dla klienta na planie - Piątnicy. Jeśli macie mniej czasu to zapraszam tutaj.

Ok, dlaczego moje semifreddo jest warte zachodu? Jest ono kremowe i puszyste od piany z białek, ale też trochę lżejsze, bo dodałem jogurtu. Przyjemnie chrupie pistacjami i daje dodatkowe odświeżenie dzięki mięcie. Dodałem też różne sezonowe owoce takie jak maliny, borówki. Wtedy, kiedy robiłem ten przepis były też truskawki. Mogą być oczywiście mrożone owoce po sezonie.

Czas zabrać się do pracy. Mój przepis oparłem na klasycznej recepturze z książki The Silver Spoon, ale oczywiście zrobiłem semifredo po mojemu. Wyszło cudownie 🙂


Składniki

Semifreddo

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 150 g cukru
  • 150 g malin
  • 150 g borówek
  • truskawki, jagody, jeżyny, poziomki opcjonalnie
  • 50 g niesolonych pistacji
  • kilka gałązek mięty









Wykonanie

  1. Oddziel białka od żółtek i umieść w osobnych 2-3 litrowych miskach. Ubij białko na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem dodają go małymi partiami na gładki kogel-mogel bez cukru w kryształkach na koniec. Połącz żółtka z cukrem z jogurtem za pomocą rózgi. Bitą śmietanę ubij na sztywno (śmietana musi być zimna).
  2. Powoli dodawaj do żółtek z jogurtem łyżkę białek i ubitej śmietany i mieszaj delikatnie, żeby jak najmniej bąbelków powietrza uleciało. Dodaj owocei pistacje i wymieszaj delikatnie.
  3. Weź naczynie żaroodporne lub blaszkę i wyłóż je folią spożywczą. Na dni i bokach ułóż liście mięty. Takie lekko mokre po wypłukaniu będą się lepiej kleiły podłoża. Umieść w naczyniu masę do semifreddo i wyrównaj łyżką lub cukierniczą łopatką. Na górze też można przykleić liście mięty. Wstaw do zamrażalnika na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj pokrojone i ozdobione owocami i miętą.

 


Ok, dlaczego moje semifreddo jest warte zachodu? Jest ono kremowe i puszyste od piany z białek, ale też trochę lżejsze, bo dodałem jogurtu. Przyjemnie chrupie pistacjami i daje dodatkowe odświeżenie dzięki mięcie. Dodałem też różne sezonowe owoce takie jak maliny, borówki.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab