promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z przetworami i przepisami w specjalnej cenie
tylko 29 zł zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Zupa miso, tylko lepsza! Dwa rodzaje
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza – dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook – Czosnek Niedźwiedzi – przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego – Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a’la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Ossobuco z giczy cielęcej z kremowym puree i tymiankowymi marchewkami

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
4 porcje
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Ten przepis jest drugim z serii przepisów na pełen rodzinny obiad (tzw. Sunday Roast), którego bohaterem zawsze będzie półmisek wypełniony po brzegi pysznym jedzeniem, które każdy sobie nakłada sam. Partnerem mojego cyklu jest polska marka naczyń kuchennych - Valdinox. Tym razem na warsztat wziąłem trochę większy kaliber od turbota, którego zrobiłem ostatnio.

W tej serii będziemy dusić mięso, aż będzie miękkie. Nie obawiajcie się jednak godzin spędzonych w oczekiwaniu na odpowiedni moment. Cielęce gicze duszone w sosie pomidorowym do włoski klasyk obiadowy. W zależności od ilości mięsa potrzebujemy od godziny do dwóch. Taka zaleta mięsa z młodej krowy.

Dlaczego wybrałem właśnie ossobuco? Dlatego, że dusimy mięso z kością. Kocham mięso z kością, bo od kości otrzymuje tonę smaku. Także nigdy nie wyrzucajcie kości, nawet po jedzeniu. Na koniec napiszę wam, co można jeszcze zrobić resztkami. Do tego mięso jest najpierw obsmażane na maśle, żeby wydobyć z karmelizacji giczy jeszcze więcej smaku i aromatu. Ja moje mięso dostałem na Hali Mirowskiej, ale nie było łatwo. Okazuje się, że gicz to bardzo chodliwe mięso i o godzinie 12 było już ciężko z zakupem. Kiedy już dorwałem odpowiedni kawałek okazało się, że jest w całości, a ja potrzebowałem przecięte. Zabrałem więc mięso na inne stoisko, gdzie mają elektryczną piłę do kości i do domu wróciłem z poczuciem wykonania zadania.
Żeby posiłek był pełen, czyli zawierał odpowiednie węglowodany i “wkład” warzywny obmyśliłem takie dodatki: jako, że potrawa pochodzi z Włoch, chciałem przemycić trochę składników poza puszką dobrych pomidorów san marzano. Zrobiłem więc puree ziemniaczane nie tylko na maśle i mleku, ale dodałem też sporo startego parmezanu. Dwie minuty mieszania i powstaje coś, co samo w sobie mogło by być uznane za danie główne. Do tego ciekawe w smaku marchewki, dzięki użyciu świeżego tymianku. Marchewki gotuję chwilę, odcedzam i dodaję trochę masła. Jako kolejny dodatek wjechał super prosty groszek z oliwą i świeżą miętą. Pokochacie to zaskakujące połączenie. Najlepsze jest to, że przygotowanie całego zestawu nie trwa dłużej niż półtowej godziny, a w międzyczasie spokojnie zrobicie wszystkie dodatki.

Jakiego sprzętu użyłem do gotowania?
Tym razem potrzebowałem solidnego garnka z grubymi ściankami, który nadaje się do długiego gotowania lub zapiekania w piekarniku. Takie naczynie powinno być wykonane w całości z metalu lub mieć przynajmniej sylikonowe rączki, ale nie z normalnego plastiku, ponieważ mogą się stopić w wysokiej temperaturze. Użyłem więc 4-litrowego garnka Valdinox z serii Power.

Moje ossobuco mogłem dusić na kuchence, ale po pierwsze potrzebowałem mieć wolne palniki, więc postanowiłem wstawić mięso do piekarnika, gdzie mogło w spokoju i kontrolowanej temperaturze się dusić. Jak widzicie na zdjęciu pokrywka tego garnka ma ciekawą funkcję. Para wodna, która zbiera się podczas gotowani za pomocą tych wypustek opada z powrotem na mięso w postaci takiego deszczu 😉 Pierwszy raz spotkałem się z takim rozwiązaniem i uważam to za świetny patent.

Do dodatków wykorzystałem natomiast naczynia i patelnię z serii PRO. Tutaj się nie będę rozwodził. Sprzęt spełnił swoje zadanie. Podobają mi się rozmiary. Lubię mieć dużo małych rondelków na różne dodatki, sosy itp. Garnki są solidnie wykonane z grubego aluminium, mają pokrywki i ładnie wyglądają. Jak ktoś dużo gotuje w domu tak jak ja idealna seria.
Życzę samych udanych obiadów!


Składniki

Ossobuco

  • 1,5-2 kg giczy cielęcej w plastrach
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • puszka dobrych pomidorów
  • 2/3 kostki masła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka papryki wedzonej
  • sól morska i pieprz do smaku
  • natka pietruszki i pomidorki do dekoracji

Puree ziemniaczane

  • 1,5 kg ziemniaków na puree typu C lub B
  • połowa z 1/3 kostki masła
  • 200 ml mleka
  • 100 gramów startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • sól morska

Tymiankowe marchewki

  • kilogram młodych marchewek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • połowa z 1/3 kostki masła
  • sól do smaku

Groszek z miętą

  • 500 gramów mrożonego groszku
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek mięty
  • sól i pieprz



Wykonanie

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i oprusz mąką pszenną. W sporym garnku na kuchence rozpuść masło i usmaż na nim kawałki giczy do zbrązowienia. Odstaw na bok i na pozostałym tłuszczu usmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew i selera naciowego. Dodaj mięso i wlej wino. Dodaj gałązki tymianku i gotuj jakieś 5 minut. Dodaj wodę, paprykę wędzoną, pieprz i łyżeczkę dwie soli morskiej. Wymieszaj, przykryj pokrywką i wstaw do pieca na minimum godzinę do półtorej godziny. W połowie czasu wyciągnij mięso, obróć i dopraw jeszcze solą jeśli konieczne.
  2. W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą się rozpadały odcedź, dodaj masło, mleko, gałkę, ser i ugniataj na puszyste i kremowe puree. Trzymaj pod przykrywką do początku obiadu, żeby nie wystygło.
  3. Młodych marchewek nie trzeba obierać, wystarczy dobrze opłukać. Można zostawić zielone końcówki, które ładnie wyglądają. Ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem świeżego tymianku. Gotuj maksymalnie 10 minut, odcedź i dodaj masło.
  4. Groszek ugotuj przez 5 minut, odcedź, skrop oliwą, dodaj posiekaną miętę i sól i wymieszaj
  5. Kiedy wszystko jest gotowe na dużym talerzu ułóż ziemniaki, a na środek połóż mięso z sosem. Można ozdobić natką pietruszki i małymi pomidorkami. Resztę dodatków przełóż do misek.
  6. To jednak nie koniec. Jeśli zostaną wam kości i resztki sosu, nie wyrzucajcie tego. Z tego może powstać jeszcze fajny sos. Wystarczy dodać trochę pomidorów z puszki, trochę wody i przypraw i dusić 2 godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie można zmiksować i mamy fajny sos do ziemniaków lub makaronu.

Kocham mięso z kością, bo od kości otrzymuje tonę smaku. Także nigdy nie wyrzucajcie kości, nawet po jedzeniu. Na koniec napiszę wam, co można jeszcze zrobić resztkami. Do tego mięso jest najpierw obsmażane na maśle, żeby wydobyć z karmelizacji giczy jeszcze więcej smaku i aromatu.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab